Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangen: "Min pappa dog när jag var 13 år"

Foto: Gunnar Ask
Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres

För bara ett par år sedan kuskade Sam Johnson, 21, runt och provspelade i klubbar i de lägre divisionerna.

I eftermiddag startar han den allsvenska premiären för sitt Djurgården.

- Vi kan komma topp fem i år, säger han.

För fyra år sedan fick Sam Johnson chansen att lämna Liberia för att spela fotboll i Skandinavien.

Efter att ha nekats kontrakt med Haugesund blev det ett par månader i klubbar som Dalkurd och Juventus IF från Västerås innan han slutligen hamnade i Härnösands FF.

Därifrån gick resan till IK Frej.

Han öste in mål i division 1 och Djurgården fick tidigt upp ögonen för den unge talangen.

Efter att ha varit Djurgårdens bäste målskytt på försäsongen startar han nu den allsvenska premiären mot Elfsborg.

- Jag njuter av att spela för Djurgården. Det är en fantastisk klubb som jag har kommit till. När jag hörde att Djurgården var intresserade var det inget att tveka på, säger han.

- Jag är från Liberia och jag kommer från en väldigt fattig bakgrund. Min pappa dog när jag var 13 år så vi hade det väldigt tufft. Min mamma uppfostrade och tog hand om mig och mina sex syskon. Jag har fem systrar och en bror.

"Fotbollen en chans att lyckas"

- När jag gick ut högstadiet ville jag fortsätta att utbilda mig på universitetet. Men vi hade inga pengar så det gick inte. Det var då fot- bollen kom in i bilden.

- Många hade sagt till mig att jag var en stor talang och en bra spelare. Jag såg fotbollen som en chans att tjäna pengar och ett sätt för mig att lyckas. Jag beslutade mig då för att satsa allt på fotbollen.

Är din familj här och hälsar på dig?

- Nej, de har inte varit här ännu. Det är en stor process att dra igång när någon ska resa från Liberia till Sverige. Men min brorsa ska försöka komma hit till premiären eller när vi har någon match.

Skickar pengar till familjen

Även om Sam Johnson har en normal allsvensk lön försörjer han hela sin familj i Liberia.

- Ja, jag skickar pengar hela tiden och hjälper dem med allt. Hus, mat och allt sånt. Det är viktigt för mig att jag kan hjälpa dem.

När insåg du att du kunde bli riktigt bra?

- Det var under en turnering i Liberia. Det var en massa scouter och agenter som var där och kollade. Det gick bra för mig under turneringen och efter det blev jag uttagen i Liberias juniorlandslag.

- Där satsade de på mig och jag gjorde en del mål och sedan fick jag chansen att komma till Norge först och främst. Jag provspelade med Haugesund i Tippeligan men de ville bara ge mig ett ungdomskontrakt.

- Jag vet inte varför, men det slutade med att jag skrev på för Dalkurd. Jag var bara där i några månader för det blev något strul med mitt arbetstillstånd. Sedan var jag några månader i Assyriska, Juventus IF i Västerås, Härnösands FF och efter det hamnade jag i IK Frej. Där kan man säga att det tog fart och nu är jag här.

"Mer fysiska spelare här"

Hur ser du på talangutvecklingen här i Sverige och hur har den format dig som spelare?

- Här i Sverige har ni mer fysiska spelare och fokus på fysiken. I Afrika är vi mer tekniska, men kanske inte lika skolade taktiskt som här. Samtidigt har alla unga spelare så mycket bättre förutsättningar.

- Du kan inte jämföra med förhållanden i Afrika och Liberia. Där har du inte ens råd med fotbollsskor och har inte ens fotbollsplaner. Du får bara en boll och gå ut och spela med.

- För att lyckas måste du ha tur och bli upptäckt så att du kan komma till Europa. Det är så många bra fotbollsspelare och unga talanger som aldrig får chansen på grund av att de inte blir upptäckta. Sedan är det många som slutar med fotbollen för att de inte har råd med fotbollskor och att fortsätta spela.

Vad kan man ha för förväntningar på Djurgården den här säsongen?

- Vi ska ha stora förväntningar. Djurgården är en stor klubb med fantastiska fans och jag vill verkligen visa dem vad jag går för och göra supportrar till Djurgården stolta.

Tror på topp fem för Djurgården

Du har gjort många mål under försäsongen?

- Ja, det har gått bra. Jag har gjort fem mål men ska jag vara ärlig är jag inte alls nöjd med det. Jag borde ha gjort betydligt fler mål och jag har missat väldigt många målchanser. Men jag hoppas att jag sätter dem när allsvenskan börjar i stället. Jag måste göra fler mål, så enkelt är det.

Han erkänner att han varit lite nere på grund av många missar.

- Men jag vet att alla stora anfallare missar målchanser någon gång då och då, säger Sam Johnson.

Var kan ni komma i allsvenskan?

- Jag vet inte. Det är svårt att säga. Men Djurgården är en storklubb och jag tror att vi kan komma topp fem. Det är ingen omöjlighet alls.