Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangens besked - lämnar Norrköping

Gentrit Citaku.
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN
Foto: Stuart Franklin - Fifa

IFK Norrköpings mittfältare Gentrit Citaku, 20, är redo att ta nästa steg i karriären.

Det har ryktats om att Citaku kan vara på väg till Degerfors IF - uppgifter som spelaren själv dementerar. I stället ligger siktet på spel i Allsvenskan.

– Nej, som läget är just nu är jag inte på väg till Degerfors, säger Citaku till SportExpressen.

Gentrit Citaku, 20, är en av många unga mittfältare som IFK Norrköping fostrat genom åren. Citaku handplockades av dåvarande Peking-tränaren Janne Andersson upp till A-laget, redan som 17-åring där han sedermera skulle komma att debutera mot Syrianska i Allsvenskan.

Citaku fanns dessutom med i det framgångsrika landslag som tog brons i U17-VM och har även meriter från spel i U19-landslaget. Under fjolårssäsongen blev det totalt tio matcher för Norrköping i Svenska Cupen och Allsvenskan. I augusti lånades Citaku ut till IFK Värnamo - men nu är Peking-sonen tillbaka i IFK Norrköping.

Men Citaku ser ut att lämna Norrköping trots att han har ett år kvar på kontraktet, detta efter att parterna nått en gemensam överenskommelse.

– Jag är född och uppvuxen i Norrköping, spelat i klubben sedan jag var tolv. Det gick bra i början, kom upp i A-laget när jag var 16 år. Men jag känner själv att jag aldrig fått den ärliga chansen att slå mig in i laget. Min känsla är att jag inte riktigt har den tiden längre, jag fyller 21 nu, tiden rullar för mig känner jag eftersom att jag vill framåt, säger Citaku och fortsätter:

"Snackat med Jens"

– Men nu har jag tillsammans med Norrköping kommit överens om att det är fritt för mig att lämna. Det var snällt av dem, eftersom att jag fortfarande har ett år kvar på mitt kontrakt. Klubben har hjälpt mig och jag känner en tacksamhet för det.

Har du snackat med Jens Gustafsson?

– Ja, vi hade ett snack precis innan träningarna drog i gång. Jag har själv sagt att det bästa för mig vore att göra klart med ny klubb ganska snart. Just för att jag vill hinna anpassa mig och komma in i det hela rätt. Jens har varit förstående så det är inga problem.

Hur var det att ha Janne Andersson?

– Janne var den som tog upp mig till A-laget när jag var 16. Jag har gått igenom både bra och svåra stunder med honom, så han betyder mycket för mig, säger Gentrit Citaku.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill hamna i en miljö där jag får spela. Det är viktigast för min utveckling. Jag vill helst stanna i Sverige, det känns tryggast. Speltid är aldrig en garanti, men jag vill känna att jag har en chans. Jag har siktet inställt på Sverige och Allsvenskan.

Dementerar rykten om Degerfors

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag gillar att hitta på saker. En offensiv spelare som gillar att vara finurlig och göra poäng, både assist och mål. Jag gillar att ha kul på planen, och det är så jag har kul genom att göra poäng.

Har du någon förebild då?

När jag var yngre var det mycket Kaka. Just för hans driv med bollen, jag kan känna igen mig där. Det är något jag försöker utveckla varje dag.

Det har snackats om att du är på väg till Degerfors, vad säger du om det?

– Det har varit snack om det, att jag ska till Degerfors. Jag är inte på väg dit just nu i alla fall. Jag strävar inte efter spel i Superettan därför skulle det kännas konstigt om jag drog dit och provtränade med en klubb.

Finns det något intresse från Allsvenskan?

– Min agent sköter den biten så det känns bra. Det är två allsvenska klubbar som kontaktat mig, det är inget konkret än men jag hoppas att det kan bli det, säger Citaku.