Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde inte att det råa hatet skulle bli så starkt”

Hammarbys ordförande Richard von Yxkull.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Zlatan
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hammarbys ordförande Richard von Yxkull fördömer hatet mot Zlatan Ibrahimovic efter att han köpt in sig i Hammarby.

Nu hoppas han i stället att klubben kan dra nytta av Zlatans investering.

– Jag hoppas verkligen att de här lite mer hårda, aggressiva och hotfulla uttrycken har tagit slut, säger von Yxkull.

Under onsdagen förra veckan slog nyheten ner som en bomb i fotbolls-Sverige när Hammarby avslöjade att Zlatan Ibrahimovic hade köpt upp hälften av Anschutz Entertainment Group Sweden AB:s (AEG:s) aktier i Hammarby. 

Reaktionerna på nyheten blev starka, bland annat från många supportrar till Malmö FF och det pågår bland annat en namninsamling för att få bort Zlatan-statyn från Stadion-området i Malmö. Dessutom har hot och hat riktats mot Zlatan, bland annat i form av vandalisering av statyn och att ”judas” sprejades över porten till hans lägenhet i Stockholm.

”Han har en fantastisk aura”

Efter avslöjandet om aktieköpet dröjde det inte många dagar innan det stod klart att Zlatan gjorde om i AEG:s styrelse men Hammarbys ordförande Richard von Yxkull förtydligar för SportExpressen att Zlatan inte är aktiv i Hammarbys dagliga operativa verksamhet. Klubben träffade honom däremot i Los Angeles och diskuterade vad hans delägande skulle innebära rent praktiskt.

– Vi har inte haft kontakt sedan detta blev publikt, säger von Yxkull som ändå tror att satsningen kommer betyda mycket för klubben.

– Han har en fantastisk aura kring sig och ett otroligt kontaktnät och erfarenhet av internationell fotboll. Jag tror att han kan tillföra oss jättemycket. 

Har ni fått några reaktioner från spelartruppen?

– Jag har inte hört något från spelare och ledare men det kommer jag säkert göra inom kort. Jag tror de kommer reagera positivt och tycker det är kul, det finns som jag sa en härlig aura kring honom som spelare och person och det är klart att det smittar av sig.

”Det är fruktansvärt tråkigt”

Samtidigt som mycket av rapporteringen efter nyheten om Zlatans intåg i Hammarby handlat om upprörda reaktioner från Malmö-håll upplever Richard von Yxkull att Hammarbys supportrar är positiva.

– Jag tycker överlag att det känns som att det landat bra och vi har fått positiva signaler tillbaka.

Har det varit som du trodde innan?

– Alla händelser kring statyn i Malmö och det råa hatet som kom upp till ytan hade vi kanske inte trott skulle bli så starkt. Det är klart att vi visste att det skulle bli reaktioner men kanske inte på det sättet.

– Det är fruktansvärt tråkigt tycker jag, man blir bara ledsen. Det är klart att jag förstår att det blir reaktioner men att det tar sig de uttrycken är tråkigt.

Har ni stöttat Zlatan på något sätt efter det?

– Nej, vi har inte haft någon kontakt eller dialog med honom kring detta. Inte ännu.

Ordföranden tror inte att den värsta stormen kommer fortsätta nu.

– Jag hoppas och tror inte det. Det vore fruktansvärt tråkigt.

Kan det hända att ni som klubb går ut och kommunicerar något kring det som hänt?

– Nej det tror jag inte vi kommer göra. Nu får det här förhoppningsvis ebba ut lite. Diskussionen kommer säkert fortgå men jag hoppas verkligen att de här lite mer hårda, aggressiva och hotfulla uttrycken har tagit slut.

Rosenbergs Zlatan-dom: ”Han gick över gränsen”