Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränaren om kraven på avgång: ”Funkar så här”

Fiasko för AIK: ”Tränaren Rikard Norling har stor del”
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: DR.LASZLO ILLES, ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rikard Norling har inga planer på att lämna AIK, tvärtom är han fast besluten om att göra vad som krävs för att ta revansch nästa säsong.

Nu ger han sin syn på säsongen som gått, det defensiva spelet, vad som måste förändras till nästa år, kritiken och avgångskraven.

– Björn skulle inte tveka en sekund på att ta bort mig om det vore så att han kände att jag inte hade rätt nulägesanalys, säger han.

Förra året vid den här tiden firade AIK:s spelare och ledare SM-guld.  

I år är det annorlunda. 

Trots 62 poäng och derbysegrar slutade laget fyra och det blev också ett bittert uttåg i Europa League-kvalet. 

Vissa supporterröster, främst på sociala medier, vill se ett tränarbyte och trots att en match återstår av säsongen, cupmatchen mot Enskede på Friends på lördag, har det lanserats en rad olika tränarnamn som ska ta över AIK. 

Allt från att Mikael Stahre redan skulle vara klar som huvudtränare och dela ledarskapet med Andreas Brännström. 

”Håller på och utvärderar”

Och trots man kan få bilden av att det stormar kring AIK, ligger det ett lugn över träningsanläggningen Karlberg dagen innan cupmatchen mot Enskede.  

– Vi håller på och utvärderar nu. Individuellt med spelarna, individuellt med ledarna och även kollektivt. Det är en jäkligt viktig process. Vi har att hantera resultat, hur vi ser på det och vår prestation som är lika viktig i träning som vad de ger i match, säger Rikard Norling. 

– Där är jag just nu. Vi jobbar hårt med den delen för känslan är att det kommer vara förbannat viktigt för att ta rätt steg in i nästa år. Det är en gemensam känsla för alla här på Karlberg och för alla AIK: Kom igen nu, nu vill vi ha mer. Mer som i allt från fjolåret till   att det var som i år där poängskörden var bra men där vi inte nådde dit vi ville.  

– Det ställer högre krav på mig i min ansvarsroll och på alla i ledarteamet, säger han. 

Hur ser du på just det faktum att ni tar 62 poäng och ändå bara kommer fyra?

– Jag är fullt medveten om att det är en resultatbaserad bransch. Man kan se resultat på tre olika sätt. Resultat som gör att vi vinner, vilket vi gjorde i fjol. Sedan ett resultat där vi tar en poängskörd som är topp tre i AIK:s historia men som bara räcker till en fjärdeplats. 

– Sedan är det tredje kopplat till en generell känsla. Hur resultatet upplevs i form av vad vi får ut av spelet. Och allt det där har jag med mig i arbetet när jag utvärderar för att jag ska kunna trycka på rätt knappar när vi går in i nästa säsong. 

Norling fortsätter: 

– För det är inte bara som det varit från min sida hittills, att det varit en väldig cynism från min sida för att säkerställa resultat och säkerställa så många poäng som möjligt, det vill man hela tiden. Men sedan gäller det att man hamnar på rätt sida i tabellen. Det lyckades vi inte med nu i år, även om jag inte vet hur många som tagit 62 poäng och kommit fyra, men skit i samma. 

- äDet är en känsla hos de flesta AIK:are att jag ska få ordning på det här och det ska jag hantera på ett ödmjukt sätt för det är ett stort ansvar att gå in i vad som nästan blir ett femte år för mig. 

Det är väl det som är kritiken, att det varit för defensivt, ni har fått ut lite av de offensiva spelarna och att ni inte vunnit något eller att ni tagit er till Europa Leagues gruppspel?

– Vi sa att vi skulle få ut mer av vår offensiv och med facit i hand känner jag att jag inte uppfyllt förväntningarna. Inte för min egen del, inte till den generella känslan eller för någon här på Karlberg. Och framför allt det som många som sett oss och följer oss i varje match på Friends som är besvikna över spelet. 

– Men vi valde en väg i det här och jag tror att man måste analysera den vägen för det kvartstår fortfarande behovet att sätta lite fyr på vår offensiva kraft. Men samtidigt så vill jag nog säga att för min egen del så känner jag att vi släppte in en del för enkla mål i år, vilket vi inte gjorde förra året. Det måste vi vara jävligt noga med också. Men som sagt är jag inne i en viktig del i utvärderingsprocessen för att göra ett mycket bättre jobb nästa år. 

Hur ser du på avgångskraven på dig?

– Jag tror att alla, eller de som har en åsikt, oavsett om det är att jag ska bort eller inte,  är det för mig det som är det vackra med det här jobbet. Jag kände även att när vi hade vunnit guld att allt inte var frid och fröjd. Det gjorde att jag jobbade hårdare än någonsin under uppehållet 2018. 

– Och det är samma sak nu. Det är samma sak för de som tycker att jag borde försvinna från AIK fortare än kvickt för de som vill att jag ska vara kvar. De båda förväntar sig att jag ska förberedda spelarna maximalt och jag tror att, oavsett vad de tycker om mig, så vet de att jag kan det. 

– Det tror jag är oerhört viktigt, att det är så här förhållandevis känslomässigt i klubben. Då måste de som har ansvarsställningar kunna driva verksamheten vidare. Sedan är det en del av supporterskapet i AIK att vara känslomässig, öppen och drivig i vissa sammanhang också. Det har jag som grund. Det är så det funkar i AIK och vet jag det är det ganska enkelt för mig att jobba arslet av mig för att jag ska få ut det alla hoppas. 

Tror du att det kommer att bli andra krav på dig nästa år. Ni har inte lika mycket pengar att bolla med, du kanske måste spela in yngre spelare och så vidare?

– Det var en jätteutmaning för mig att ta över efter Andreas Alm, sedan var det en form utav press att vi 2018 skulle vinna guld till att vi 2019 skulle vinna guld och gå till gruppspel i Europa till nu att det handlar mer om en trovärdighetsfråga till fortsatt resultat. Men också att jag ska se till att ha ordning på det jag sagt att jag ska ha ordning på 

Vad exakt menar du då?

– Vinna kvarstår fortfarande, resultatkraven kommer du aldrig undan. Det är grundbulten. Men också det här att vi faktiskt är i underhållningsbranschen och de på Friends upplever inte att det är så när vi spelar. Inte de senaste tre månaderna. Okej, det är mycket poäng vi tagit men resultat vill vi ha mer utav. Jag fattar ganska väl vad AIK:arna vill ha , och vad inte jag har gett, och jag kan hålla med dem om det. 

– Det är något som inte varit på plats men som jag också är väldigt sugen på att få på plats. Jag vet inte om det är den största utmaningen, men det är inte långt ifrån i alla fall. 

Känns det tryggt att det inte verkar vara lika mycket politik och maktkamper i AIK just nu?

– Det är väl också det som triggar i gång många. Då tycker de att man skyddar varandra. För vi har ett otroligt bra samarbete, men det är också ett högt kravställande. Ingen ska vara orolig för att vi håller varandra om ryggen. 

– Björn skulle inte tveka en sekund på att ta bort mig om det vore så att han kände att jag inte hade rätt nulägesanalys och att jag inte hade insikten vad AIK behöver just nu. 

– Nu känner jag verkligen så, men skulle det inte vara så att jag kände så skulle han ta bort mig direkt. Han skulle inte gå till styrelsen och inte gå till Jens och säga att vi skulle ha utvecklingspotential i det vi gör. 

Intrigerna, politiken och maktkamperna har varit många i AIK genom åren. Nu är det dock lugnare än på länge. 

– Men nu har det kanske varit så förut att det varit sportchef, tränare, styrelse, ordförande kanske inte dragit jämt, men nu är det kanske så att vi är balanserade, man vet vad rollerna innebär och många är också redo att ta lite skit. Men då kan det upplevas som negativt av många också. Jag tror man måste sitta lugnt i båten och förstå att så länge vi gör vårt bästa och är lojala till mandatet vi har i AIK, så är det,det viktigaste. 

Du har inga planer på att avgå låter det som?

– Nej, du. Det har jag inte. 

Gjorde de ont att se Djurgården ta SM-guld?

– Jag har inte suttit och frossat i det. Men Pertan (Per Karlsson) uttryckte det bra: Man har inget hat så mot Djurgården. Jag tycker det var starkt av Djurgården och tar av mig hatten, för jag trodde inte de skulle fixa ett resultat mot IFK Norrköping och framför allt inte när de låg under med 2-0. 

– Men när de gjorde det så blir respekten större. Det var starkt gjort. 

– Sedan så frossar jag inte att de vinner. Jag gläds med Tolle (Thomas Lagerlöf) och Kim (Bergstrand). Jag har jobbat otroligt länge med Tolle och han har jobbat länge i AIK. Man kan inte låta bli att glädjas med honom. 

– Oavsett vad så är det kolleger, även om man är totala antagonister, så är det människor bakom.