Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tycker agerandet var jävligt fattigt…”

Häckens storslam på allsvenskans stora pris
Samuel Gustafson.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Elias Gustafson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Elias Gustafson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Elias Gustafson, 25, dök upp i en Häcken-tröja när hans bröder spelade om SM-guldet – vilket till slut fick Örgryte att bryta med spelaren.

Nu uttalar sig Samuel Gustafson, 28, om situationen.

– Jag tycker att Öis agerande var jävligt fattigt, säger landslagsmittfältaren i Lundhs podcast.

Elias Gustafson satt på läktaren iklädd BK Häckens färger när Hisingslaget mötte IFK Göteborg på Gamla Ullevi och var sedan med på klubbens historiska guldfest.

Problemet? Han spelar för Örgryte IS.

Anledningen var förstås att hans båda bröder (Simon och Samuel) spelar i Häcken, men Elias Gustafsons agerande retade upp en del Öis-anhängare – inte minst med tanke på att klubben slogs för sin överlevnad i superettan – och han togs sedan inte ut till kvalmatcherna mot Sandviken.

– Situationen handlar om en gest av uppskattning och stöd för mina bröder. För mig är de familjerelationerna ovärderliga. Det är synd att detta har uppfattats som illojalitet mot Öis när så verkligen inte är fallet, sa Elias Gustafson själv till Öis hemsida.

Elias Gustafson fångades på bild när Häcken tog SM-guld.
Foto: DISCOVERY PLUS

Samuel: ”Klumpigt hanterat”

Nyligen meddelade Örgryte att spelaren lämnar föreningen.

”Under vintern har en diskussion förts mellan Elias och föreningen gällande framtiden. I dessa diskussioner har parterna kommit överens om att gå skilda vägar. I och med detta slutar spelarens kontrakt, som ursprungligen gällde över 2023, att gälla. Öis Fotboll vill tacka Elias för hans insatser på planen under tiden i föreningen. Vi vill även önska honom all lycka med sina framtida åtaganden”, skrev klubben på sin hemsida.

Nu uttalar sig Samuel Gustafson om incidenten – och riktar skarp kritik mot Öis.

– Jag tyckte att Öis agerande var jävligt fattigt. Det var min spontana reaktion och det tycker jag fortfarande. Hur mycket jag än har tänkt på det så kommer jag inte till någon annan slutsats. Jag tyckte det var klumpigt hanterat hela grejen, säger han i Lundhs podcast.

Samuel Gustafson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Det tycker jag är frapperande”

Enligt Häckens och landslagets mittfältare hade Örgryte ”med lite skicklighet kunnat få det att blåsa över på tio minuter” och han ifrågasätter även de supportrar som efter händelsen i höstas tyckte att Öis skulle riva kontraktet med Elias.

– Jag har förståelse men inte acceptans för att det finns olika perspektiv. Det är ju min matchtröja han har på sig, det är liksom inte vilken Häcken-tröja som helst. Och han stöttar mig och han stöttar Simon. Det förstår man om man vill förstå det. Om man i stället vill tycka att nu har han ett annat lags tröja på sig, så kan man tycka det också. Det förstår jag men jag har enormt svårt att acceptera hur det kan väga över och hur man kan vara så ignorant och empatilös att man inte kan sätta sig in i det andra perspektivet. Det tycker jag är frapperande, säger han.

Han vill inte uttala sig om den hotbild som uppges ha funnits mot lillebrorsan:

– Det är Elias historia att berätta och den kommer väl berättas när det är tid för det.