Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supportrarnas kritik: ”Är inte förvånande”

Foto: BILDBYRÅN
Batongslag mot en åskådare kommer inte att utredas.

Det blir ingen förundersökning efter polisens uppmärksammade batongslag mot åskådare efter matchen mellan Djurgården–AIK. 

Axel Granath, styrelseledamot i Svenska supporterunionen, är inte förvånad – och missnöjd. 

– Detta hotar att öka motsättningen mellan polis och supportrar, säger Granath.

Tidigare under måndagen meddelade chefsåklagaren Elisabeth Brandt att de inte kommer att gå vidare med ärendet och inleda en förundersökning efter polisens batongslag mot supportrar efter Djurgården–AIK, skriver Dagens Nyheter

Beslutet upprör den Svenska supporterunionen. 

– Det är inte särskilt förvånande tyvärr. Det är fortfarande så att ingen polis någonsin har dömts för våld mot fotbollssupportrar, trots att vi har flera fall har filmmaterial samtidigt som vi har flera som kan vittna. Det är inte så förvånade, men mycket tråkigt. Detta hotar ju att öka motsättningen mellan polis och supportrar samtidigt som vi är rädda för att polisen ökar våldsbenägenheten, i och med att det är omöjligt för dem att bli straffade, trots att det finns på film, säger Axel Granath, styrelseledamot i Svenska supporterunionen.

Kommer inte att agera

Föreningen kommer dock inte att agera på något speciellt sätt efter måndagens besked. 

 – Vi kommer inte att göra något speciellt åt detta enskilda fall. Då får i så fall målsägande polisanmäla det om de vill det. Vi jobbar på en övergripande strategisk nivå där vi jobbar för att förbättra dialog och samverkan med polisen. Dialog och samverkan är det bästa receptet för att minska en ökad våldsanvändning. Det säger även en enad forskarkår. Det är den vägen vi vill gå. 

Bland annat finns det en film på när polisen jagar en åskådare, men chefsåklagaren menar att det inte går att se när batongen träffar personen. 

– Jag har sett den här filmen och man ser att en polis svingar sen hör man ett tydligt ljud, därefter ser man en supporter som hoppar till. Jag tycker att det framgår tydligt att det är en polis som svingar och slår med sin batong på en person.