Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals supportrar följde AIK-träningen

Tusentals AIK-supportrar såg lagets första träning på Skytteholm.Foto: Anel Avdic.
Foto: Anel Avdic.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK har kickat i gång fotbollssäsongen 2020. På torsdagen tränade Gnaget på Skytteholms IP framför tusentals supportrar.

Då skickade sportchefen Björn Wesström en tydlig signal från innerplanen.

– Svenska cupen är det viktigaste vi gjort på ett tag. Vi har satt oss själva i en situation som vi inte är särskilt stolta över, säger han.

Tusentals supportrar tog sig på torsdagskvällen till ett kyligt Skytteholms IP i Solna för att titta på AIK:s premiärträning och välkomna spelare och ledare in i det nya fotbollsåret. AIK-supportrarna, från både lång- och kortsidan, bjöd under träningen på pyroteknisk show som skapade en förväntansfull och god stämning. 

AIK:s första träning 2020

AIK:s herr- och damlag tränade på varsinn planhalva i drygt en timme. Med på träningspasset fanns målvakten Jacob Haugaard och nordmakedonske ytterforwarden Jasir Asani. Däremot saknades Ebenezer Ofori som ännu inte anslutit till laget.

Med på träningen fanns också SM-guldhjälten Alexander Milosevic som för närvarande är klubblös efter att ha brutit sitt kontrakt med Nottingham Forest i England.

I början av träningen intervjuades AIK:s sportchef Björn Wesström på innerplanen - bland annat om den intensiva vinter han haft med att värva spelare.

– Det blir intensivt, fotbollen är på det sättet ganska speciellt, man kan göra affärer under en begränsad tid. Alla i klubben har visat handlingskraft vilket är jävligt bra.

”Han är tillbaka med en fet signatur”

Bara några timmar innan premiärträningen presenterade AIK värvningen av Ebenezer Ofori som ansluter från Stuttgart. Wesström menar att värvningen är speciell ur flera perspektiv.

– 2013 scoutades han, han är tillbaka med en fin, härlig och fet signatur - Ebenezer Ofori. Det känns bra i mer än bara magen. Det är en person jag tycker väldigt mycket om, det är en spelartyp vi kommer ha extremt mycket nytta av när vi sätter oss på utvecklingshästen. Han kommer göra oss jävligt mycket bättre, säger sportchefen.

Hur känns truppen?

– Antalsmässigt är den tillräckligt stor, sedan behöver man alltid jobba med en spelartrupp. Man måste optimera den enskilda spelares utveckling. Vi får se lite grann hur vi slipar till det här, men i stora drag är det definitivt den trupp som vi ser framför oss som ska göra det.

Hur viktig är svenska cupen?

– Det är det viktigaste vi gjort på ett bra tag. Vi har satt oss själva i en situation som vi inte är särskilt stolta över. Vi missade en Europaplats, att vinna Svenska cupen är en tydlig målsättning.

Nyförvärven Erick Otieno och Jasir Asani tränade inte med AIK. De var med inledningsvis när truppen gick in på planen men återvände senare till Karlberg.

– Asani och Otieno har inte arbetstillstånd än, vi måste vara försiktiga hur vi exponerar de. De var med här, fick känna på det, sedan åkte de tillbaka, säger Wesström.

Rikard Norling om 2020

Rikard Norling håller också Oforis ankomst högt.

– Jag måste säga att många av förvärven är bra, men när Oforis namn kommer på tal, det sätter an tonen på ett jäkligt intressant sätt när han blir klar. Jag tror att det kommer påverka konkurrenssituationen på ett riktigt bra sätt. Han har en förmåga att spela på ett sätt som jag tror att vi också vill ta den vägen. Det är mycket som är positivt med honom.

Hur spelar AIK 2020?

– Det förstår man ju, jag är helt övertygad att jag kommer få 400 frågor från journalisterna. Jag tror det är viktigt att vi inser att vi behöver få fart på vår offensiv. Sedan ska man ha klart för sig att vi inte kan släppa loss allting, då biter vi oss själva i svansen. Det är en kombination av att vässa på det offensiva och en annan del som är viktigt, att de i front kommer ha lite mer öppet till deras instinkter.

Vilka målsättningar snackas det om?

– Det har varit mer snack nu på tränarkammaren. Svenska cupen har alltid varit viktig. Vi har alltid gått in i cupen för att vinna den, det är omöjligt att prata om något annat. Allsvenskan är viktig också. Svenska cupen behöver vi för att kvalificera oss till ett Europaspel. Resultatkraven är att vinna i allt man ställer upp i. Det går inte att snacka om något annat.

https://twitter.com/AnelAvdic/status/1215321547197554688?s=20