Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppladdningen: Blev testade – för doping

Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarbys uppladdning inför derbyt blev inte som de hade planerat.

I samband med lördagens träning dopingtestades flera av lagets spelare – vilket fick laget att reagera.

– Det var ingen stor grej men vi reagerade på tillfället, att det var dagen innan derbyt, säger sportchefen Jesper Jansson.

Mer än tre poäng stod på spel under söndagens Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby.

En publikfest väntade under söndagen med  49 034 åskådare - en siffra som klockade in som den andra bästa publiksiffran i allsvenskans historia.

Hemmalaget AIK fick jubla efter Henok Goitoms segermål med kvarten kvar.

– Vi hade alla drömt om att spela inför 50 000 och vi gick bara ut och njöt. Precis som vi gjorde på skolgården, sade Goitom.

Uppladdningen inför matchen blev lite speciell för Hammarby.

Laget dopingtestades i samband med lördagens träning.

– Det stämmer, det var en rutinkontroll. Det var ingen stor grej men vi reagerade bara på tillfället, att det var dagen innan derbyt, säger sportchefen Jesper Jansson.

”Det får man ju respektera att de tycker”

Tommy Forsgren på Riksidrottsförbundets antidopingavdelning har förståelse för hur Hammarby reagerar men utvecklar hur de generella dopingkontrollerna går till:

– Det får man ju respektera att de tycker. Men samtidigt så finns det inga tider i en planeringscykel som kan vara frizoner för idrottsutövare, säger han. 

Forsgren förklarar:

– Reglerna säger att dopingkontroller kan genomföras närsomhelst och idrottsutövarna är tvungna att ställa upp. Det ligger i sakens natur till ett visst mått att det inte ska vara förutsägbart, rent allmänt kan det inte vara så att bara för att man står inför en viktig tävling så ska man känna sig fri. Tvärtom, inför viktiga tävlingar kanske man ska utföra dopingkontroller om man ser utifrån ett avslöjandeperspektiv, säger han.