Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret på kritiken: ”Är anställda för att vinna”

Oscar Linnér. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Linnér inför en match mot GIF Sundsvall, hösten 2018.Foto: BILDBYRÅN

Efter förlusten mot Örebro behöver AIK vinna mot Häcken.

Inför matchen ger Oscar Linnér sin syn på säsongsinledningen, hur man hanterar situationen och kritiken som riktats mot AIK att systematiskt fördröja spelet.

– Jag kommer göra allt i min makt för att AIK ska vinna matcher, säger han.

Fem poäng på fyra matcher för regerande mästarna. Oscar Linnér betonar att AIK inte är nöjda med säsongsinledningen men tycker samtidigt att laget förtjänat mer.

– Mot Örebro blev det en bitter eftersmak efter att ha åkt på ett sent baklängesmål och vi förlorar trots att vi är det bättre laget. Det är sådant som händer. Vi gick på en mina i Örebro och ska vi vara ett topplag måste vi släppa det och gå vidare. Vi måste börja plocka vinster, säger målvakten och fortsätter.

– Det som krävs är att vi kommer in i ett bra flow. Jag tycker att det börjar se bättre ut på träningar och det kan hjälpa till att vi som lag kan hitta en högre nivå.

– Kan vi få in killer-instinkten där framme samtidigt som vi bibehåller stabiliteten bakåt så är vi ett topplag. Det vet vi och vi har alla möjligheter att göra de här grejerna. Det är bara att jobba dedikerat och tålmodigt så kommer vinsterna ramla in.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

”Vi är självklart inte nöjda”

Känner ni en stress?

– Stress skulle jag inte säga. Däremot är vi självklart inte nöjda med fem poäng på fyra matcher, det är inget vi har siktat på. Samtidigt har vi alla möjligheter att få en bra start när vi summerar efter tio matcher. Sedan behöver man inte ha ett allt för bra fotbollsöga för att se att allsvenskan är extremt jämn i år, inget lag verkar vara ett strykgäng. Det känns som att alla kan slå alla och det är bara att kolla på resultaten hittills. Det är få matcher det går att ta för givet att det går att ta tre poäng.

Det har blossat upp en debatt kring AIK under säsongsinledningen. Efter AIK:s bortamatch mot IFK Norrköping var flera spelare snabba att anklaga AIK för att medvetet maska vid insparkar och ta tid på sig. 

Oscar Linnér ger sin syn på ämnet.

– Det går att jämföra med att om en målvakt gör en målvaktstavla så kommer alla hans aktioner att granskas med förstoringsglas efteråt. Man kommer leta efter fel och det är samma grej här. Visst, det kanske var någon match förra året när vi verkligen behövde resultat och då är det väl självklart att man drar ned på tempot för att vinna matchen åt sitt lag. Det hade alla gjort, tro mig. Vi har fått en stämpel att vi vill dra ned tempot i matcherna och folk granskar mig med förstoringsglas. Många tänker väl ”nu har han bollen och nu kommer han ta god tid på sig” och det blir en grej av det, säger han.

Linnér fick AIK:s bästa chans till kvittering mot Örebro. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Linnér: ”Ett lag som AIK har många emot sig”

Linnér fortsätter:

– Kollar man på andra lag som leder matcherna, ta Sirius-matchen till exempel. De ledde fram till 60:e minuten och de var väl inte supersnabba med att sätta i gång spelet. Det är så fotboll fungerar. Man vill göra allt för att klubbmärket man har på bröstet ska ta med sig det bästa resultatet från matchen. Om det i ett läge av matchen innebär att jag inte springer och hämtar bollen och stressar i gång spelet, då kommer jag inte göra det. Om regelverket tillåter att jag inte tar en maxlöpning och hämtar bollen, varför skulle jag göra det? Då spelar jag inte för klubbens bästa. Då spelar jag och låter omvärlden påverka mig och det kommer de alltid att försöka göra när man spelar i ett lag som AIK som har många emot sig.

Bryr du dig om vad folk tycker?

– Jag fattar att folk som går på en fotbollsmatch vill att det inte ska maskas. Uppenbara maskningar är ett osportsligt beteende och det vill man inte se, men samtidigt måste man ha respekt för att vi spelare är anställda för att vinna matcher åt klubben. Om vi leder en match, varför skulle vi stressa i gång spelet om jag inte behöver det? 

– Jag kommer göra allt i min makt för att AIK ska vinna matcher, det behöver inte vara att jag maskar uppenbart, utan det kan också vara så att jag försöker optimera temposättningen i den mån jag är tillåten att göra det. Om domarna tycker att jag är långsam får de väl säga till mig så skyndar jag på. Så länge jag håller mig inom regelverket är det okej.

Nästa match för AIK är BK Häcken på hemmaplan. Det är en tuff uppgift, enligt Linnér.

– Toppklass (Häckens offensiv) i allsvenskan. De gjorde väl mest mål förra året och det är ett extremt skickligt lag offensivt, men vi är minst lika skickliga defensivt. Det blir en kul och intressant match, säger 22-åringen.