Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supporter-Sveriges ilska: ”Det är ett horribelt beslut”

Ett exempel på en så kallad overhead-flagga. Denna från Tobais Hyséns sista hemmamatch för IFK Göteborg. Foto: BILDBYRÅN
Patronerna, Gif Sundsvalls supporterförening. Foto: BILDBYRÅN
MFF-tifo från november 2018. Foto: BILDBYRÅN
AIK:s supportrar med ett tifo inför matchen mellan AIK och Giffarna i november 2018. Foto: BILDBYRÅN
Ett Hammarby-tifo från förra säsongen. Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
1 / 7

Sundsvallspolisens beslut att förbjuda over head-flaggor på ståplatsläktaren bemöts med ilska och irritation i supporter-Sverige.

Beskedet väcker frustration och besvikelse hos supportrarna som är missnöjda med kommunikationen från polisens håll.

– Folk kommer inte börja tycka bättre om polisen om vi säger så, säger Ola Thews, styrelseledamot i Allmänna Supporterklubben.

Det var under gårdagskvällen som Gif Sundsvalls supporterförening Patronerna kommunicerade ut via Twitter att deras verksamhet drabbats av ett dystert besked.

Från och med lagets hemmamatch mot Kalmar på lördag förbjuder polisen så kallade over head-flaggor på ståplatsläktaren.

Från polisens sida menar myndigheten att åtgärden behövs vidtas för att stävja ordningsstörningar i samband med hemmamatcher på NP3 Arena.

– Det har inte fungerat då de tänt bengaler på arenan vad jag förstår. Därför har polismyndigheten beslutat att man ska skruva upp det hela och det är inga konstigheter i sig, säger Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord, till Aftonbladet. 

Polisen beskriver over head-flaggorna som ett sätt för personer som gör sig skyldiga till brott att undvika identifikation.

Supporter-Sveriges ilska mot polisen

Solidariteten har varit stark med Patronerna i supporter-Sverige.

”Att slå mot det vi alla anser positivt i syfte att stävja något annat man anser som negativt är bakvänt, verkningslöst och dumt. Detta är en sorglig och farlig utveckling varför frågan är högprioriterad för oss”, skriver Svenska fotbollsupporterunionen på Twitter. 

Och samtliga supporterföreningar SportExpressen pratat med är eniga: det är ett angrepp på supporterkulturen.

– Det är ännu ett steg i polisens helt blinda kamp för att komma åt pyrotekniken där de uppenbarligen är beredda att straffa kollektivet på vilka sätt det än är möjligt. De visar återigen upp en total avsaknad av förståelse för den svenska supporterkulturen som lockar tusentals till våra arenor runtom i landet, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna som är officiell supporterförening till Djurgårdens IF.

– Ett horribelt beslut från polisens sida. När jag hörde att det var någon polis som pratade om over head-förbud tänkte jag att det var åsikten hos en enskild polis som trott att hen kläckt en bra idé över kafferasten, men jag trodde aldrig det skulle bli verklighet. Jag tycker det är helt bisarrt, säger Ola Thews, styrelseledamot i AIK:s supporterförening Allmänna Supporterklubben.

”Ett slag under bältet”

Jonas Karlsson Öhlin, ordförande i Bajen Fans, beskriver en nedmonterad kommunikation från polismyndigheten under våren.

– Det här är ett slag under bältet mot de som faktiskt ger så många timmar av sitt liv på att skapa stämning på läktarna och måla banderoller som faktiskt inte är till för annat än att stötta sitt lag, säger han.

Ytterligare ett citat i samband med beslutet har väckt irritation i supporter-Sverige.

Kenneth Carnabäck vid Sundsvallspolisen jämförde brottet med att köra 100 kilometer på en 70-väg och avfärdar kritiken mot att bestraffningen är kollektiv och drabbar oskyldiga supportrar.

– Då får det bli det men det är synd att det är enskilda personer som sabbar för kollektivet. De borde gnälla på den personen i stället för att gnälla på polismyndigheten, säger han till Aftonbladet.

Ola Thews, Allmänna Supporterklubben:

– Ett väldigt märkligt sätt att se på bestraffning överhuvudtaget. Det är bara så korkat, säger han och får medhåll av Jonas Karlsson Öhlin.

– Jag blir ju så trött på hur polisen ska skylla allting på supportrar hela tiden. Det här är ett egentligen ett medvetet val att begränsa vad man får göra på läktarna, själva over head-flaggor i sig är inte olagliga. Jag förstår inte varför man ska begränsa dem. Det är väldigt konstigt att begränsa någonting som är lagligt och vackert för att stävja något olagligt som kan uppstå genom det, enligt mig.

”Riskerar att bli fler ordningsstörningar”

Så väl Järnkaminerna, Bajen Fans som Allmänna Supporterklubben säger att de har en god dialog med sina respektive klubbar men beklagar den dåliga kommunikationen från polismyndighetens sida.

– Vi har en väldigt bra dialog om de här frågorna med klubben och jag har full förtroende för deras hårda arbete med att undvika att kollektivet drabbas. Polismyndigheten visar dock på flera platser runtom i landet noll vilja till dialog och samverkan, tyvärr, säger Järnkaminernas Viktor Adolfsson.

Och det kan leda till mer långtgående konsekvenser, menar Ola Thews.

– Den stora risken med det här, och något som vore väldigt tokigt, är att det riskerar att skapa en ännu större ilska gentemot ordningsmakten på läktarna. Jag tycker det har blivit säkrare, tryggare och bättre på arenorna och på läktarna de senaste åren. Men när detta händer börjar folk inte tycka bättre om polisen, om vi säger så. Det riskerar att bli fler ordningsstörningar, konstaterar Ola Thews.

Thelma Ernst, ordförande i MFF Support, säger att de inte ställer sig bakom polisens beslut.

– Det är återigen en lösning som inte kommer utbringa det som de vill åt. Här drabbar det ytterligare kollektivet. Det handlar om en fantastisk läktarkultur med tifo-arrangemang, där Sverige ligger i framkant med en blomstrande tifo-kultur och fantastiska konstverk över hela landet. Den traditionen finns i såväl stora klubbar som mindre klubbar och det är något vi måste värna om och vara stolta över, säger hon.

Har du någon förståelse för att polisen gör så här?

– Jag inser att de vill åt de här brotten, men likt visitationsdirektiven är det oproportionerligt till brotten.

– Det här blir en fråga där alla klubbar och supporterföreningar måste vara enade. I detta fall står det i tillståndet, som ett krav, att arrangören i det här fallet Gif Sundsvall, måste säkerställa att OH-flaggor inte kommer in. Då hamnar man i en svår situation. Evenemangsansvarige som ofta står som ansvarig på tillståndet kan polisanmälas för brott mot ordningslagen. Där hamnar vi i en väldigt problematisk situation där det är svårt för klubben att agera mot det. Då kan en av deras anställda få en anmälan på sig.

Solidariteten med Gif Sundsvall och supporterföreningen Patronerna är stor ute bland landets supporterföreningar.

IFK Göteborgs officiella supporterförening Änglarna har ställt sig bakom Patronerna genom ett Facebookinlägg, liksom Helsingborgs dito Kärnan och Elfsborgs Guliganerna.

Utöver dem har ett flertal icke-officiella supportergrupperingar till många klubbar i Sveriges två högsta serier uttryckt sitt stöd för Patronerna.