Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Dif-spelarens utspel: Vill gå ut i krig

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Yura Movsisyan kan gå ut i krig.

Den tidigare Djurgårdsspelaren har pratat om sin vilja att hjälpa Armenien i konflikten om Nagorno-Karabach.

– Min son frågar varför jag vill gå ut i krig. Jag sa till honom att om jag inte gör det nu så kommer han behöva åka om 20 år, säger han enligt den armeniska sajten news.am.

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om gränsregionen Nagorno-Karabach har blossat upp på nytt. Bland annat har huvudstaden Stepanakert beskjutits med raketer och det har rapporterats om sönderbombade hus, skolor och sjukhus.

I söndags rapporterade BBC att 220 personer dött på grund av konflikten den senaste veckan och Sveriges utrikesminister Ann Linde har uppmanat parterna att börja förhandla igen.

En som kan bli inblandad i den väpnade konflikten är den tidigare Djurgårdsspelaren Yura Movsisyan. Movsisyan har armeniskt och amerikanskt medborgarskap och är mest ihågkommen för en utvisning i derbyt mot AIK 2018. Han säger att han har berättat för sina barn om kriget.

– Jag sa till dem att om det inte slutar måste jag också åka, säger Movsisyan i ett amerikanskt radioprogram enligt news.am. 

Yura Movsisyan kan gå ut i krig

Han berättar att hans dotter protesterade när han sa att han kanske skulle ansluta till kriget.

– Hon frågade mig ”pappa, du är bara en person, vad kan du göra där”? Jag tänkte också på det, jag tror att många tänker så. Men jag sa till henne att om jag åker så kommer minst en procent av alla som följer mig göra detsamma och det gör skillnad.

Han har också pratat med sin son.

– Min son frågar varför jag vill gå ut i krig. Jag sa till honom att om jag inte gör det nu så kommer han behöva åka om 20 år. Jag sa att han har tur som bor i USA, men om jag inte åker nu måste barn i hans ålder som bor i Armenien åka, säger Movsisyan.

Konflikten går långt tillbaka i tiden. Armenien och Azerbajdzjan gör båda historiska anspråk på Nagorno-Karabach, som i dag formellt tillhör Azerbajdzjan – men där majoriteten av de cirka 150 000 invånarna är armenier.

1994 nådde parterna en vapenvila. Något fredsavtal har dock inte skrivits och den senaste veckan har gränsregionen drabbats av de värsta stridigheterna sen dess.