Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En svensk jätteaffär stoppades av viruset

ALLT PÅ IS. Transfermarknaden står stilla på grund av coronaviruset, berättar agenten Patrick Mörk.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson berättar att klubben tillfälligt lagt ner sin jakt på en ny mittback.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Krisen skapar även en märklig situation för spelarna med kontrakt som går ut 30 juni. Zlatan är en av dem.Foto: REMOTEPHOTOPRESS/SHUTTERSTOCK / REMOTEPHOTOPRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Marcus Danielson hann flytta till Kina precis innan världen lamslogs av coronaviruset.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Transfermarknaden har lamslagits av coronaviruset.

En svensk fotbollsstjärna var nyligen på väg till Serie A för en jättesumma – men affären stoppades i sista stund.

Samtidigt har Djurgården tillfälligt lagt ner sin jakt på en ny mittback.

– I dag är det en helt annan situation än vad det var för två veckor sedan, säger sportchefen Bosse Andersson.

Vi kan fortfarande se rubriker om övergångar i fotbollsvärlden. Marca skriver att Manchester United är på väg att värva Donny van de Beek från Ajax, enligt Sport försöker Barcelona köpa loss Lautaro Martinez från Inter och Calciomercato uppger att Arsenal har hört sig för hos Real Sociedad om Alexander Isak.

Men vågar klubbar verkligen göra stora investeringar när coronaviruset sprider sig över jorden och stoppar liga efter liga?

Enligt den svenske agenten Patrick Mörk gör osäkerheten att många sportchefer avvaktar med sina värvningar just nu.

– Alla är mer eller mindre i chock över vad som har drabbat oss och ingen vet vad som kommer att hända med fotbollen. Det är väldigt låg prio på fotbollsaffärer just nu, säger Mörk.

Han berättar att han själv företräder en svensk spelare som nyligen var på väg till en klubb i Serie A. Enligt Mörk var det en stor affär som hade blivit ”en av de dyrare svenska exporterna till Italien”.

– Men då kom coronaviruset och då las allt på is. Det går inte att prata med italienska klubbar om transfers nu, det finns inte på kartan, säger Patrick Mörk.

Samma sak hände i dagarna, när en av hans spelare var på väg till Spanien.

– Nyligen pratade vi varje dag om den här spelaren, men nu säger klubben: ”Du får återkomma när det här är över”.

”Klubbar kan inte värva”

Precis innan coronaviruset lamslog hela fotbollsvärlden sålde Djurgården sin lagkapten Marcus Danielson till kinesiska Dalian FC. Enligt uppgifter till SportExpressen fick de runt 50 miljoner kronor för mittbacken. Sen dess har klubben varit på jakt efter ersättare. Bland annat har de visat intresse för FC Köpenhamns landslagsmeriterade mittback Sotirios Papagiannopoulos.

Men när coronaviruset nu sätter stora frågetecken kring allsvenskan 2020 så har sportchefen Bosse Andersson fokus på andra saker än att skanna av transfermarknaden.

Bosse Andersson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

– Det gäller att få personalen, spelare och ledare att känna sig trygga. Vi har ansvar för människorna i Djurgården, att titta på externt är totalt ointressant. Nu gäller det att se till att vara ledare och att alla känner sig trygga i vår arbetsmiljö, säger Bosse Andersson.

– Det här är ingen lek. Jag är övertygad om att fler klubbar inte kan värva, man måste göra helt andra prioriteringar, det är många klubbar som får göra andra prioriteringar än att snacka om nya fotbollsspelare.

Hur gör ni med mittbacksjakten?

– Vi gjorde vår största spelarförsäljning precis i brytningen och nu känner vi oss trygga med att pengarna har kommit in. Vi ska ge trygghet till de vi har. Sen… spelare hit och dit, det är för mig totalt ointressant i det här läget. Vi har en härlig grupp med spelare och i dag är det en helt annan situation än vad det var för två veckor sedan.

– Vi kommer ha svårt att fatta beslut på att värva fotbollsspelare. Det är inte det som är prio i Djurgården.

Vad händer med Zlatan?

Ingen vet just nu när det kan spelas fotbollsmatcher igen, men klart är att det allsvenska transferfönstret stänger den 31 mars. Efter det får klubbarna inte göra några värvningar.

Bosse Andersson hoppas dock att förbundet förlänger fönstret, med tanke på den rådande situationen.

– Det ser jag som nödvändigt. Om du har halva Europa i karantän och människor som inte kan röra sig, då påverkar det transfermarknaden. 

Har ni drivit frågan vidare?

– Det är en av frågorna som vi diskuterar och undersöker. Jag vet att Norge och andra förbund har varit på den biten. Det är en viktig sak, det är en helt annan situation nu jämfört med när Kina stängde och inte fick dispens. Allt är annorlunda nu.

I ligor som Premier League, La Liga och Serie A är transferfönstret just nu stängt. Där är problemet i stället att många spelare har kontrakt som löper ut den 30 juni – och det är långt ifrån säkert att ligaspelet har hunnit avslutas då... om det ens kommer i gång igen.

Zlatan Ibrahimovic är en av spelarna. Enligt uppgifter i italiensk press är han inte heller särskilt intresserad av att förlänga sitt kontrakt med Milan.

Vad händer om Serie A pågår in i juli? Ska han då lämna mitt under slutstriden?

Olivier Giroud och Willian.Foto: TOYIN OSHODI/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK

Chelsea är en annan klubb som riskerar att drabbas hårt, då både Willian, Pedro och Olivier Giroud sitter på kontrakt som går ut den 30 juni.

– Enligt mig är det här den största osäkerheten just nu. Vad händer om säsongen pågår efter 30 juni? Hur hanterar vi de utgående kontrakten?, säger en agent som The Independent har pratat med.

– Det här är så klart småsaker jämfört med det som händer i världen i stort just nu, men många spelare sitter i svåra situationer och jag förstår att de är oroliga för sina karriärer.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

 

LÄS MER: Så påverkas fotbollsligorna av coronaviruset 

LÄS MER: Beskedet om allsvenskan: Så sen start som möjligt

LÄS MER: Fotbollsstjärnan har flytt – efterlyst av Interpol