Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska spel utreder fusk efter överfallet

Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

En 17-åring sprang in på plan under matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund och anföll målvakten Aly Keita.

Svenska spel har spelmönstren kring matchen och inte hittat några tecken på att attacken var en del av en matchfixningsplan.

– Vi kunde inte se något avvikande i spelen kring den här matchen, säger presschefen Andreas Jerat. 

Det var i slutminuterna av det allsvenska mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund som skandalen inträffade. Vid ställningen 1-1 kom en maskerad person in på plan och överföll Östersunds målvakt Aly Keita. 

Matchen avbröts, och efter 20 minuters uppehåll togs beslutet att matchen inte skulle spelas klart. Senare framgick det att den gripne var en 17-åring från Södertäljetrakten. Samme person ska också ha framfört ett bombhot mot Stadsparksvallen. 

Svenska spel granskar 

Svenska spel tittade på lagda spel på matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund. Man arbetade efter premissen att attacken kan ha varit ett led i en matchfixningsplan. 

Vid lunchtid var utredningen avslutad. Inga tecken på spelfusk hade hittats.

– Vi kunde inte se något avvikande i spelen kring den här matchen. Men vi är ett av flera spelbolag som erbjuder spel på den här matchen, det är viktigt att ha i åtanke, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska spel. 

Betraktar ni det här som ett avslutat ärende nu för er del? 

– Det pågår en polisutredning. Skulle det komma fram information där som är av intresse för oss, då får man kanske titta närmare på det här igen. Men utifrån datan vi har tillgänglig kan vi inte se något. Vi får avvakta. 

"Det går många rykten"

Flera har hört av sig till Svenska spel och lagt fram en hypotes om att händelsen kan ha haft kopplingar till spelfusk. 

– Jag har förstått att många har reagerat på att den här killen är från Södertälje, och det är inte ett Södertälje-lag som spelar. Det går många rykten, säger Jerat. 

– Men vi har en löpande bevakning och vi kan välja att stoppa spel på en match. Vad jag vet gjordes det inte i går. Men det är en försiktighetsprincip.

Åklagaren lägger locket på

17-åringen är anhållen misstänkt för misshandel och grovt falskt larm. Han kommer att förhöras under tisdagen. Åklagare Frida Noldin lägger locket på om utredningen: 

– Jag kan inte kommentera utredningsläget just nu. Det jag kan säga är att han kommer att förhöras under dagen. 

Vilken inställning till misstankarna har 17-åringen? 

– Det kan jag inte kommentera. 

Finns det några fler gripanden i utredningen att vänta? 

– Jag kan inte kommentera det alls, säger hon.

"Vi kan bara avvakta"

Målvakten Keita har inte blivit förhörd av polis ännu. 

– Vi har inte hört någonting om det. Så vitt vi vet är gärningsmannen anhållen och det bedrivs en utredning. Vi kan bara avvakta, säger Östersunds klubbordförande Daniel Kindberg. 

Hur mår han i dag? 

– Han är omtumlad, men mår i övrigt bra. Han har kamrater som har kamratsamtal och är observanta på att alla mår bra. Keita är en stabil och balanserad kille. Han säger till om han inte mår bra. Vi har en bra stöttning i kollektivet.

Kjell Lundell, klubbchef Jönköping Södra: 

– Jag tänker ingenting om det nu, egentligen. Det får utredarna jobba vidare med. Det vill jag inte ens fundera på, jag tänker mest på att det inte var någon som kom till värre skada.

SportExpressen har sökt 17-åringens advokat.