Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tittarna kan snuvas på allsvenskan efter bråk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Djurgården är regerande svenska mästare.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telias kunder kan snuvas på allsvenskan.

Anledningen? 

En konflikt med rättighetsinnehavaren Discovey Networks Sweden.

– Det är naturligtvis en jättetråkig situation, säger Telias presschef Irene Krohn.

Discovery Networks Sweden är ny rättighetsinnehavare när det kommer till allsvenskan och förbereder sig just nu för premiärsäsongen.

Samtidigt meddelar Telia på sin hemsida:

”Just nu pågår förhandlingar mellan Telia och en av våra leverantörer av tv-kanaler, Discovery Networks. Kommer vi inte överens finns det risk för att vi inte längre får sända vissa kanaler från den 3 mars.”

En anledning till konflikten är att Discovery och Telia inte kommer överens om hur kunderna ska kunna se matcherna, skriver. Discovery har tidigare kommunicerat att totalt 30 allsvenska matcher kommer gå i linjär tv, resten kommer att sändas via streamingtjänsten Dplay.

– Jag vill inte gå in på detaljer i våra förhandlingar. Men tillgången till allsvenskan är en viktig del. I stora drag handlar det om att visst innehåll bara ska finnas tillgängligt via deras egen app och vi menar att det är viktigt att man kan välja hur man vill titta, säger Irene Krohn, presschef på Telia.

Telias kunder kan blåsas på allsvenskan

Hon fortsätter:

– Det är fortfarande väldigt många som tittar på ”vanlig” tv och Discovery ställer krav på sina tittare som bland annat innefattar krångliga registreringar. Vi tror att det kan påverka många, framför allt de lite äldre tittarna.

Irene Krohn berättar vidare att Telia har en pågående diskussion med Discovery och att deras förhoppning givetvis är att parterna ska komma överens.

– Vi har en pågående förhandling och vår förhoppning är naturligtvis att vi ska komma överens innan den andra mars då nuvarande avtal går ut. Men vi måste informera kunderna eftersom det börjar närma sig slutdatum. 

Om de inte skulle göra det innebär det att Telias kunder från och med den tredje mars blir av med kanalerna Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, Animal Planet, ID, Dicsovery Science, TLC och Eurosport.

Discovery Networks kommunikationsdirektör Daniel Lagerqvist ger sin syn på saken i ett mejl.

”Vi har nyligen kommit överens om långsiktiga nordiska samarbeten med Telenor, Canal Digital och Viasat och vill fortsätta vårt mångåriga samarbete även med Telia. Därför är vi i förhandling om ett nytt distributionsavtal med Telia och jobbar för fullt med att komma överens. Om de trots allt bestämmer sig för att ta bort våra kanaler och vårt innehåll välkomnar vi Telias kunder till vår streamingtjänst Dplay eller till andra tv-leverantörer som vi nu har långsiktiga avtal med”.

Lagerqvist tillägger:

”Vi väljer att fokusera på förhandlingarna och att komma överens, för att Telias kunder ska få se en massa bra innehåll. Vi på Discovery vill gärna fortsätta samarbeta med Telia även i framtiden och utgår från att de vill detsamma.”