Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret om publik efter bilderna från Skansen

Åtta personer släpptes in på AIK:s premiär mot Degerfors.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publik på Friends arena.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åtta åskådare såg AIK premiärbesegra Degerfors med 2-0 på Friends arena.

Därmed var det fullsatt – samtidigt som besökare flockades till exempelvis Skansen i Stockholm.

Nu väcks återigen stark kritik mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer för publik på fotbollsmatcher.

– Jag vet inte vad vi ska göra mer. Jag har inte så många fler idéer, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

– Man kan inte ha publik fotbollsmatcher just nu, för då är risken för smittspridning alldeles för stor, säger Anders Tegnell. 

Allsvenskan är tillbaka – men även 2021 saknas publiken.

När AIK premiärspelade hemma mot nykomlingen Degerfors gjorde man det inför åtta åskådare som lottats ut bland klubbens säsongskortsinnehavare. Flera andra klubbar kommer att göra på liknande sätt kommande veckor. 

Därmed var det fullsatt på Nationalarenan, fler än så får man inte vara enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer – trots att Friends arena har kapacitet för 50 000 åskådare och matchen spelas utomhus.

I sociala medier jämfördes under helgen bilder från den folktomma allsvenska premiäromgången med foton från exempelvis Skansen i Stockholm, som öppnade för våren och var välbesökt.

Reaktionerna från fotbollsföreträdare och supportrar lät inte vänta på sig. Bland annat reagerade Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist starkt.

https://twitter.com/matsenquist/status/1381615387402440705

 Han fick även medhåll av IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

https://twitter.com/farnerud_p/status/1381632226748739586

AIK publicerade också ett debattinlägg på sin hemsida där man ifrågasatte Folkhälsomyndighetens riktlinjer för fotbollen och idrotten.

”Nu har vi istället kommit till en situation då vi inte förstår hur vi kan stå kvar med samma kapacitet som för ett år sedan när andra verksamheter tillåts anpassa sig.”, skriver man.

”Vet inte vad mer vi kan göra”

Mats Enquist säger att Svensk Elitfotboll och de andra organisationer som försökt påverka Folkhälsomyndigheten ”inte vet” vad mer man kan göra.

– Det vi eftersträvar är att få en likartad behandling, precis som alla andra. Vi har respekt för smittoläget men kan inte bara acceptera att vara nedstängda tills allt är över, säger han.

– Åtta åskådare på Friends arena. Det är en restriktion som i princip inte finns i andra delar av samhället. Det blir väldigt konstigt att se de ödelagda läktarna och bara bli hänvisad till att det skulle vara en smittskyddsfråga. Vi har absolut resurser att ta in fler och ändå göra det helt smittsäkert. Men den dialogen har vi inte fått till, tyvärr.

Vad är nästa steg för er?

– Vi trycker på med den plan vi har. Vi kan inte göra mycket mer. Det ligger i händerna på beslutsfattare. Vi har tagit det med politiker, diskuterat med RF, Folkhälsomyndigheten och alla politiker, samtliga partier. Jag vet inte vad mer vi kan göra. Vi har försökt väcka debatt och opinion kring den stora och orimliga differensen vi har jämfört med andra verksamheter. Jag vet inte vad vi ska göra mer för att få det att slå igenom. Det är uppenbart att det är konstiga skillnader, och det har varit det i ett år nu. 

Ni har försökt påverka beslutsfattare i ett år nu och haft begränsad framgång i det arbetet. Överväger ni att byta strategi?

– Vi har kört flera olika varianter i ett helt år nu. Men det står tyvärr fortfarande still. Jag vet inte vad vi ska hitta på mer. Vi har försökt väcka debatt om det orimliga, vi har försökt vara konstruktiva, vi har försökt sköta oss exemplariskt, vi har försökt debattera om de här märkliga reglerna, jämföra med andra delar av världen. Jag vet inte vad vi ska göra mer inom ramen för vad vi rimligen kan göra.

Tegnells svar om allsvensk publik

Statsepidemiolog Anders Tegnell börjar med att förklara att Skansen inte omfattas av regelverket för allmänna sammankomster, därför kan de välkomna ett större antal besökare (de får ta in 5000 besökare). 

Dessutom pekar Tegnell på andra faktorer som gör att han anser att ett besök på Skansen är mer smittsäkert än ett besök på en allsvensk fotbollsarena. 

– Den stora skillnaden på Skansen och säg Friends arena är att Skansen inte släpper alla 5000 samtidigt, utan sprider ut det över dagen. Så det inte blir någon risk för trängsel vid insläppet som på Friends arena. Sen är Friends arena stor, men Skansen är väsentligt större och man behöver därför inte vistas nära varandra, säger Tegnell. 

Angående klubbarnas försök att få till en dialog säger Tegnell att de har en dialog med Riksidrottsförbundet. 

– Det är viktigt att hantera alla idrotter på samma sätt, vi kan inte gradera olika verksamheter, säger han och tillägger att man inte ska räkna med några lättnader i nuläget. 

– Tyvärr är det så att det är väldigt svårt att veta vilka procedurer som krävs för att göra ett evenemang säkert. Men med den omfattande smittspridning som vi har nu så finns det inget säkert sätt att hantera stora mängder människor på ett ställe. Så man kan inte ha fotbollsmatcher just nu, risken för smittspridning är då alldeles för stor.