Kerim Mrabti. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅNKerim Mrabti. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Kerim Mrabti. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Kerim Mrabti. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅNKerim Mrabti. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Kerim Mrabti. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

"Tror jag var i chock – jag fällde inte en tår"

Publicerad

– Det finns en enorm revanschlusta inom mig.

Kerim Mrabti kliar skägget och tittar ut mot Kaknäs träningsplan med kisande ögon.

SportExpressen träffar Djurgårdens nummer 10 som är tillbaka efter ett års skadefrånvaro och i dag står redo att axla en nyckelroll i ett storsatsande Djurgården.

Han var på väg mot sitt stora genombrott. Men för ett år och fyra månader sedan kastades hans fotbollsliv omkull. I landslagsdebuten mot Estland i Abu Dhabi, den 6 januari 2016, skadade Kerim Mrabti det främre korsbandet.

Med en skadefrånvaro på nästan ett år tvingades Mrabti spendera merparten av 2016 på träningscykeln och i gymmet. Resan tillbaka hade börjat - och varje svettdroppe smakade revansch.

Det är tre dagar efter att Mrabti gjort sitt första allsvenska mål hemma mot Elfsborg. Mittfältaren har precis avslutat ett träningspass på Kaknäs och vi sätter oss ner på en av träbänkarna utanför klubbhuset för att sätta ord på resan tillbaka.

– Tankarna som gick var revansch och glädje. Framför allt med tanke på att jag äntligen fick komma tillbaka och spela fotboll, en sport jag lever för, och som jag har gjort varje dag. En korsbandsskada hindrar inte mig, skadan som jag ådrog mig fick bli som en utmaning och inte ett hinder, berättar Mrabti inledningsvis.

– Det har varit en lång process och varje steg har varit extremt viktigt. Jag kommer ihåg själv, när jag väl skadade mig tänkte jag: ”Vad fan ska jag göra nu? Ska jag bara chilla hemma och vänta på operationen och sen vila i två veckor?”. Jag tänkte många gångar hur jag skulle motiveras. Att gå och träna varje dag på ett gym är inte kul.

Hur var den känslomässiga resan när du åkte på skadan?

– Grejen var att jag själv trodde att jag var i chock i början av skadan. Jag släppte inte en tår i början, vilket jag gjort i tidigare fall när jag åkt på tunga skador, till exempel en allvarlig bristning. Ibland har jag varit helt förstörd på grund av en sådan skada. Speciellt med tanke på att jag varit i bra form, precis som jag var när jag drog korsbandet. Men jag fick väldigt bra stöd. Jag har fått en väldigt bra behandling med läkare och sjukgymnaster. Resten har varit upp till mig att ta mig tillbaka, vilket jag gjort också. Det har varit en lång resa men jag måste erkänna att den har varit jävligt lärorik. Idag är jag starkare mentalt. Om folk tycker att det är jobbigt att träna i 20 minusgrader eller ösregn, då kan jag säga, att man borde testa på en korsbandsskada och se hur jobbigt det kan vara.

Hur många mentala dippar åker man på under en rehabiliteringsprocess?

– Det har varit vissa delar. Framför allt när det blir bakslag i rehabiliteringen. När allt går framåt, vilket det gjorde för mig, i fem-sex månader gick allt spikrakt upp, men så en dag svullnade knät och då fick man ta sig in i gymmet igen i stället för att vara på fotbollsplanen. Det var just de hindren man behövde ta sig igenom. Jag lärde mig väldigt mycket av Haris Radetinac under den perioden, framför allt om inställning och träningsupplägget. Vi hade samma sjukgymnast så vi körde mycket ihop.

Mrabti: "Fastnade för Haris"

Känslan är att du och Haris gjort en resa tillsammans?

– Så har det blivit. När jag kom till Djurgården så var det Haris jag fastnade för. Vi umgås väldigt mycket i dag. När han blev skadad och när han väl kom tillbaka från sin första skada, så blev jag skadad, så vi har inte hunnit träna så mycket fotboll med varandra, men då blev det att vi hängde mycket på fritiden. Ibland körde vi rehabiliteringsträning ihop, du vet, man vill prata med varandra. Nu har det gått så långt att vi träffat varandras familjer. Det är som att man kommer in där och känner sig hemma direkt.

Vad brukar ni göra utanför fotbollen?

– Det blir mycket fotbollssnack. Men vi går mycket på fika. Han älskar att fika den där jäveln, haha.

– Du vet själv, juggar. En kaffe latte med hundra sockerbitar, haha. Men sen präglas tiden för det mesta av fotboll, man kollar matcher ihop. Vi kör en del middagar också, eftersom att jag har träffat Haris fru och han har träffat min tjej, så går vi på gemensamma middagar ibland. Det finns mycket man gör med Haris. Han är inte så mycket för tv-spel. Han älskar att spela kort! Juggar också, det är det enda de gör, haha. Haris attityd är härlig också, man garvar hela tiden med och åt honom.

Haris hade samma skada och slog upp den på konstgräs i fjol, är du rädd för att gå samma öde?

– Nja. Det är det som sitter i huvudet. Man måste försöka sudda ut de grejerna. Jag har försökt bygga upp den mentala biten, jag får inte se det som att jag kan skada mig igen. Det är viktigt att jag klarar av att gå in i varje duell ändå. Jag kommer ihåg den duellen jag gick in i när jag fick skadan. Det är en klassisk duell när jag går in framför spelaren och bryter bollen, men den här gången fick jag försvararen över mig.

– Jag känner själv att varje gång jag går in i en liknande duell så blir man lite tveksam. Men samtidigt blir man stärkt när man väl klarar av duellen. Man får mer energi och styrka efter varje duell på planen. Rädslan slår mig absolut inte. Den finns där men det är inget som jag tänker på. Det stoppar mig inte.

Mrabti: "Hade varit kul om Erton kom"

Förutom en väldigt nära vänskap med Haris Radetinac är Mrabti nära kompis med den gamla Djurgården-spelaren Erton Fejzullahu.

– VI blev väldigt tajta under 2015, när han spelade i Djurgården. Vi umgicks mycket och det är en rolig kille. Jag har lärt känna hans flickvän och vänner, säger Mrabti.

Hur mycket hoppades du på att han skulle återvända till Djurgården?

– Det klart att det hade varit kul om han kommit tillbaka. När han väl varit och tränat med oss så har vi hittat varandra bra på planen. Det blir ofta så, om han har en bra kommunikation utanför planen så går det också bra när man väl spelar ihop. Det är vår grej. Det hade varit kul om han återvände, hans karaktär är skön och det är en person som kan göra förändringar och dessutom avgöra matcher. Han gjorde det bra under sin tid i Djurgården. Det är tråkigt att han inte kom men det är inte jag som tar besluten.

Erton menar att han hade platsat i dagens trupp i Djurgården. Kan du hålla med om det?

– Ja, det klart att han hade tagit en plats i den här truppen. Det vet man om, speciellt med tanke på hans kvaliteter. Men sedan vet inte jag hur det speglade sig med hans kontrakt och så vidare. Det fanns andra spelare som kom in under den perioden, både Aliou Badji, Haruna Garba och Gustav Engvall. Jag vet inte hur nära det var. Men det hade definitivt varit en nyttig bit för oss.

"Minns Stenmans dubbelfuck"

Har du varit DIF-supporter sedan barnsben?

– Min första match jag såg var i Champions League-kvalet när Djurgården mötte Partizan Belgrad. Min kusin tog mig till matchen. Jag kommer ihåg när Fredrik Stenman visade ”dubbelfucken" till Partizan Belgrad-fansen. Jag hade alltid vänner från Enköping som gick på matcher, därför blev det alltid Djurgården man gick på, då kom man in i det, stod i klacken. Det har definitivt varit laget jag haft i Sverige, berättar Mrabti.

– Jag har ett häfte hemma med alla autografer, tror det var från 2002 eller 2003. När jag var yngre kollade jag alltid på Premier League, Champions League eller VM. Canal Plus var inget man hade på den tiden - farsan ville inte betala, haha!

Kerim Mrabti har rötter i både Tunisien och Finland. Pappan kommer från Tunisien och mamma är halv finsk och halv svensk. Just fotbollsbiten har han fått från pappa, berättar Kerim.

– Jag tror det. Pappa spelade fotboll själv. Han säger att jag förstörde hans karriär när han fick mig, haha! Nej men skämt åsido. Jag har nog fått fotbollen från honom, han är den som liksom sagt: ”här ta en boll och spela och skjut” typ. Resten kom naturligt.

"Har en enorm revanschlusta"

Du var lagets kanske klarast lysande stjärna under 2015. Nu är Kim Källström här och DIF är mer stjärnrikt på länge. Gillar du att få mindre strålkastarljus på dig?

– Jag tänker inte på det, vilka som är stjärnor och inte stjärnor. Så länge jag vet vad jag kan tillföra på planen så vet jag att det kommer släppa för mig. Det är klart att man kan säga att jag kommer under radarn men det är inget jag tänker. Men det är möjligt att man får en energiboost av vara underdog och inte få strålkastarljuset riktat mot en. Man kommer in så pass bra i det här laget vilket gör att man inte ens ser de här spelarna som större än en själv. Man bedömer inte någon annan på det sättet.

Vi börjar närma oss slutet på samtalet. Kerim Mrabti tittar ut mot Kaknäs träningsplan med kisande ögon. Han berättar att han vill växa i Djurgården - och slutsatsen är väldigt tydlig.

– Jag vill göra poäng och mål. Framför allt i de viktiga matcherna. Jag vill kliva fram mot Malmö FF borta och avgöra.

– Jag vill vara den killen som krigar för laget, är en nyckelspelare och står för avgörande passningar. Det finns en enorm revanschlusta inom mig. Jag är äntligen tillbaka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag