Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportern: Det gjorde vi när polisen kom dit

Höjdpunkter: AIK–Örebro
AIK-tifo från derbyt mot Djurgården tidigare i höst.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Flera polisbilar konfronterade personer från AIK Tifo som städade vid en container under fredagskvällen.

En bild från händelsen fick snabbt spridning på sociala medier och ledde till stor irritation mot polisen. 

SportExpressen har varit i kontakt med en av supportrarna som städade vid containern. 

– Enligt honom var det jättehemskt att jag umgås med folk och städar en container, säger hon. 

SportExpressen har sökt Stockholmspolisen för en kommentar, men hänvisas till mejl samt telefontider på vardagar. 

Under fredagskvällen spreds en bild på Twitter som fick stor uppmärksamhet. Bilden visade hur flera polisbilar hade stannat vid en container där supportrar från AIK Tifo städade och uppgifter gjorde gällande att flera personer blivit tagna åt sidan av polisen och blivit tillfrågade om vad de gjorde där. 

Flera supporterprofiler har det senaste dygnet delat bilden och riktat kritik mot polisen för deras agerande.  

SportExpressen har nu varit i kontakt med med en av AIK-supportrarna som var på plats när polisen kom.

Supportern, som önskar vara anonym, är 17 år och gav tidigare under dagen samma redogörelse för Fotboll Sthlm. Hon blev förvånad när polisbilarna dök upp. 

– Vi var där för att rensa och städa. Medan jag sprang runt och letade efter sopsäckar körde det in tre polisbilar med blåljus som ställde sig runt oss. Jag hörde att de började ställa frågor om vad vi gjorde och vi förklarade att vi var där för att städa, säger hon.

– Jag kan bara tala utifrån mig själv men jag var i alla fall ganska förvirrad över varför de var där och varför de kom så många. 

Bilden av polisinsatsen som spreds på Twitter under fredagskvällen. Foto: Privat

”Höll mig hårt i armen”

Supportern fortsätter:

– De började fråga hur gamla folk var och eftersom jag är 17 och inte 18 år var det en polis som tog mig åt sidan och ville prata. Jag följde med honom bort till en polisbil där han först frågade om mitt personnummer. Han höll mig hårt i överarmen som att han ville försäkra mig om att jag inte skulle springa därifrån, säger hon.

Hon berättar att polisen pratade om att anmäla henne till socialnämnden eftersom hon ”hängde i fel kretsar”.

– Enligt honom var det jättehemskt att jag umgås med folk och städar en container på en fredagskväll då det var hög musik och låg saker överallt på marken, vilket inte var så konstigt då vi städade.

Därefter kom en till polis och ställde fler frågor om hur gammal hon var och om hennes föräldrar visste att hon var där.

– Den första polisen tar tag i min arm och jag frågar ”måste du hålla i min arm?”. Han svarar ”gud vad folk har problem med beröring här ikväll”, berättar supportern.

”Vet vad jag egentligen borde göra”

Poliserna ringde sedan och pratade med hennes pappa.

– Polisen säger att min pappa sa att han visste att jag var där, att jag fick stanna där och att de kunde låta mig vara. De säger att jag får vara kvar men att jag nog vet bäst själv vad jag egentligen borde göra. Jag svarar att jag vet det och går tillbaka till mina kompisar.

SportExpressen har varit i kontakt med Stockholmspolisen som inte vill uttala sig om insatsen vid arenan. Polisen hänvisar till mejl och telefontider under vardagar.