Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten, Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK, Björn Wesström, sportchef AIK. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten, Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK, Björn Wesström, sportchef AIK. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten, Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK, Björn Wesström, sportchef AIK.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK Foto: FREDRIK SANDBERG/TTHåkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Uppgifter: Ytterligare sex spelare hotade

Publicerad

Matchen mellan  IFK Göteborg och AIK ställdes in på grund av ett matchfixningsförsök. 

Nu hävdar DN att ytterligare sex allsvenska spelare har blivit utsatta för hot. 

På torsdagsförmiddagen meddelade det svenska fotbollsförbundet att kvällens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK skulle ställas in. Anledningen var att AIK-spelare ska ha erbjudits en stor summa pengar för att underprestera under matchen.

– Det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll. Vi vill inte veta av er, sa Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på en efterföljande presskonferens.

Sex spelare hotade

Men hotbilden mot svensk fotboll är större än bara en match. Dagens nyheter rapporterar i dag att minst sex allsvenska spelare har blivit utsatta för samma slags påtryckningar som den icke namngivna AIK-spelaren. 

- Det är inte otroligt att antalet är större än så, säger en poliskälla till Dagens nyheter. 

Dagens nyheter har tagit del av hemligt underrättelsematerial som visar att gärningsmännen bakom matchfixningen inom svensk fotboll har kopplingar till "ökända kriminella grupperingar". Grupperingarna bistår genom att finansiera mutorna som matchfixarna använder i syfte att manipulera slutresultat. 

Åkte hem till spelare

AIK-spelaren i det aktuella fallet blev enligt Sjöstrand både erbjuden en muta och utsatt för förtäckta hot. DN:s information pekar på att detta är ett vanligt angreppssätt för matchfixarna. I ett av de sex nämnda fallen åkte en kriminellt belastad person hem till en allsvensk spelare efter en match. 

Det aktuella matchfixningsfallet utreds av kriminalkommissarie Fredrik Gårdare. Han har inget nytt att rapportera om utredningen när SportExpressen hör av sig till honom på fredagsmorgonen.

– Inget som vi kan gå ut med. Men det kommer inte att hända något dramatiskt just nu, säger Gårdare. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag