Jiloan Hamad. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNJiloan Hamad. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jiloan Hamad.  Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Daniel Andersson har tillfälligt tagit över tränarsysslan i Malmö FF. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPDaniel Andersson har tillfälligt tagit över tränarsysslan i Malmö FF. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Daniel Andersson har tillfälligt tagit över tränarsysslan i Malmö FF.  Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kritiken: ”Det gäller att se sig i spegeln”

Publicerad

Malmö FF har sladdat rejält i allsvenskan och ligger på en tiondeplats.

Häromdagen bytte MFF tränare. Magnus Pehrsson ut och Daniel Andersson in.

Den förre MFF-kaptenen Jiloan Hamad är inte övertygad om hur det faller ut.

– Det är inte så att att spelarna får ett helt nytt ansikte. 

Jiloan Hamad har haft en mycket lyckad vårsäsong med Hammarby.

Klubben leder allsvenskan och Hamad har stått för sin kanske starkaste vår på mycket länge, både spel- och poängmässigt.

Nu väntar ett tungt möte mot regerande svenska mästarna Malmö FF. Uppladdningen i Bajen har varit lugn och fokuserad, men riktigt samma sak kan man nog inte säga om Malmö FF. 

Där har det varit betydligt mer hektiskt med ett tränarbyte.

Hamad om krisen i Malmö FF

Hamad, som har ett förflutet i MFF där han varit kapten och vunnit SM-guld, medger att han lider med klubbens supportrar efter den senaste tidens resultat.

– Helt ärligt och handen på hjärtat, det är tråkigt. Fotboll är fotboll, spelare byter klubbar och man kommer och går. Men inget av det tar bort mina sex år i MFF. Jag hade otroliga år där med en grym kontakt med supportrarna, så den kärleken kommer alltid finnas. Samma sak den dagen jag slutar spela fotboll eller inte representerar Hammarby, då kommer ju kärleken vara där också, säger Hamad.

– Bara för att man går till ett annat lag försvinner inte känslorna. Mina bästa ungdomsår var i Malmö, därför är det tråkigt att se klubben lida på det här sättet. Jag träffade på många MFF-supportrar i Hammarby sjöstad (efter MFF:s möte mot Djurgården) direkt efter matchen. Jag var glad när jag såg alla med MFF-tröja, jag stannade upp till och med och pratade med jättemånga. Det var bara kärlek.

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

 

Trots omständigheterna i Malmö tror han på en tuff match på Tele 2 arena.

– MFF kommer att vara taggade som fan. Oavsett om de ligger där de ligger i tabellen och haft en minikris så tycker jag ändå att det är ett bra lag. Jag tycker att de har tagit för lite poäng med tanke på målchanserna man skapat, säger han.

Är det otäckt att möta MFF nu med en ny tränare? 

– Jag håller med. Det är alltid lite klurigt. Om Daniel Andersson väljer en ny startelva så finns chansen att det kommer in nya spelare för att få en boost. Sedan är Daniel respekterad, men samtidigt har han varit i organisationen ett tag, det är inte så att spelarna får ett helt nytt ansikte. Det kan vara så att de inte får den effekten. Han har trots allt varit där ett par år och styrt och ställt, om du förstår vad jag menar.

– Där är det 50/50. Får MFF den effekten eller inte? Jag hade varit mer övertygad om det kommit någon ny tränare utifrån. Det klart att spelarna får en boost, om inte annat blir det en väckarklocka för hela Malmö, när till och med tränaren fått sparken. Men det är lika mycket spelarnas ansvar. Magnus Pehrsson har fått för mycket skit.

 

Jiloan Hamad firar SM-guldet i Malmö 2013. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

 

Hamad: ”Man kan inte bara skylla på Magnus”

Du sa till Sydsvenskan att ”spelarna som MFF plockat in inte känns Malmö”. Kan du utveckla det lite?

– Det blev kanske lite fel. Jag vill inte att det ska bli en diss mot spelarna. Jag är bara mer så här att, någonstans känner jag att nu har man haft tre guldtränare som man gjort sig av med. I år har MFF fått en väldigt dålig start. Jag vet inte om Magnus (Pehrsson) är den enda man kan skylla på. Något har blivit fel. Antingen har man inte fått ihop laget, spelarna man värvat har inte presterat eller så har de inte varit lika bra som man trodde. 

Hamad förtydligar:

– Det är en helhetsgrej, det är väl det jag menar mer. Jag tycker att man ska rannsaka sig själva, kanske är det något i rekryteringsprocessen som inte stämmer. Något måste det vara. Med de ekonomiska musklerna så har man inte råd att göra så mycket fel. MFF har alla förutsättningar, det gäller att ta fram något konkret. Allt handlar inte om att sparka Magnus och sedan tro att allt kommer bli bra. Det gäller att se sig i spegeln.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Daniel Andersson kliver tillfälligt in och leder Malmö FF fram tills uppehållet. 

Hamad tror inte att Andersson sitter kvar säsongen ut.

– Skulle han sagt ”nu är jag tränare framöver” då hade det varit en risk för honom. Jag hade känt att om framgångarna uteblir när han är tränare så är det ganska lätt att han inte får vara kvar i klubben. Som sportchef kan man sitta i flera år, säger Hamad.

– Det är just därför jag tror att han bara kommer leda laget till sommaren. Det är väl planen. Det hade förvånat mig om han hade varit kvar som tränare för jag tror att han har mer att förlora då. Vad jag har läst är det väl bara tänkt att han leder laget till sommaren.

 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag