Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska transferfönstret kan flyttas ännu en gång

Foto: BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

Det svenska transferfönstret kan flyttas.

Sportcheferna för superettan och allsvenskan nu haft en omröstning på olika förslag när svenska klubbar ska få värva spelare - utan att något förslag fått majoritet, något som Fotbollskanalen var först att rapportera om. 

Frågan utreds nu ytterligare och det är kallat till ett klubbchefsmöte som kan hållas redan i dag. 

- Ska man göra en förändringsresa gäller det att få med sig alla klubbar och att alla har en samsyn, säger Svensk elitfotbolls ordförande Mats Enquist. 

Det var den 28 maj som Fifa gav klartecken till ett ytterligare transferfönster i Sverige på grund av Corona-epidemin som slagit hårt på alla världens fotbollsklubbar. 

”Att öppna upp en ny transferperiod kräver en ändring av SvFF:s Representationsbestämmelser för formellt genomförande. Förbundsstyrelsen sammanträder i kväll torsdag 28 maj och har då frågan på bordet. Föreslagna datum för det extra transferfönstret är 31 maj till och med 13 juni”, skrev Svenska fotbollförbundet på sin officiella hemsida då. 

Råder oenighet 

Tanken var då att det ordinarie transferfönstret skulle öppna den 15 juli och sedan stänga den 11 augusti. Men enligt SportExpressens uppgifter kan det komma att ändras. En av orsakerna ska vara att de större ligornas transferfönster blir förskjutet och de allsvenska sportcheferna har också via Svensk elitfotboll, fått rösta hur de vill att rekommendationerna från Svenska fotbollförbundet ska se ut. Fotbollskanalen rapporterade om nyheten under gårdagen. 

Inget beslutande organ 

Sef och de svenska sportcheferna är inget beslutande organ i frågan utan det är Fifa som senare avgör hur transferperioden i Sverige ska se ut. Men Svenska fotbollförbundet kan skicka rekommendationer till Fifa, precis som de gjorde angående förslaget om ett extra transferfönster. 

Beslut väntas inom en vecka 

Förslagen som sportcheferna har röstat om är att transferfönstret ligger kvar mellan den 15 juli och 11 augusti, att det skjuts fram till mellan den 15 augusti och 7 september, samt ett annat alternativ där det skjuts fram ytterligare till en bit in i oktober. En omröstning har hållits men inget förslag fick majoritet så frågan kommer att utredas ytterligare.  I dagarna, kanske redan under torsdagen, så kan det komma att kallas till ett möte med klubbarnas klubbchefer, vd och klubbdirektörer, för att utreda frågan ytterligare. 

- Ska man driva en sådan här förändringsresa på ett bra sätt gäller det att få med sig alla klubbar och att de har en samsyn. Det tycker jag vi varit bra på tidigare att hitta just det. Men där där vi inte i dag angående det här. 

- Så nu har vi kallat till ett klubbchefsmöte också där vi ska fortsätta utreda frågan, säger Svensk elitfotbollsordförande Mats Enquist.