Foto: YLWA YNGVESSONFoto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFoto: FREDRIK SANDBERG/TT
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

SVT-profilen om förbundet: "Bara tystat ner det innan"

Publicerad

SVT-profilen Magnus Svenungsson granskade matchfixning i Sverige för Uppdrag Gransknings räkning. 

Och han är förvånad över hur kraftfullt det svenska fotbollsförbundet agerar i fallet med matchen mellan IFK Göteborg och AIK. 

– De har bara velat tysta ner det tidigare, säger han. 

Under två år granskade Magnus Svenungson matchfixningen i Sverige. Resultatet blev ett uppmärksammat avsnitt av Uppdrag Granskning i SVT. Med all den kunskap och erfarenhet han förskaffade sig då så reagerade han med förvåning när han läste om att matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in på grund av försök till matchfixning. 

– Det är ju jättebra, jag blir förvånad. Jag blir förvånad över att förbundet agerar så kraftfullt att de ställer in en match. För att det förekommer matchfixning i Sverige är ingen nyhet. Att allsvenska spelare närmas av matchfixare är ingen nyhet. Men nu gör de något och det är jättehäfitgt, på sätt och vis. För det är ju en prestigematch, en av de mest publika matcherna i Sverige, och man väljer att ställa in den, säger Svenungsson. 

"Det är bara skit för dem"

Anledningen till att Svenungsson blir så förvånad är att han inte alls känner igen förbundets agerande från då han själv granskade matchfixningen i Sverige. 

– Det jag har känt hela tiden när jag jobbade med det var att förbundet aldrig ville ta i det eller ha med det att göra. För det är bara dålig reklam och skit för dem. Jag har nästan varit tokig på dem över det, för fotbollsförbundet är de drabbade, men de hjälper inte till överhuvudtaget, så man är väldigt ensam när man granskar det. De vilel bara tysta ner det, var motsträviga och tyckte det var jobbigt. 

SVT-profilen hyllar förbundet

Att de agerar så hårt som de gör nu tror Svenungsson beror på något extraordinärt. Något som möjligtvis inte kommit fram än.  

– Jag blir lite fundersam, för det måste ha hänt någonting som gör att de känner att det får vara nog nu. Något är det som är extra speciellt. Något som gör att de agerar så vansinnigt starkt, det ska bli intressant att få veta vad det är. 

Trots att förbundet tidigare har retat gallfeber på SVT-profilen så vill han nu hylla dem för deras handlingskraft. 

– Det har jag varit tokig över tidigare, för så länge man tiger ner det så överger man de spelare som spelar under hot. Jag känner till sju allsvenska spelare som har varit hotade och jag tror att förbundet också vet det. Därför tycker det är bra att de agerar här, det ska de hyllas för. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag