Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilens förslag: Så ska säsongen spelas

Stefan Lundin och prins Daniel.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stefan Lundin.
Foto: Andreas Hillergren / TT / Andreas Hillergren

Malmö FF går redan i bräschen för den laddade frågan.

Nu får de medhåll.

Tidigare SEF-chefen Stefan Lundin vill se att allsvenskan går över till höst-vår som en följd av coronakrisen.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att byta, säger han.

Det har länge varit en av allsvenskans stora frågor: hur ska fotbollssäsongen spelas?

När nästan hela Europa spelar höst-vår – ungefär: börjar säsongen i augusti och avslutar den i maj – så spelar Sverige tillsammans med Norge, Finland, Island och Irland vår-höst. Alltså: mästarna koras i november i stället för i maj. 

Det främsta argumentet för dessa fotbollsnationer har varit klimatmässiga skäl: det är för kallt att gå på fotboll på vintern. Det kanske främsta motargumentet har varit de svårigheter man stöter på med den europeiska tävlingskalendern, till exempel att man tvingas anpassa sig efter internationella transferfönster och klubblagsturneringar. 

Malmö FF: ”Rätt väg att gå”

I allsvenskan har Malmö FF länge gått i bräschen för ett byte till att spela höst-vår.

– Om man vill närma sig Europa är det rätt väg att gå. Om en mästare koras i maj är det närmare till det europeiska kvalspelet. Det blir lättare för svenska klubbar att behålla laget och fortsätta satsa, sa sportchefen Daniel Andersson så sent som för tre veckor sedan till SportExpressen.

Malmö FF:s tidigare ordförande Håkan Jeppsson, som gick bort 2019, förklarade i en intervju med Fotbollskanalen år 2018 att man faktiskt hade ett brett stöd i frågan 

– Länge var det så att vi hade stöd på östkusten. Vi, Helsingborg, och Göteborg har ofta varit eniga i de här frågorna, medan Stockholmsklubbarna är med men sedan är de fega när det kommer till skarp diskussion i förbundet eller Sef. Jag tror att Djurgården och AIK börjar luta åt att det vore en bra idé. De har också sådana ambitioner, att lyckas utanför Sveriges gränser, sa han då.

I skrivande stund är det frågan om det ens blir någon allsvenska 2020. Förhoppningen är att starta säsongen i juni men på grund av coronakrisen är frågetecknen många.

Stefan Lundin: ”Ett fantastiskt tillfälle att byta”

Ett perfekt tillfälle att byta till att spela höst-vår, menar den allsvenska veteranmannen Stefan Lundin. 64-åringen har varit tränare för IFK Göteborg, Häcken och Örebro och var först sportchef och sedermera sportdirektör i Svensk Elitfotboll 2008-2019.    

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att byta till höst-vår och bli en del av det europeiska fotbollsspelet, säger han.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det har hänt så mycket de sista åren med hybrisgräsets intåg, klimatförändringar och den alltmer trånga fotbollssäsongen att det finns många argument. Men framför allt skulle vi bli alltmer flexibla. Om man tittar på Fifa och Uefa så tar de alla sina beslut anpassat till höst-vår. Vi skulle harmonisera mycket bättre med deras spelplan och vi skulle slippa krångla med dem.

Vad tänker du framför allt på då? 

– Så länge jag minns så har vi från svensk fotboll skickat en skrivelse om att de ska ta hänsyn till att vi bara har fyra veckors transferfönster på sommaren. Vi hör alltid av oss och får samma svar varje år: ”Varför byter ni inte till höst-vår? Då löser sig allt”. Vi står med samma problem varje år. 

Stefan Lundin år 1999, här som tränare för IFK Göteborg
Foto: Allan Karlsson

Såhär ser Stefan Lundins förslag ut:

Juli-november: Allsvenskan startar på sommaren och pågår till speluppehållet i november.

December-Januari: Speluppehåll. Semester i december och uppbyggnadsfas i januari

Februari: Svenska Cupen startar med gruppspel.

Mars-maj: Allsvenskan återupptas och avslutas.

– Det blir ingen jättestor skillnad jämfört mot tidigare år. Man skulle kunna börja i juli/augusti så att man får de varma månaderna och spela november ut. Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sen tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sen återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, beroende på om landslaget går till slutspel i EM eller VM, säger han.

En given motfråga: blir det inte ett konstigt att ha ett längre uppehåll mitt i säsongen?

– Absolut. Det blir ett ovanligt, långt uppehåll och det är en av delarna som är negativt. Men eftersom vi börjar cupspelet i februari så får vi i gång verksamheten tidigt. Det blir två månader som man tar en paus i december och januari. Det är inte ett ovanligt upplägg om man ser till övriga Europa.

Alla som förespråkar och redan spelar på naturgräs – påverkas inte de negativt?

– Jag ser ytterst få klubbar som inte kommer över en konstgräsplan under de kallare månaderna. De som inte har tillgång till konstgräs – vad gör ni på vintern? Det tycker jag faktiskt är en helt avgörande fråga. För det brukar vara det vanligaste motargumentet som kommer upp. Om man inte kommer över en konstgräsplan – vad är det för verksamhet då?

Som åskådare kan det vara ganska kallt redan i september-oktober – med det här förslaget ska folk leta sig till arenor i slutet av november?

– Man spelar ju redan nu i november och dessutom viktiga kvalmatcher. Den stora frågan här tycker jag är att när vi ska ha lag ute i Europa på senhösten, i november, så har halva allsvenskan planerat in semester. När man pausar sitt ordinarie seriespel så tappar man tempo på träningar och matcher och det drabbar de som ska spela i Europa. Därför är det bra att spela november ut med tävlingsfotboll, så att man håller i gång tävlingsverksamheten. 

”Måste vara innovativ och inte så stelbent”

Från Svensk Elitfotboll har dörren varit stängd de senaste åren: klubbarna vill inte byta till höst-vår. Stefan Lundin har förståelse för att det inte är en enkel uppgift att ställa om, men tycker att det är rätt tillfälle att lyfta frågan i coronakrisen.

– Jag har väldigt stor respekt för problemen och att det är en stor process med bytet, till exempel när det kommer till kontraktsskrivningar. Men just precis nu, i det här otäcka skedet som vi befinner oss i, så skulle vi kunna göra det här skiftet ganska odramatiskt och i lugn och ro, säger han.

– Jag har fått på nöten så många år i den här frågan. Men den här gången tycker jag verkligen att det finns anledning att diskutera den här frågan. Man måste vara lite innovativ och inte så stelbent som vi har en tendens att bli ibland.