Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tror inte på det – kan inte vara rätt”

Tomma läktare med tifo med texten "Mot polisens repression -för en levande supporterkultur". Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sofia Bohlin, ordförande Svenska Fotbollssupporterunionen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Svensk Elitfotbolls Lars-Christer Olsson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

SEF och SFSU välkomnar Miljöpartiets riksdagsmotion gällande arbetet med svenska fotbollsevenemang.

Samtidigt riktar de stark kritik mot polisens villkorstrappa i en gemensam kommuniké.

”Vi tror inte på polisens nuvarande metoder”, skriver de. 

Under året har polisen trappat upp sin strategi för att få bukt med den olagliga pyrotekniken på fotbollsläktarna.

Polisen har blivit hårdare i tillståndsgivningen till arrangörerna, vilket spillt över på de aktiva supportrarna som begränsats i sina tifo-arrangemang.

Något som lett till stora splittringar mellan polis och den organiserade supporterkulturen och under året har allsvenskan präglats av stora protester från supporterhåll mot polisen.

Tidigare i veckan lämnade Miljöpartiet in en riksdagsmotion där regeringen uppmanades att titta över polisens strategiska arbete.

SEF backar MP:s motion

”Polisens nya arbetssätt i samband med stora fotbollsevenemang bryter med år av dialog och samarbete. Stora grupper av supportrar och hela klubbar vänder sig mot polisens arbete, och respekten för regler och myndigheten som sådan eroderar”, gick bland annat att läsa i motionen.

Nu backas motionen upp av intresseorganisationen SEF (Svensk Elitfotboll) och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU). I en gemensam kommuniké skriver de att de välkomnar motionen och riktar kritik mot polisens metoder som de menar kollektivt bestraffar och leder till stora splittringar.

”Att bestraffa tiotusentals skötsamma och engagerade fotbollsälskare för att några få promille begår bötesbrott anser inte vi vara rätt väg att gå. Vi anser att de svenska fotbollsläktarna är en trygg och säker plats att befinna sig på och ett forum för glädje och gemenskap. Att då begränsa och stänga ned dem kan inte vara rätt”, skriver de bland annat.