Uppgifter: Östersund på väg mot konkurs

Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds FK står på ruinens brant och är snubblande nära konkurs.

Klubben har en skatteskuld på 1,4 miljoner kronor som måste betalas senast den 14 oktober.

– Läget är oerhört alarmerande och oerhört akut, säger advokaten Tom Pripp till Östersunds-Posten. 

Den allsvenska krisklubben har brottats med ekonomiska problem under året och medgav efter sommaruppehållet att man måste få in tio miljoner kronor för att undvika konkurs.

Nu kommer klubben med en ny uppdatering.

Under måndagskvällen skickade ÖFK:s styrelse ut ett nyhetsbrev till klubbens medlemmar där de förklarade det minst sagt prekära ekonomiska läget. Enligt klubben har fem av de tio miljonerna ”säkrats” och att man ”getts löften om ytterligare två miljoner”, men att dessa ännu inte kommit in.

Därav saknas en hel del.

I en intervju med Östersunds-Posten bekänner ÖFK att klubben har en skatteskuld på 1,4 miljoner kronor och att dessa pengar måste betalas in senast den 14 oktober, alltså nästa måndag.

”Läget är oerhört alarmerande”

Om de inte betalar tar kronofogden över hanteringen, vilket i sin tur innebär att konkursen närmar sig.

– Läget är oerhört alarmerande och oerhört akut, säger advokaten Tom Pripp, som också är adjungerad styrelseledamot i ÖFK, till tidningen.

Enligt ÖP kan det vara så att klubben snabbt måste fram så mycket som nära tre miljoner kronor för att betala sina skatteskulder. Därför vädjar man ånyo till supportrar, företag och andra för att stötta klubben ekonomiskt.

– Det är lätt att vara efterklok, men givetvis skulle kraftfulla åtgärder ha vidtagits betydligt tidigare, säger Tom Pripp.

Enligt ÖP är det föreningens styrelse som måste bestämma sig för om räddningsaktionen kan fortsätta, eller om aktiebolaget inte kan undvika att sättas i konkurs.

Niclas Lidström, kommunikationsansvarig i den jämtländska klubben, menar att det fortsatt finns hopp, åtminstone fram till slutet av oktober.

– Då ska det komma 2,5 miljoner kronor i form av tv-pengar. En summa som i så fall räcker till att betala ut löner till alla anställda för oktober, säger Niclas Lidström till tidningen.

Landslagsstjärnan Ken Sema, som firade stora framgångar med ÖFK i Europa, har svårt att förstå situationen.

– När jag hör konkurs så tänker jag ”hur?”. Vi har varit i Europa och spelat in 50-70 miljoner och plötsligt är de slut, säger han.

Samtidigt står klubbens förre ordförande Daniel Kindberg åtalad för bland annat grovt bokföringsbrott. Dom väntas falla om några veckor.

– Jag hoppas att han är oskyldig, så klart, för det skulle vara synd annars. Verkligen, säger Ken Sema.