Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror vi kommer chocka många”

Efter två och en halv säsong i IFK Göteborg är Sargon Abraham nu tillbaka i Degerfors.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sargon Abraham i Degerforströjan 2018.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Efter två och ett halvt år i IFK Göteborg är Sargon Abraham tillbaka i Degerfors – klubben där han tidigare gjorde succé.

Här berättar han om tiden i Blåvitt, sin roll i Degerfors och vad nykomlingen kan prestera i allsvenskan.

– Jag tror vi kommer chocka många, säger 29-åringen.


Degerfors träningsmatch mot Örebro Syrianska på tisdagen sänds både på SportExpressen Play och för dig som har Expressen Premium.

När SportExpressen når Sargon Abraham har han precis flyttat in i sin nya lägenhet.

Den offensive mittfältaren/anfallaren har börjat landa i sin nygamla klubb efter återkomsten från IFK Göteborg.

– Innan jag lämnade Degerfors hade jag ett och ett halvt år här som var riktigt fint. Nu är det skönt att vara tillbaka, säger han.

29-åringen lämnade klubben för Göteborg sommaren 2018. Sejouren i Blåvitt blev inte vad han hade hoppats på.

– Tiden där var ändå bra. Även om det inte blev som man hade hoppats har jag ändå fått uppleva fantastiska grejer, fått lära känna människor och utvecklats som fotbollsspelare. Så jag ser tillbaka på den tiden med stolthet och glädje ändå, säger han.

Under 2020 noterades Sargon Abraham för tre mål och fyra assist i allsvenskan. Bland annat gjorde han sitt första mål på fem månader i derbyt mot Häcken som innebar en viktig poäng i bottenstriden.

Dessutom gjorde han ett av målen i den näst sista omgången mot Östersund när laget säkrade det allsvenska kontraktet.

– Att jag ändå bidrog på slutet när det behövdes som mest kändes skönt, och jag tycker jag gjorde bra matcher då. Det känns skönare att lämna efter det, säger han.

Hur gick dialogen om framtiden med Göteborg efter säsongen?

– Efter säsongen tänkte jag lite på framtiden eftersom jag hade ett år kvar på kontraktet. Jag visste inte om de skulle satsa på mig nästa år eller inte. Jag hade en dialog med Pontus (Farnerud, sportchef) men vad vi pratade om håller jag för mig själv. 

Presenterades i december

I slutet av december offentliggjordes det i vilket fall att IFK Göteborg och Degerfors var överens om en övergång för Abraham som skrev på för två säsonger.

– Eftersom jag hade en fantastisk tid här och det är en klubb jag gillar så följde jag dem hela säsongen i superettan. Jag såg sista matchen hemifrån och hejade och så klart att man jublade när de gjorde mål. Jag kändes nästan deras press när de nästan var klara så länge. Det var skönt att de löste det, man gick bara och väntade på att det skulle bli klart, säger han om Degerfors dramatiska jakt på en allsvensk plats.

Nu ser han fram emot att bidra till att nykomlingen etablerar sig i högsta serien.

– Klart att jag är här för att hjälpa laget offensivt med poäng, men jag har inte satt upp några personliga mål ännu. Men jag har aldrig känt mig så här motiverad och sugen på att dra i gång och visa att jag kan göra det riktigt bra på allsvensk nivå, säger han.

En detalj som talar för att han kan lyckas är Degerfors spelsystem och den roll som Sargon Abraham hoppas få på planen.

– Här vet jag vad jag får och hur de vill använda mig, det är ett spelsätt och ett spelsystem som passar mig väldigt bra. De spelar med två tior som har en hyfsat fri roll och sättet vi spelar med wingbacks som har hand om kanterna gör att man får vandra in i banan.

I superettan 2020 var Degerfors framgångsrika med ett offensivt spel och gjorde hela 64 mål under säsongen.

Sargon Abraham ser ingen anledning till att byta stil i högsta serien.

– Bara för att vi spelar i allsvenskan tycker jag inte vi behöver ändra så mycket, jag tycker vi ska fortsätta på det Degerfors gjort och är bra på. Vi ska fortsätta med sättet vi jobbar på och våga spela fotboll, då tror jag det kommer bli bra. Jag tror vi kommer chocka många i Fotbollssverige, säger han.


17.00 i dag ställs Degerfors mot Örebro Syrianska i en träningsmatch som sänds på SportExpressen Play och för dig som har Premium.