Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret från Anders Tegnell om publiken

Andes Tegnell tror att det blir svårt att spela med publik i april.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN
Örebro SK:s hejarklack.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Hammarbys spelare jublar med publiken efter ett mål i derbyt mot Djurgården 2019.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Publik på de allsvenska arenorna redan i premiären?

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan bli tufft eftersom premiären bara är sex veckor bort.

– Det är möjligt men jag skulle absolut inte våga lova något sånt, säger Tegnell.

Under onsdagen kunde SportExpressen avslöja planen som Svensk elitfotboll och Svenska fotbollförbundet ska presentera för Folkhälsomyndigheten på fredag.

Man hoppas kunna ta emot publik på de allsvenska arenorna redan när serien startar den 10 april och man hoppas att Folkhälsomyndigheten ska ge grönt ljus för 15 procent fyllda läktare.

– Syftet är att börja lågt och visa att vi kan förvalta det förtroende som ges oss, men att vi efter det stegrar utifrån att smittläget i Sverige förbättras och släpper in allt fler på läktarna eftersom, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Under torsdagen gav statsepidemiolog Anders Tegnell svar när Expressen frågade honom om fotbollens publikförhoppningar.

– Det är som sagt jättesvårt att spå i den här pandemin. Det är möjligt men jag skulle absolut inte våga lova något sånt, säger Tegnell.

Anders Tegnells svar om publiken

Tegnell tror att datumet kan ligga för nära i tiden.

– Sex veckor är en lite för kort period och den befinner sig också nära en period där vi fortfarande tror att det kan svänga och bli betydligt sämre, även framme i april. Jag är långt ifrån säker på att vi kan komma dit, säger han.

Under hur lång tid måste smittspridningen minska för att ni ska lätta på publikkraven.

– Vi har varit väldigt försiktiga med att sätta siffror på sånt. Det är inte bara hur långt smittspridningen har gått utan också bland annat var vi befinner oss på året. Hur långt vi har nått med vårt vaccinationsarbete kommer också vare en viktig aspekt i det hela. Så vi har inga exakta veckotal men det bör ligga stabilt nedåt och då pratar vi åtminstone om att vi har en tydlig tendens under några veckor och att vi börjar närma oss våren. Plus att vi har en snabb och ökande vaccination.