Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundgrens öppna brev till AIK:s fans

Se höjdpunkterna från AIK–Elfsborg
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Det har stormat kring AIK och Daniel Sundgren i veckan.

AIK sparkade Sundgren under uppmärksammade former till följd av en incident inför mötet med FC Ararat-Armenia i tisdags.

SportExpressen kan nu exklusivt publicera Daniel Sundgrens öppna brev till AIK-fansen där han ger sin bild av exakt vad som hänt.

”Jag trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta brev”, skriver Sundgren.

Det var i torsdags som AIK meddelade att man arbetsbefriar Daniel Sundgren från återstoden av hans kontrakt med klubben. Klubben angav som skäl att bakgrunden till beslutet är att högerbacken uttryckt att han ”inte ville vara uttagningsbar” till Champions League-kvalet mot FC Ararat Armenia samt att han sjukanmält sig inför avresan, som AIK beskriver det, ”på ett sätt som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning”.

Efter kommunikén har både Daniel Sundgren och sportchefen Björn Wesström fått ge sina respektive versioner om uppbrottet för SportExpressen i varsinn intervju.

Daniel Sundgrens öppna brev till fansen

Nu väljer den förre detta AIK-spelaren att tala till fansen en sista gång.

SportExpressen kan exklusivt publicera Daniel Sundgrens öppna brev till AIK-fansen där han ger sin bild av exakt vad som hänt enligt honom och hur han ser på händelseförloppet under de senaste veckorna.

”Jag trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta brev men efter incidenterna och osanningarna som skrivs om mig på nätet måste jag rentvå mitt egna namn och lämna över min historia till er”, är Sundgrens inledande ord i brevet.

Han fortsätter att berätta om scenerna som utspelade sig dagen innan avresan till Armenien där AIK skulle spela Champions League-kval.

”Vid frukosten tar RN (Rikard Norling) mig åt sidan för att prata. Då säger Rikard att han har fattat ett beslut om han ska ta med mig eller inte, svaret från honom var att han ville ha med mig men förstod min besvikelse. Jag bad RN att inte ta ut mig, jag var ärlig och berättade att jag kände i min kropp att jag inte skulle kunna ge hundra procent. Ska jag spela vill jag kunna ge allt. RN svarade då mig: ”Daniel, jag har känt dig i snart tre år, och jag vet att om jag ställer dig på planen så ger du alltid hundra procent”, sen reste han sig och gick. Jag började känna en svag oroskänsla i magen efter mötet och började må ännu sämre”.

Sundgren om kaoset: ”De säger att jag varit illojal”

”Jag utförde mina förpliktelser i klubben och tränade på som vanligt. När jag väl kom hem la jag mig raklång i soffan och min oro växte sig starkare. Några timmar senare började jag må väldigt illa och började kräkas. Jag vet inte än i dag vad det berodde på, det kan ha varit på grund av stress, att jag åt något dåligt eller vad som helst egentligen. Jag tillbringade natten på toaletten tills jag valde att skicka ett sms till vår naprapat, som vi alltid gör vid sjukdom. Vid 01:53 hör jag av mig till honom utan något svar. Jag somnar men vaknar och mår fortfarande likadant, vid 05:33 hör jag av mig igen och skriver på nytt att jag mår dåligt. Klockan 07:28 svarar han mig ”Tja D! Kollar med doktor för att se hur vi gör, han är på Karlberg”. Kort efter det blir jag uppringd av AIK:s läkare och vid samtal konstaterar han att jag är sjuk. Under dagen skickar AIK en doktor hem till mig för att kolla läget. Han kollade till mig hur jag mådde och gav mig tips på hur man tillfrisknar snabbare. Efter detta hör jag ingenting förens jag blir inkallad till AIK:s kansli två dagar senare där dom säger till mig att jag varit illojal och de arbetsbefriar mig med omedelbar verkan”.

I slutet av sitt öppna brev vänder sig Sundgren direkt till fansen för några avslutande ord innan han lämnar AIK för spel med grekiska Aris:

”Dessa ord blir mina sista. Tack för alla år ni gett mig och vad som en skrivs och sägs om mig, kommer AIK alltid vara klubben i mitt hjärta. Jag vill också passa på att tacka alla som stått vid min sida under denna period. Jag byter kanske klubb, men inte färger”.

Daniel Sundgrens öppna brev till AIK-fansen

Hej på er alla,

 

Jag trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta brev men efter incidenterna och osanningarna som skrivs om mig på nätet måste jag rentvå mitt egna namn och lämna över min historia till er.

 

Det hela började i början på juni, när jag under speluppehållet besökte min nya klubb för att göra det officiellt och signa de slutgiltiga papperna. En överenskommelse gjordes mellan klubbarna och enligt båda parterna löd FIFA:s regler att jag kunde kvala med AIK till Champions League och även

kvala med Aris Thessaloniki till Europa League, vilket gjorde att jag sedan skrev på kontraktet. Jag litade på båda parter att detta var enligt FIFA:s riktlinjer vad som gäller för de båda Europaspelen.

 

Några dagar efter jag kommit hem till Sverige ringer Aris sportchef till mig. Han hade fått ett samtal från det grekiska fotbollförbundet som löd ”en ny regel för i år är att man INTE kan delta i båda Europakvalen med två olika lag”. Det var en liten finstilt text som hade lagts in för år 2019 i FIFA:s regelbok. Dagen därpå, den 17 juni, bad jag om att få låna BW (Björn Wesström) i fem minuter. 

 

Jag ville berätta för honom vad jag hade fått veta för att upplysa honom om den nya regeln och berätta vad jag kände. BW blev smått överraskad och sa ”Jag tror dig givetvis, men detta måsta jag kolla med Svenska fotbollförbundet”, jag svarade självklart och mötet var slut.

 

Två dagar senare kallar BW in mig hos sig på sitt rum på Karlberg. Han har nu fått det bekräftat av Svenska fotbollförbundet att detta är en ny regel som trätt i kraft år 2019. Jag förmedlade min oro över att missa kvalspelet med Aris som är min arbetsgivare för det kommande tre åren, och jag hade ingen större lust att hamna snett med de från första början. 

 

Det höll givetvis BW med om och var där och då på min sida. Han sa ”Jag förstår dig fullt ut. Jag hade förmodligen tänkt samma sak i din sits, det

jag behöver göra är att informera RN (Rikard Norling) om detta direkt, då han kanske vill spela in en annan spelare under de kommande träningarna/allsvenska matcherna” och jag hade då full förståelse och respekt för det.

 

Under denna tid agerade jag professionellt vid varje träning och blev uttagen till att starta alla de allsvenska matcherna. Redan här började jag mentalt må dåligt. Jag väntade fortfarande på ett svar från BW och RN och kände mig mer eller mindre vilsen i allt jag gjorde, även rädslan att komma snett med min nya arbetsgivare fanns där. Dagarna innan matchen mot IFK Norrköping blev jag inkallad till det efterlängtade mötet jag hade väntat

på. Där satte sig BW och RN framför mig och sa att Rikard hade tagit ett beslut som löd i stil med att han med största sannolikhet kommer att ta ut mig i truppen till kommande allsvenska och Champions League-matcher.

 

BW bekräftade och sa att jag skulle förstå situationen från deras vinkel och att han inte ville hamna i onödiga diskussioner eller bråk med RN om detta, trots att BW dagarna innan varit på min sida. Jag tog emot deras information och där började både huvudet och kroppen att säga ifrån.

Trots detta genomförde jag alla träningar och alla matcher med samma entusiasm som alltid. Redan innan vi reste till Kalmar började jag känna mig fruktansvärt stressad och svag. Men jag var fast besluten att se över dessa känslor och beslutade mig för att ge allt, då jag ännu en gång var

uttagen att starta matchen. 

 

Efter slutsignalen kände jag mig helt dränerad. Sedan kommer vi till söndagen dagen innan avresan till Armenien. Vid frukosten tar RN mig åt

sidan för att prata. Då säger Rikard att han har fattat ett beslut om han ska ta med mig eller inte, svaret från honom var att han ville ha med mig men förstod min besvikelse. Jag bad RN att inte ta ut mig, jag var ärlig och berättade att jag kände i min kropp att jag inte skulle kunna ge hundra

procent. Ska jag spela vill jag kunna ge allt. 

 

RN svarade då mig: ”Daniel, jag har känt dig i snart tre år, och jag vet att om jag ställer dig på planen så ger du alltid hundra procent”, sen reste han sig

och gick. Jag började känna en svag oro känsla i magen efter mötet och började må ännu sämre. Jag utförde mina förpliktelser i klubben och tränade på som vanligt. När jag väl kom hem la jag mig raklång i soffan och min oro växte sig starkare. Några timmar senare började jag må väldigt illa och började kräkas. Jag vet inte än i dag vad det berodde på, det kan ha varit på grund av stress, att jag åt något dåligt eller vad som helst egentligen. Jag tillbringade natten på toaletten tills jag valde att skicka ett sms till vår naprapat, som vi alltid gör vid sjukdom. 

 

Vid 01:53 hör jag av mig till honom utan något svar. Jag somnar men vaknar och mår fortfarande likadant, vid 05:33 hör jag av mig igen och skriver på nytt att jag mår dåligt. Klockan 07:28 svarar han mig ”Tja D! Kollar med doktor för att se hur vi gör, han är på Karlberg”. 

 

Kort efter det blir jag uppringd av AIK:s läkare och vid samtal konstaterar han att jag är sjuk. Under dagen skickar AIK en doktor hem till mig för att kolla läget. Han kollade till mig hur jag mådde och gav mig tips på hur man tillfrisknar snabbare. Efter detta hör jag ingenting förens jag blir inkallad till AIK:s kansli två dagar senare där dom säger till mig att jag varit illojal och de arbetsbefriar mig med omedelbar verkan. Jag får meddelat för mig att mina saker är packade och finns att hämta på Karlberg och att de avser att kommunicera detta inom 24 timmar. 

 

Dessa ord blir mina sista. Tack för alla år ni gett mig och vad som en skrivs och sägs om mig, kommer AIK alltid vara klubben i mitt hjärta. Jag vill också passa på att tacka alla som stått vid min sida under denna period. Jag byter kanske klubb, men inte färger.

 

Må väl,

Daniel Sundgren