Svarar på kritiken: ”Då blir jag genuint ledsen”

AIK:s sportchef, Björn Wesström.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Saku Ylätupa, en av AIK:s värvningar i vinter.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Daniel Granli har anslutit till ”Gnaget” i vinter för att ersätta Alexander Milosevic.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Björn Wesström ser fram emot en säsong som regerande mästare. 

Nu berättar AIK:s sportchef som situationen med Stefan Silva, hur nära Robin Jansson är att säljas, kritiken angående för få etablerade värvningar, AIK:s ekonomi, hur en ny ordförande kan påverka klubben och att det inte kommer någon storvärvning i det här fönstret.

– Nej, det kommer inte hända. Den budgeten har vi inte utan det är en spelare ut, en spelare in, säger han. 

AIK ser just nu fram emot lördagens kvartsfinal i Svenska cupen mot Östers IF. Om cirka tre veckor drar sedan allsvenskan i gång och där ska AIK försöka försvara sitt SM-guld, samtidigt som det väntar ett Europaspel. Sportchefen Björn Wesström anser att laget står väl rustade inför säsongen som kommer. 

– Ja, vi har ju tagit oss till kvartsfinal i Svenska cupen. För att reta upp någon kan jag ju säga det. Nej, men vi har haft en kontinuitetstanke och många av spelarna vi tagit in har spelat i AIK förut och behöver relativt kort startsträcka. Vi var bäst i november och det har inte gått så jävla många månader och vi har inte bytt så många spelare.

– Sedan att ersätta en spelare som går för något slags rekord gällande mittfältare från allsvenskan, det gör man inte bara. Vi kommer inte lägga dom pengarna som vi får in på en spelare. Vi är tyvärr inte i den situationen, säger Wesström. 

”Vi har inte bytt strategi”

AIK:s sportchef menar att klubben kommer fortsätta jobba långsiktigt. 

– Vi kommer att behöva fortsätta jobba på samma sätt. Scouta bra, hitta potential, som vi utvecklar och säljer vidare och samtidigt skapa ett så bra lag som möjligt. 

– Vi har inte bytt strategi bara för att vi vann 2018.

AIK säkrade SM-guldet borta mot Kalmar FF i november.
Foto: ARVIDSON PETTER / ARVIDSON PETTER BILDBYRÅN

Det kändes som du medvetet gick in lite i försvarsställning direkt i början när du sa det där om Svenska cupen. Jag anar att du tagit del av kritiken om att ni inte värvat etablerat eller att ni inte värvat fler namnkunniga spelare?

– Jo, men folk har någon slags behov av att dra slutsatser alldeles för tidigt. Jag blir också genuint ledsen när man inte tror på spelarna som är i AIK. Jag vet inte hur många det var som tippade AIK som vinnare av allsvenskan 2018? 

– Folk får tycka vad de vill men vi tror på det vi gör, tror på de spelare vi har skaffat och det är så det är. 

Men om supportrarna förväntar sig någon storvärvning till, så ska de alltså inte ha några förhoppningar om det?

- Nej, det kommer inte att hända. Den budgeten har vi inte. Det hänger heller inte ihop med strategin som tagit oss hit. Sedan måste man kunna justera också. Det är inte så att vi tillfört en massa extrapengar till AIK. Vi gjorde av med alldeles för mycket pengar förra året. Nu har vi tillfört lite pengar av det i januari när vi sålde Kristoffer Olsson, men man måste betala krediten innan man handlar igen. 

- Det kostar att vinna SM-guld, det är inget konstigt alls. Då behöver man på något sätt förfina och förädla metoden som gjorde att man vann. 

Björn Wesström om AIK:s ekonomi 

Har ni samma budget i sommar som nu?

- Ja, vi har ju inte halvårsbudgetar. Det är sett över helår. Men vi har ju pengar på banken och dom kan man som klubb bestämma sig för att använda. Men styrelse som satt till häromdagen klubbade ju igenom den här budgeten och då försöker vi maximera den. 

Hur påverkar det er det som hände på årsmötet?

– Det får vi se. Det är ju uppenbarligen en ny styrelsekonstellation, med inte allför mycket byten. Men det är några som försvinner som varit med länge och då får vi se hur det påverkar. 

– Det var väl längesedan AIK satsade så mycket pengar som 2018 på att göra något och på att vinna. Det gav resultat. Men den som var ordförande för den satsningen valdes ju bort nu, vilket så klart skapar en viss osäkerhet i förhållande till kontinuitets-tänket. 

Hur viktigt blir det att ni tar er vidare i Europaspelet den här säsongen?

– Det är en av två möjligheter att tjäna stora pengar. Den andra är transfers. Som truppen ser ut i dag ser vi övertid att vi har någon spelare per lagdel som kan säljas för stora pengar. Men kanske inte i sommarfönstret och då är det Europaspel som gäller. 

– Vi har ju Bilal Hussein i truppen och Adam Ben Lamin som har stor potential. Det har ju också varit någon form av kritik att vi måste föryngra, men den kritiken tycker jag inte håller om man ser till vår trupp. 

Stefan Silva.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Stefan Silva tränar med Vasalund

Stefan Silva tränar inte med er, vad är senaste nytt där? 

– Stefan tränar just nu med Vasalund, det är det som är status. Vi för samtal om framtiden ska vara gemensam eller om vi ska hitta på något annat. 

– Det är där vi är, säger sportchefen Björn Wesström. 

Varför tränar han med Vasalund?

– Äh, så som situationen och läget har blivit behöver vi som arbetsgivare se till så att han får organiserad fotbollsträning. Det är en mer passande miljö än att träna med vårt U19. 

Kan ni säga någonting om vad som hänt? 

– Det är uppenbarligen inte en situation som är som vi vill att den ska vara. Men vi får ta det när vi har löst den. Då kan vi prata om det. 

Men han letar aktivt efter en ny klubb?

 – Vi gör vad vi kan för att hitta en lösning, sedan får vi se vad den är.

Och Robin Janssons status? 

– Han är kvar här, uppenbarligen. 

Men in tittar på en ersättare till honom?

– Det gör vi alltid, vi är beredda om det kan hända saker. Men vi har sagt att så som truppsituationen är nu så är det en spelare ut, en spelare in, säger han.