Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tycker det är jobbigt att Hammarby är där”

Stefan Billborn.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Muamer Tankovic. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
AIK:s tränare Rikard NFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

VALE DO LOBO. Stefan Billborn vill att Hammarby växlar upp 2020. 

För SportExpressen berättar tränaren om lagbygget, tomrummet efter Nikola Djurdjic, att spela 4-3-3 och Rikard Norlings utspel om att ”Hammarby gått om AIK”

– Jag tror att han vill sänka förväntningarna på AIK. De tycker nog att det är jobbigt att Hammarby är där, säger Billborn.

Stefan Billborn är inne på sin tredje säsong som tränare för Hammarby. En fjärdeplats 2018 följdes i fjol upp av en tredjeplats. Rekordmånga mål och 65 poäng gjorde att Bajen var snubblande nära att nå hela vägen fram till Lennart Johanssons pokal.

Samtidigt skruvas förväntningarna upp hela tiden. 

Stefan Billborn vet vilka krav Hammarby lever efter när han med bestämda steg går igenom hotellobbyn på det femstjärniga hotellet i Vale do Lobo vid Algarvekusten.

Han är också tydlig med vad han själv kräver av sina spelare i år.

– Vi måste själva förstå att vi inte kommer göra samma resultat som vi gjorde förra året på halva jobbet i år. Vi får aldrig befinna oss i en fas där vi känner att vi inte behöver ta i. Hela klubben måste förstå det. Det är nu det börjar bli tufft. Vi som lag har väl överpresterat jämfört med förväntningarna två år i rad, säger han.

Stefan Billborn kastar en blixtsnabb blick mot spelarna som går förbi i hotellobbyn innan han fortsätter.

– Jag tror att folk kommer tippa oss högre än sexa eller sjua i år, men det viktigaste är att vi alla växlar upp. Även om vi växlar upp är det inte säkert att vi kommer ta fler poäng, men vi måste cementera oss i toppen.

Stefan Billborn.Foto: BILDBYRÅN

Känner du att folk i klubben förstår vad som behöver göras för att växla upp?

– Det tror jag. Det är många som har påtalat det från organisationshåll, men sedan ska man göra det också. Man kanske måste åka på en eller två snytingar. Vi var inte helt obekväma med att vi blev slaktade mot Midtjylland även om förutsättningarna krattade för det. Jag tror att det kan vara en bra grej, det var därför jag kände att det var okej att ta den matchen. Jag tror att spelarna fattar att de klev ut med dykarskor, men jag är inte så säker på att resten av klubben förstod det. Det är en bra uppvakning.

Hammarbys tränare om spelsystemet 2020

Vill Stefan Billborn använda ett 4-3-3 i år och kan Junior, Darijan Bojanic och Jeppe Andersen spela tillsammans på ett mittfält?

Billborn skruvar lite på sig i hotellfåtöljen innan han svarar.

– Det skulle kunna vara så att vi spelar med alla tre i vissa matcher. Jag tror att framtiden för Hammarby är att spela med ett roterande mittfält för det blir jävligt svårläst för motståndarna. Jag tror att det blir lättare att spela så på hemmaplan, vi spelade mycket så förra året, att när vi försvarade oss så hade vi två åttor och en sexa. Vi stoppade Darijan (Bojanic) framför backarna och så tryckte vi upp två spelare. Det gäller också att en av dem fyller på framåt. Vi får se hur vi väljer att spela framför, jag tror att alla kan spela som tia, framför allt Junior och Jeppe.

Då kan det bli aktuellt med ett 4-3-3 i år?

– Ja, det tror jag. Vi gjorde det många gånger förra säsongen också. Vi har anpassat och vridit på oss som lag efter hur motståndarna har spelat. Vi har växlat mellan en sittande mittfältare och två. För mig är det karakteristiken på spelarna som avgör om vi spelar 4-2-3-1 eller 4-3-3. Om man spelar med forwardstyper på kanterna då kan man spela med en mittfältstyp som tia, då blir det mer ett 4-3-3. Men om man spelar med en forward, som vi gjorde med Nikola Djurdjic som tia, då får man nästan spela med två mittfältare på kanterna. Då blir det ett 4-2-3-1. 

– Det vi tappar med ”Niko” är presspelet, men däremot borde vi få ännu mer spets och större djup i anfallsspelet. Vi hade några matcher förra året där vi spelade utan honom, han sparkade ju ner folk titt som tätt, och då påtalade vi ofta för laget att det räcker att varje spelare höjer tio procent i presspelet så kompenserar vi för att han inte spelar. Det gick ganska bra i de matcherna. Men ska vi göra det över en hel säsong så måste vi bena ut det nu, vi måste få grepp på det nu. Det tror jag är det stora. Sedan får vi se hur vi kan utveckla anfallsspelet.

Stefan Billborn om Aron Johansson

Stefan Billborn har tappat en spelare från startelvan: Nikola Djurdjic. Serben har inte bara varit en av allsvenskans mest kontroversiella och konfrontativa spelare de senaste säsongerna utan också katalysatorn i Hammarbys spelsätt.

Vem tar över stafettpinnen när Djurdjic lämnat?

– Det är väldigt intressant. Jag tror att det kommer utkristallisera sig. Hierarkin kommer att rubbas lite grann och några spelare kommer att ta kliv framåt. Det är mycket möjligt att totalen blir bättre även om vi kommer sakna ”Niko” på många sätt så klart. Det kommer nog ta någon månad, men jag skulle inte förvåna mig om vi har någon annan.

Billborn fortsätter:

– Det kan vara tacksamt att ligga bakom ”Niko”, när han bröstar upp sig och bråkar, men att den spelaren har det i sig. Jag är inte alls så säkert på att vi kommer lida av det. För varje plus finns det ett minus och tvärtom, vi har ett jävla bra fotbollslag. Än så länge har vi inte blivit av med så mycket spelare, vilket är jävligt spännande. Min bestämda övertygelse är vi har det i truppen. Spelarna får bevisa mig motsatsen innan jag inte tror på det. Jag tror att vi har jävla massa vinnare i Hammarby.

Aron JohannssonFoto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Vem ska spela tia och vad är status på Aron Johannsson?

– Jag tror att Jeppe Andersen, Junior och vi vet att Alexander Kacaniklic kan spela där för det gjorde han förra säsongen. Jag tror att Paulinho kan spela där. Jag tycker att vi har alternativ och det kanske blir så att vi inte spelar med en tia i år. Det hänger lite på också om vi får snurr på nummer nio. Om vi får i gång Aron har vi ett helt annat hot på nummer nio. Förra året blev det mycket lappa och laga. Vidar Örn Kjartansson kom in helt ny och behövde ganska många matcher innan han kom in i det. 

– Sedan fick vi in Aron som inte spelat fotboll på knappt tre år, vi växeldrog lite mellan Khalili och Djurdjic där uppe också. Vi är mer försiktiga med Aron nu, vi vill att han ska spela. Vissa spelare tror att de kan bli bra på fotboll men Johannsson har bevisligen varit jävligt vass och han är fortfarande det. Det vore inte otroligt om Aron kom upp på en sådan nivå att han är alldeles för bra för allsvenskan, han borde rimligtvis vara det.

Ser du den höjden i honom på träning?

– Nej, men man ser mer moment. Det hade varit en sak om han var 35 år och kom hit. Men har man spelat i AZ Alkmaar, i landslaget och sedan haft nummer nio i Werder Bremen... jag menar, han fyller 30 år. Om han är hel borde han hålla duglig allsvensk form, kan man tycka. Jag tror att Aron kommer vara grym för oss.

Billborns svar på Norlings utspel

När SportExpressen satt ner med AIK:s tränare Rikard Norling för drygt en vecka sedan menade han att Hammarby gått om AIK på många plan. Norling anser att Hammarby som klubb på allvar är med och konkurrerar i toppen igen.

I Norlings ögon är Bajen ett allvarligt hot.

– Hammarby har seglat upp som en verklig konkurrent till AIK, inte bara i tabellen, utan också i träningsförutsättningar, slagkraftighet i ungdomsverksamhet och i organisationen. I många stycken tycker jag att Hammarby har gått om oss, de är absolut en allvarlig toppkonkurrent, inte bara 2020 utan på längre sikt. De är väldigt framgångsrika och har en träningsanläggning som är väldigt bra. Sedan har Hammarby mycket duktigt folk i organisationen som driver på, sa Norling under intervjun.

Hur tas Norlings hyllning emot i Hammarby-lägret?

– Jag tror att han vill sänka förväntningarna på AIK. Jag tror att AIK tycker det är jobbigt för att de har varit topp fyra i nästan en tioårsperiod. Djurgården har ploppat upp då och då, men haft toppar och dalar. Jag tror nog att AIK tycker det är jobbigt att Hammarby är där, med all rätt. Men det är nog mest taktik för dem. AIK brukar säga det själva, de pratar ju om sin hybris och har en grandios självbild. Men det är mest taktik. Men visst har Rikard rätt där, åtminstone att man har en annan kurva. Vi har en uppåtgående kurva, jag ska inte säga att AIK har en nedåtgående kurva för det är den inte, men den är mer linjär, säger Stefan Billborn och fortsätter.

– När jag kom till klubben 2018 sa jag att ”Hammarby är en sovande jätte” men då garvade folk åt mig på allsvenska upptaktsträffen. Det har varit hafsigt och dåligt skött under många år. Tidigare har det nog varit befriande att vara lite självspäkande och tänka ”vad fan, skit i resultatet”. Men det är en identitet som man börjar skaka av sig. Det är också viktigt när det börjar gå bra att man är balanserad. Om man inte är det, och ska börja kräva saker, då är man jävligt illa ute. Det handlar inte om att vi inte vill ta den utmaningen, utan snarare att man måste fortsätta som vanligt. 

Billborn tar sig hastigt upp från fåtöljen. Hutar sig framåt med armbågarna i knät innan han fortsätter.

– Vi har bestämt att det här är planen Hammarby har. Vi kan inte gå ifrån den. Vi måste fortsätta hålla den. Om inte vi gör det, vem fan ska göra det då?