Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde inte att jag skulle kunna spela fotboll igen”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Dubbla hjärnskakningar höll på att förstöra målvaktskarriären.

Men nu är Jacob Widell Zetterström, 23, given mellan stolparna i Djurgården – efter en lång resa tillbaka.

– Att hela tiden ha fotbollen sen bara få det ryckt ifrån en... Det var en omställning som jag inte var beredd på alls, säger han.

När han endast var 21 år gammal slog olyckan till för andra gången på kort tid. Den andra hjärnskakningen gjorde att Jacob Widell Zetterström var nära att avsluta karriären, innan den ens hade börjat på riktigt. 

Nu är 23-åringen Djurgårdens givna målvaktsval och de första matcherna har börjat galant för honom.

– När jag fick veta att jag skulle stå mot IFK Göteborg insåg jag att de hade förtroende för mig. Det är något slags kvitto att man har presterat på träningarna, säger han.

Widell Zetterström fick chansen efter att Alexandr Vasyutin drog på sig en långtidsskada. Han visade sin kvalitet direkt och höll nollan i de tre inledande matcherna, men släppte in sin första boll nu senast mot Sirius.

– Målet i varje match är först och främst att vinna, och det kändes som vi var på väg mot det. Då är det individuella målet att hålla nollan. Mål kommer komma, det är naivt att tänka att man skulle hålla nollan i en hel karriär.

Åren med skador

Men trots att det är guld och gröna skogar just nu så har Widell Zetterström haft några tyngre år bakom sig. År drabbade av skador och en paus från fotbollen, som gör att han nu måste spela matcher med en hjälm.

– Jag kom från IFK Lidingö till Djurgården och spelade och körde på och kände att det gick bra. Sen relativt tätt inpå att säsongen skulle börja åkte jag på en smäll mot huvudet och var borta i en och en halv månad från matchspel. Jag hade typiska hjärnskakningssymtom som yrsel, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. 

Han fortsätter:

– Sen kände jag efter ett tag att det var lugnt och körde på igen, och ganska direkt efter det fick jag en smäll igen. Då kom alla symtom tillbaka fast tio gånger starkare. Då kände jag att jag inte kunde spela fotboll på ett bra tag, och så blev det. 

Var det ditt beslut eller ett läkarbeslut?

– Det var ganska unisont mellan mig, tränare, läkare och familj. Jag tänkte att det inte var bra att pusha på för spel nu. Så det blev en lång och utdragen rehabiliteringsprocess på det, som resulterade i att jag tog en paus från fotbollen på ett år. Det var väldigt bra, det gav mig tid att ta ett steg tillbaka och reflektera kring vad jag ville göra och hur jag skulle gå till väga för att hantera allt. 

Var du nära på att ge upp på fotbollen helt?

– Det var på den nivån att jag inte riktig trodde att jag skulle kunna spela fotboll igen. Som jag mådde ett tag så kändes det så. Sen var det väldigt skönt att jag fick tid och kunde fokusera på att må bra själv. När jag tog pausen kände jag att jag kunde fokusera på att må bättre och med det kom drömmarna om att kunna spela fotboll igen tillbaka. 

Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Att hela tiden ha fotbollen sen bara få det ryckt ifrån en... Det var en omställning som jag inte var beredd på alls.

Widell Zetterström hade hela tiden kontakt med Djurgården under sin paus, främst med målvaktstränaren Nikos Gkoulios. Men för första gången i hans liv handlade allt inte om fotbollen, och det var en obehaglig känsla.

– Det var jättemärkligt. Att hela tiden ha fotbollen sen bara få det ryckt ifrån en... Det var en omställning som jag inte var beredd på alls. 

Han fortsätter:

– Det var inte bara att jag kunde trappa ner och köra i Korpen, här var det att jag inte fick spela fotboll alls. Det var först då jag insåg att fotbollen är så otroligt central i mitt liv. Jag är en tävlingsmänniska och att inte få de här topparna och dalarna av att vinna och förlora, det tog också väldigt hårt. Adrenalinet man får av det var också något som man saknade. På många sätt var det en väldigt stor och märklig omställning.

”Det är obeskrivligt”

Efter den inledande matchen mot IFK Göteborg i maj har Widell Zetterström varit given mellan stolparna. Och han har snabbt blivit en publikfavorit i Djurgården.

– Det är jätteroligt. Bortsett från några år i IFK Lidingö i sena tonåren så har jag varit i Djurgården sedan jag var åtta år. Jag har sett upp till spelarna som spelade i A-laget då, och att själv kunna vara där nu och få så mycket kärlek från klubben som man har varit i under hela sitt liv, det är obeskrivligt. En underbar känsla.

Nu finns det åttaåringar som ser upp till dig i stället.

– Det är roligt. Samtidigt som det är väldigt viktigt att hela tiden vara ödmjuk kring situationen, speciellt i ett sådant tidigt skede i karriären. Det är väldigt roligt att se publiken på plats le och vinka, det värmer i hjärtat.