Tobias Sana i ytterligare strid med IFK Göteborg

Frågelådan Rondo med det senaste från allsvenskan
Tobias Sana.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Konflikten mellan IFK Göteborg och Tobias Sana, 32, växer.

IFK Göteborg avslutade samarbetet med mittfältaren förra veckan.

– Det har funnits missnöje från Tobias sida och vi har arbetat med detta under en längre tid men inte lyckats komma överens, sa IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild då. 

Nu har Sana anlitat en advokat som är expert på arbetsrätt, enligt Aftonbladet.

IFK Göteborg och Tobias Sana har gått skilda vägar. Det meddelade klubben förra torsdagen.

”Dagen efter incidenten i halvtid mot Kalmar FF höll IFK Göteborg ett första möte med Tobias Sana. Där förklarades att Tobias agerande i halvtid bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande”, skrev Blåvitt på sin hemsida då.

Anlitat expertadvokat

IFK Göteborg menar att Sana har överträtt paragraf 2.1 i det standardkontrakt som alla allsvenska spelare skriver med sin klubb. Det binder spelaren till att delta i verksamheten i enlighet med ”föreningens och överordnade idrottsorganisationers stadgar och övriga bestämmelser.”

Om antingen föreningen eller spelaren ”i väsentlig mån bryter mot sina förpliktelser enligt detta avtal” har båda parterna rätt att med omedelbar verkan avsluta kontraktet.

Tobias Sana.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nu har Tobias Sana, vars kontrakt med Blåvitt skulle ha gått ut efter säsongen, anlitat en advokat som är expert på arbetsrätt och har specialkunskaper inom idrottsbranschen, enligt Aftonbladet.

Blåvitts beslut att säga upp samarbetet med Sana med omedelbar verkan innebär att 32-åringen under en mycket begränsad tid får lön av klubben. 

Om inte Sana accepterar hur avtalet har sagts upp av IFK Göteborg tas avtalsuppsägningen vidare till en skiljenämnd hos Svenska fotbollförbundet, skriver Aftonbladet. Där avgörs det i så fall om allt har gått rätt till – och avgörandet går inte att överklaga.

Fotbollsspelarnas fackförening, Spelarföreningen, ska även ha kopplats in i dispyten mellan Blåvitt och Sana.