Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tränaren på plats: ”En bra utmaning för mig”

Foto: FODBOLDBILLEDER / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Hammarby har sin nye huvudtränare på plats. 

Martí Cifuentes höll under tisdagen i sitt första träningspass, och pratade sedan om varför han valde att lämna Ålborg mitt under den danska ligasäsongen och vad hans ambitioner är i Hammarby. 

– Det är en bra utmaning för mig att försöka nå upp till den högsta nivån i Skandinavien, säger han.

Två veckor efter att han blev officiellt presenterad som Hammarbys näste tränare har Martí Cifuentes nu landat i Stockholm och hållit sin första träning med truppen under tisdagen. Katalanen anländer från danska ligafyran Ålborg, vilka han lämnat mitt under pågående säsong. 

– Det var inget enkelt beslut, vi byggde något väldigt bra i Ålborg och jag har bara bra saker att säga om klubben, säger han. 

Det var fram till i går oklart när tränaren skulle kunna anlända, med tanke på kontraktet i Danmark.

– Jag åkte på semester till Barcelona och tänkte bara på Ålborg, men sen kom samtalet från Hammarby och jag ville lösa allt utan att bryta några löften. Jag vill alltid vara lugn och ärlig i alla mina relationer och det var en bra process som ledde fram hit. 

Varför ville du lämna mitt under säsong trots att det sportsligt har sett ut att gå väldigt bra i Ålborg?

– Huvudorsaken till att jag ville hit är projektet, det är en bra utmaning för mig att försöka nå upp till den högsta nivån i Skandinavien och det passar mig bra. Jag är stolt över året jag hade i Danmark men ser nu fram emot vad vi ska göra här.

Martí Cifuentes på plats i Stockholm

Träningen under tisdagen präglades av intensitet och satte fokus på återerövring. Men det är framför allt ett annat ord som kommer att vara nyckeln i Bajen framöver.

– Jag kommer prata mycket om bollinnehav och press, men mest positionering. För mig är det den viktigaste faktorn för att vara ett bra lag, allt blir enklare. Det är inte så annorlunda från vad de två tidigare tränarna har gjort, det handlar mer om att ta ytterligare steg för att bli ett ännu farligare lag.

Cifuentes menar att hans filosofi passar väl in med klubbens dito, och att han ska leda dem vidare på den väg de redan valt samtidigt som han adderar sina egna idéer längs vägen.

– På något sätt har jag lyckats få ganska bra resultat i alla klubbar jag har varit i, och jag känner stor support från den här klubben redan så jag hoppas att jag kan leverera både bra resultat och fin fotboll som supportrarna kan vara stolta över och uppskatta.

– Träningen i dag var bra, jag kände bra energi och attityd från killarna. Jag tycker att truppen är välbalanserad med äldre spelare med erfarenhet och unga spelare med potential. Jag ser en trupp som passar väl in med min filosofi och mina idéer och jag tror på att vi kan utvecklas tillsammans. 

”Potentialen är väldugt stor”

Vilka lag ute i Europa inspirerar dig? 

– Det är svårt att säga, för så fort jag sa i Danmark att jag gillar hur City pressar så förstod folk det som att jag sa att vi skulle spela som City. Så jag kommer vara försiktig med mina ord, men det är många lag i världen som är väldigt bra på de saker jag förespråkar. 

Ser du att den truppen du har i dag skulle kunna vinna guld?

– Jag vet att potentialen är väldigt stor och mitt fokus kommer hela tiden vara att vinna nästa match. Hur långt vi kan gå vet jag inte nu, det gäller att vara ödmjuk och jobba hårt. Sen vet vi i slutet av säsongen vilken nivå vi har i oss och hur redo vi var för den utmaningen.

– Men det jag har pratat mycket med Jesper (Jansson) om är att det är viktigt att få in en vinnarmentalitet och skapa ett sådant klimat för oss att arbeta i.