Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangens stora viktras: Minus tio kilo på ett år

Hussein Carneil.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Hussein Carneil ser ut att få en tung roll i år.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

CAMPOAMOR. Hussein Carneil, 19, gymmade två-tre gånger om dagen i tre månader. 

Till slut vägde han 84 kilo – ett år senare visar vågen 74. 

– Efter pandemin kom jag tillbaka som Hulken. Men nu känns kroppen perfekt, säger talangen som även berättar om sin speciella relation med Tobias Sana. 


Streama IFK Göteborgs matcher från lägret i Spanien med Premium Max. 

När Expressen sätter sig ner med 19-åringen på hotellet i Campoamor i Spanien får han syn på ett allsvenskt tabelltips som Sebastian Eriksson knåpat ihop. 

– Satte han oss verkligen på fjärde plats? Vi blir etta, säger Hussein Carneil. 

Tror du det på allvar? 

– Om man inte tror på det så kommer inget att hända. Man måste sikta högt för att nå högt. Och jag tycker att gruppdynamiken är bättre nu. Det känns som att folk är mer fokuserade. Vi har även börjat med nya grejer, fler taktiska detaljer att tänka på. Allt sådant kommer göra skillnad på planen. 

I fjol etablerade sig Hussein Carneil i allsvenskan och i år ser han ut att få en tung nummer tio-roll. Dessutom har han bytt tröjnummer till just tio. 

– Jag fick en möjlighet att byta och tog tillvara på den. 

Någon extra press säger han sig inte känna. 

– Jag bryr mig inte om det alls, jag bara kör. Men det är positivt att jag får en viktig roll när jag är så ung. Det betyder mycket för mig. Jag ska axla rollen se till att jag förtjänar den. Förhoppningsvis kan jag göra fler poäng, i vissa lägen måste jag komma till avslut snabbare. Men jag lär mig med tiden. 

”Vet att jag kan bli en dyr försäljning”

Det är ingen vild gissning att Hussein Carneil kan bli såld utomlands inom en relativt snar framtid. Och en prislapp på 40-50 miljoner kronor är inte orimlig. Det skulle göra honom till en av klubbens största försäljningar hittills. 

– Men jag tänker bara Blåvitt, Blåvitt, Blåvitt. Sedan kan det bli en flytt och jag ser fram emot det också, men just nu är jag här och jag gör allt för det här klubbmärket. Jag tänker bara på prestation och att göra det bästa för laget. Jag vet att jag kan bli en dyr försäljning om jag och laget gör det bra, men jag tänker inte på det i grund och botten. Jag gör min grej på jobbet dag in och dag ut. 

Vem i laget lär du dig mest av? 

– Den är enkel, Tobias Sana. 

Men han spelar ju i BK Häcken nu. 

– Ja, men vi har fortfarande bra vänskap och ses ofta. Jag har sagt det här innan: han hjälpte mig med i princip allt, jag sov ju hos honom ett tag. Han är en riktig broder. Tyvärr är han skadad nu så jag försöker hjälpa honom med tanke på allt han gjort för mig. Jag är där för honom och supportar. 

Det unga löftet fortsätter sedan med en uppmaning: 

– När du nämner Sana i texten, nämn honom ännu mer. Han betyder mycket för mig. Alla unga säger samma sak, han var där för alla. 

”Kanske inte borde gjort det...”

Då tog du det ganska hårt när han tvingades lämna klubben? 

– Ja, det är klart, men vi spelare kan inte göra något åt saken. Det var tungt, men man får blicka framåt. 

Det är en betydligt lättare Hussein Carneil som förbereder sig för tävlingssäsongen som är knappt två veckor bort när Svenska cupen drar i gång. Han berättar att han i slutet av coronapandemin gymmade två-tre gånger om dagen i tre månader. 

– Jag bara köttade och efter pandemin kom jag tillbaka som Hulken, men det blev för mycket. Jag vägde 84 kilo för ett år sedan. Nu har jag gått ner tio kilo och väger 74, nu känns jag stabil. Jag har lätt för att gå upp och ner i vikt. Äter jag mindre går jag ner ganska snabbt och tränar inte så mycket överkropp längre. 

Tio kilo muskler är mycket. 

– Det är jättemycket, men nu känns kroppen perfekt. Skaderisken är stor om man tränar för mycket. Att träna hela tiden och inte äta, det är ingen bra kombination. Jag kanske gjorde lite som jag inte borde ha gjort, men i slutändan har det lett till att jag är så här nu. Så jag är ändå glad att jag gjorde det, man får ta risker ibland.