Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tycker inte att man kan vifta bort det här”

Lars-Christer OlssonFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Björn ErikssonFoto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Björn Erikssons roll som ordförande i RF och som lobbyist för privata vaktbolag väcker starka reaktioner.

Svensk Elitfotboll är kritiskt till RF-basens agerande – och vill nu se en oberoende utredning om hans förehavanden. 

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef).

Under onsdagen publicerade SportExpressen en granskning av det hemliga spelet bakom polisens hårdare linje i samband med allsvenska fotbollsmatcher och Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Erikssons roll.

Som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag har Eriksson dragit in miljoner, samtidigt som han i RF:s namn har varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till just privata vaktbolag.

Bakgrunden är den upptrappade konflikten mellan polisen och svenska fotbollsklubbar där polisen använder en tuffare handlingsplan för att bli kvitt pyrotekniska pjäser på läktare. Handlingsplanen uppstod efter en överenskommelse av mellan Björn Eriksson (i sin roll som RF:s ordförande) och rikspolischefen Anders Thornberg för ett år sedan.

Svensk Elitfotboll (Sef) och ordföranden Lars-Christer Olsson är bekymrad efter att ha läst granskningen.  

– I en tidigare intervju har Björn Eriksson sagt att han inte är inblandad i de nya besluten, och att han inte förstår varför RF har blivit inblandade i frågan. Om det är så att han tillsammans med några andra definierar huvudstrategin på toppen så är det klart att han själv är inblandad, säger han.

”Knepigt om han samtidigt ska företräda idrotten”

Olsson menar att Björn Eriksson har spridit felaktig information i flera intervjuer.

– Han har sagt att specialförbunden (tex fotbollsförbundet, reds anm) har delegerat uppåt till RF att ta hand om de här frågorna, bland annat för att bli av med sådana som Sef som företräder föreningarna. Jag har suttit i svenska fotbollförbundets (SvFF) styrelse i några år nu. Vi har aldrig haft den frågan uppe. SvFF har aldrig beslutat att delegera något som helst uppdrag uppåt till RF. Såvitt jag vet finns inga sådana beslut. Det är ett självpåtaget uppdrag. Det blir knepigt om han samtidigt ska företräda idrotten, fortsätter Olsson.

Att han ingår i en grupp grupp med Rikspolischefen, Riksåklagaren och chefen för Brå, som bland annat bestämmer tillämpning av ordningslagen – var det känt för Sef sedan tidigare? 

– Nej. Det var helt okänt.

Olsson fortsätter:

– Vi var överens med polisen om en nationell strategi. Den strategin har uppenbarligen ändrats och ersatts av en ny. Är det han (Björn Eriksson) och RF som tillsammans med andra representanter har upprättat en ny strategi utan att blanda in varken SvFF, Sef eller klubbarna?

– I sådana fall - om det är den strategi som får utfall nu - så har man infört en gammal strategi som vi gick ifrån för att den inte fungerade. Det är helt tokigt… Hela hanteringen och all information som han sprider är tokig och rörig. Det är svårt att avgöra vad som är vad.

Sef:s kritik: ”Det är allvarligt” 

Olsson är kritisk till att Björn Eriksson också har arbetat som lobbyist för privata vaktbolag parallellt med sin roll som ordförande i RF. Han vill se en utredning av RF-basen.

– Frågan är allvarlig i förhållande till hans roll. Det är allvarligt och... rörigt. Om han har jobb för säkerhetsbranschen som påverkar säkerhetsarbetet i idrotten så måste det utredas av någon som är oberoende. Jag tycker inte att man kan vifta bort det, som han gör i ert reportage, och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Olsson.

Hur vill du att en sådan utredning ska se ut?

– Det vore bra om man tog sig en riktigt titt på vad som har skett alla olika riktningar. Det är oförenligt att vara företrädare för svensk idrott och samtidigt driva lobbyverksamhet för att en viss bransch ska ersätta polis. Det måste man hålla isär. Man måste bestämma sig för vilken stol man ska sitta på.

Tycker du och Sef att Björn Eriksson är lämplig att arbeta kvar som ordförande i RF?

– Det vill jag egentligen inte yttra mig om. Det behövs en oberoende utredning. Frågan är så allvarlig att den bör undersökas. Då kan man ha en riktig debatt om den frågan sen.

Vad vill Sef ska hända nu?

– Vi har kommit överens inom fotbollen att Karl-Erik Nilsson (ordförande, svenska fotbollförbundet) nu ska ha ett resonemang med Björn Eriksson. Det är en del frågor som måste redas ut, bland annat relationen mellan specialförbunden och RF. Principiellt är idrotten överens om att RF ska ha idrottsövergripande frågor att jobba med, men i det här fallet har man gått rakt ner på kommenderingen på fotbollsmatcher. Det är långt ifrån vad RF har mandat att göra. Den frågan måste redas ut. 

– Vi i Sef ska ha ett styrelsemöte på måndag och innan det mötet ska vi träffa merparten av våra klubbar som ligger närmast de här frågorna. Vi är helt överens med SvFF om hur vi ska arbeta i frågan. Det är RF som har klampat in på slutet på ett konstigt sätt.

Idrottsminister Amanda Lind: ”Viktigt att det är öppet vilka uppdrag man sitter på” 

Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, Amanda Lind, uttalar sig för SportExpressen: 

– Vem som är ordförande i Riksidrottsförbundet avgörs precis som i alla föreningar av medlemmarna, i det här fallet specialidrottsförbunden. Det är de som ska ha förtroende för sin ordförande och där är det viktigt att jag som minister inte lägger mig i. Sedan är det som alltid självklart viktigt att det är öppet vilka uppdrag man sitter på, så att det inte finns några frågetecken om vems intressen ordföranden för Riksidrottsförbundet representerar, säger hon.

– Supporterkulturen är viktig för sporten och skapar stämning på matcherna, den är viktig att värna. Man ska självklart kunna gå på matcher utan att känna otrygghet. Vad gäller frågan om säkerhet på arenorna är min uppfattning att det är viktigt med en klok och förtroendefull dialog mellan representanter för klubbarna, fotbollsförbundet, idrottsrörelsen och polisen, fortsätter hon.

– Vi har en ordningslag som ska följas, och frågor om hur den tillämpas eller polisens arbete måste jag hänvisa direkt till polisen eller till inrikesminister Mikael Damberg.