Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots nya regeln: ”Det är konstigt”

Sebastian Larsson.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Mikael Lustig.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska fotbollförbundet ändrar varningsreglerna i allsvenskan till nästa säsong efter den hårda kritiken. 

Men regeländringen är inte tillräcklig menar flera spelare.

– Man kan tycka det är konstigt. De gör det svårt för sig själva, säger Mikael Lustig, och skickar en hård passning till Svff. 

Det var efter en nickduell med Albin Winbo i Varberg som Sebastian Larsson gick ett tveksamt gult kort och därmed missade Elfsborgs-matchen. En match som AIK senare vann. 

”Ett enda stort skämt”

Men efter Varbergs-matchen kunde ingen ta miste på exakt hur förbannad Larsson var över det gula kortet, och han skickade en passning till Svff om att se över reglerna för varning och när spelare blir avstängda. 

– Det är ett enda stort skämt. Jag tror inte ens att de mest hatiska supportrarna mot mig kan säga något om det här. Men det är den nivån det är. Absolut, jag har förtjänat mina kort under säsongen. Folk kommer tycka att man är gnällig. Är det värt det? Jag vet inte, sa Sebastian Larsson till Discovery+ i den direktsända intervjun efter matchen, 

Han efterlyste då en regeländring så att spelare inte ska bli avstängda vid tre gula utan kanske fem och att varningar ska plockas bort om en spelare inte varnas under ett antal matcher. 

Nu har också Svff meddelat att det blir en regeländring till nästa år. Om en spelare inte varnas under tio matcher i rad tas ett gult kort bort. Men den regeländringen ger vare sig Sebastian Larsson eller Mikael Lustig mycket för. 

Skakade på huvudet

Larsson skakade bara på huvudet när han fick frågan om regeländringen och Lustig var också tveksam till att det skulle bli speciellt stor skillnad. 

– Man kan tycka det är konstigt. De gör det svårt för sig själva. Gå tio matcher utan att ta ett gult kort så gör man det riktigt bra. Samtidigt vill de ha en snabb fotboll och att det smäller på. Det är väldigt svårt att klara tio matcher utan ett gult kort, säger Lustig. 

Hyllar domarna 

Sebastian Larsson var också skeptiskt till att den nya regeln skulle förändra speciellt mycket, men han passade även på att hylla domarna. 

– Nivån var vettig när vi mötte Elfsborg, jag reflekterade över det. Det jag försöker säga är att har du tre gula och blir avstängd så kan du inte få gult för vad som helst. Mot Elfsborg släpptes många situationer som i andra matcher kunde gett 17-18 gula kort. Ligger du på den nivån så är det inga problem, det är kärnan i det hela, säger han. 

Efter hur många matcher ska det nollställas tycker du? 

– Jag vet inte riktigt. Du måste ha rätt nivå utefter hur många kort du har och blir avstängd. Ska vi ha tre gula så måste man ligga på nivån vi hade på Elfsborg-AIK, då är det inga problem. Du kan inte hamna på en nivå där du får gult för en kindpuss.

Se höjdpunkter från Elfsborg-AIK