Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tankovic: ”Kanske blir en hel säsong”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: KENTA JÖNSSON / FOTOGRAF KENTA JÖNSSON

Det blir allsvensk start först i juni. 

Men bara några veckor efter premiären löper Muamer Tankovics kontrakt ut med Hammarby. 

– Det kanske inte bara blir en månads allsvenskt spel för mig, säger han.

Under onsdagen kom beskedet.

Den allsvenska premiären blir av först i juni på grund av coronakrisen. De senaste veckorna har varit omtumlande för de svenska klubbarna.

Det är pressat ekonomiskt. Säsongen har skjutits upp, svenska cupens kvartsfinaler har ställts in och många lag har stängt ner träningar för media och supportrar.

På onsdagskvällen meddelade AIK dessutom att man har ett misstänkt coronafall i klubben. Nu sitter alla ledare och spelare i karantän.

Samtidigt har Djurgården beslutat att herrlaget inte kommer att träna kollektivt under vecka tolv, utan varje spelare har fått egna träningsprogram.

”Försöker hålla humöret uppe”

Hammarbys verksamhet har också ändrats, berättar Muamer Tankovic.

– Det är bara a-laget som är på Årsta tillsammans med tränarna, Jesper Jansson och Mikael Hjelmberg, säger han och fortsätter. Även om saker har förändrats den senaste tiden så blir vi glada av att kunna träna tillsammans.

Hur mycket har ni spelare pratat om det som hänt de senaste veckorna?

– Alla spelare försöker hålla humöret och motivationen uppe. Det känns nästan som att vi börjar om igen med en ny försäsong. Det är nog det tråkiga för om det är något land i Europa som inte behöver en längre försäsong så är det Sverige. Vi har redan haft en jättelång försäsong så nu känns det som att vi börjar om igen innan allt börjar i juni.

Men givet situationen försöker spelarna tänka positivt. Fotbollen är trots allt inte det viktigaste just nu.

– Vi pratar om det mycket, det är något som sätter sig i huvudet och det gäller att hålla allt positivt trots att det som händer oss och flera andra människor är negativt nu. Vi försöker göra det bästa av situationen, men samtidigt måste alla köpa läget, för det drabbar alla i människor i världen.

Tankovic om framtiden

Hur ser du på att allsvenskan börjar i juni?

– Det är tråkigt, man vill ju så klart att det ska börja så fort som möjligt, speciellt efter en så lång försäsong. Vi började i december redan. Vi har varit på träningsläger, spelat träningsmatcher och svenska cupen, sedan så händer det här, det är riktigt tråkigt. Men fotboll är inte det viktigaste just nu utan det är hälsan. 

Du har några veckor kvar på kontraktet när allsvenskan drar i gång i juni. Hur tänker du kring det?

– Jag hade velat spela fler matcher, komma in säsongen med alla tävlingar mycket tidigare, prestera och ge Hammarby ett försprång i allsvenskan om det skulle bli så att jag lämnar i sommar. Men det kanske inte bara blir en månads allsvenskt spel för mig. Det kanske blir en hel säsong.

Hur håller ni motivationen uppe fram till seriestart?

– Bästa sättet är så vi håller på nu. Jag blir glad av att komma till Årsta och se att alla håller i gång. Det här viruset gör att vi blir nere och vi får inte spela matcher, Men det är bara att brösta det. Vi håller varandra positiva när vi tränar hårt. 

– Vi kör ju mycket smålagsspel på träningarna, vi blir som småbarn som precis fått godis. Vi får hålla oss lugna i övrigt, om Sverige säger att det blir karantän så får man vara lugn och sysselsätta sig hemma. Man får städa huset, tvätta, spela Playstation eller kolla serier och filmer.