Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret efter kritiken: ”Bengaler är farliga”

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Allsvenska klubbar och supportrarna har riktat skarp kritik mot polisens hantering av vilkorstrappan. 

Nu svarar polisen – och menar att de har mer tålamod nu än tidigare. 

– Vi har inte skärpt vilkoren i onödan, säger Stefan Hector, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. 

På onsdag lyfts publikrestriktioner och det innebar att fotbollsarenor får öppna upp för fullsatta läktare – för första gången på drygt 18 månader. 

Men trots glädjebeskedet råder det stor osäkerhet kring publikfrågan i Sverige. Anledningen är polisens kritiserade strategi villkorstrappen. Ämnet har debatterats i flera års tid och i förra veckan eskalerade frustrationen när polismyndigheten meddelade att banderoller och OH-flaggor skulle förbjudas i samband med matchen mellan IFK Norrköping – Sirius. Agerandet väckte stark kritik och flera klubbar och spelare menade att polisen inte vill hitta en väg framåt. 

Hector: ”Vi tittar på en serie av fem matcher”

Från polisens sida har det varit tyst – men under onsdagen höll myndigheten en pressträff där de svarade på frågor gällande villkorstrappan och dess påverkan på svensk fotboll. Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens nationella operativa avdelning, menade bland annat att begreppet villkorstrappan inte existerar längre. 

– Det är ett begrepp som användes 2019 för att tillämpa ordningslagen. Den tillämpningen har vi inom polismyndigheten inte längre, utan den används mest i folkmun. 

– Arrangören ansvarar för ordningen. Det kan exempelvis handla om två vakter som vaktar dörren till en mässa. När det gäller fotbollsmatcher så handlar det om betydligt fler. Vakter ska sköta visiteringen och ordningen inne på arenan, till exempel. Polisen tittar då bakåt i tiden och hur de senaste matcherna har varit. De tittar även framåt och hur vi tror den kommande matchen kommer vara, därefter utfärdar vi ett tillstånd till en match. 

Hector säger att det är polisens ansvar att arbeta med säkerheten kring ett evenemang. En stökig match kan innebära skärpta villkor. 

– Som det ser ut nu så tittar vi på en serie av fem matcher. Vem som helst kan ha en dålig dag med arrangemanget och det blir stökigt. Men ser vi en trend eller en tendens, att det förekommer ofta så är det inte en slump längre. Jag skulle säga att vi har mycket mer tålamod nu och inte skärpt villkoren i onödan.  

Om dialogen: ”Den finns och den är god”

Om ett fåtal individer bryter mot ordningslagen, är det då rimligt att straffa hela klubben och även de som inte har gjort något fel? 

– Publikneddragning är inte för att straffa en klubb. Det görs för att man skulle kunna genomföra en räddningsinsats. Det handlar om att glesa ut publiken och se till att det inte blir trångt. Det handlar mycket lite om att bengaler är olagliga, utan det handlar mer om att det är farligt. 

Stefan Hector berättar vidare att polisen, inom fem år, inte ska vara en aktör inom fotbollen. Det ska inte vara ”polisen vs fansen”, som Hector uttrycker sig. Snarare ska ett stort ansvar läggas på klubbarna. Målet är att polisen inte ska behöva lägga stora resurser på evenemang. 

Hur upplever ni från polishåll att dialogen med klubbarna har varit? 

– Nationellt jobbar vi mot Sef (Svensk elitfotboll) och SvFF (Svenska fotbollförbundet). På regional nivå jobbar man mot klubbarna. En dialog behöver inte vara att alla parter får som de vill. Vi är rörande överens om att bengaler inte hör hemma på en läktare. Men vi har olika uppfattningar om vägen dit. Dialogen finns och den är god, men kanske att vi inte tycker samma sak. Att inte bli lyssnad på och att inte få som man vill är två helt olika saker, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens nationella operativa avdelning.