Sumar Almadjeds mardröm i HIF: ”Hade stora förhoppningar”

Tv: Anthony van den Hurk efter HIF:s allsvenska avancemang.
Sumar Almadjed har fått följa HIF från sidan.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Mittfältaren var med på lägret i Marbella i mars.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Nyförvärvet i vintras innan skadan.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Han gjorde den känsliga flytten från Landskrona till HIF inför årets säsong, men än så länge har Sumar Almadjed inte kunnat göra sig ett namn i allsvenskan. 

En skada har stoppat mittfältaren från spel och han vet själv inte när comebacken sker.

– Jag vill inte säga något och att det sedan inte blir så, berättar 26-åringen. 

”Det blir ingen fortsättning i Landskrona BoIS för Sumar Almadjed som lämnar efter tre år i den randiga tröjan”. Det var ett minst sagt kort pressmeddelande från Landskrona efter att Sumar Almadjed valt att lämna klubben efter fjolårssäsongen för att i stället skriva på för rivalen Helsingborg – nykomling i allsvenskan.

Men från att varit en av stjärnorna i BoIS har det inte blivit någonting i HIF. En mystisk ledbandsskada har gjort att mittfältaren inte spelat en enda minut i årets tävlingsspel. 

26-åringen vet heller inte när han är tillbaka i spel.

– Jag har sagt sådant tidigare så jag håller mig borta från det den här gången, säger han.

Men är spel den här säsongen aktuellt?

– Jag hoppas det, men jag vill inte säga att jag ska spela den här säsongen och att det sedan inte blir så. 

”En lättnad efter operationen” 

Sumar Almadjeds ledbandskada har visat sig mysisk. Lagkamraten Kalle Joelsson åkte på samma typ av skada, men var tillbaka rätt omgående.

– Jag opererade mig för två månader sedan, jag fick byta ledband. Det är inte helt vanligt, det brukar läka av sig självt. Jag lyckades dock slå upp skadan flera gånger, så det är vad det är, berättar han och tillägger:

– Men operationen gick jättebra, precis som den skulle. Det känns stabilt. 

Att du som nyförvärv inte fått visa upp dig ännu, hur frustrerande är det?

– Det är mycket, mycket och återigen mycket frustrerande. Dels för att jag är ny som sagt, men också för att jag hade stora förhoppningar. Allsvenskan är en ny serie för mig och därmed också nya möjligheter. Men ah, det har känts väldigt frustrerande under en längre tid, det har gnagt i mig... Men nu är efter operationen är det en lättnad, jag vet att jag nu har ett okej ledband. Det ska bli bra hoppas jag. 

”Vill spela oavsett om det är Champions League eller division 4” 

26-årige Sumar Almadjed, som innan flytten till Landskrona 2019 harvade omkring i lokala klubbar som Högaborg, Höganäs och Hittarp, har tidigare i karriären varit befriad från tyngre skador.

– Det här är första gången som jag har en längre skada. Jag har haft en ledbandsskada tidigare men då var jag tillbaka efter någon månad precis som Kalle Joelsson var i år. 

Känner du att detta var dålig tajming för en sådan här skada?

– Haha... Alla skador är dålig tajming, men visst, det känns väl ännu sämre nu. Jag är ändå optimistisk, när jag väl är tillbaka på planen ska jag vara bra! 

Att HIF ligger sist i tabellen, är det extra jobbigt för dig? Att inte kunna vara med och hjälpa till?

– Hade vi lett allsvenskan hade det också varit jobbigt. Det spelar faktiskt ingen roll, jag vill spela oavsett om det är Champions League eller division 4. 

”Var för ung eller så förstod jag mig inte på fotboll”

På tal om Champions League har HIF bytt ut tränaren Jörgen Lennartsson mot Mattias Lindström och Álvaro Santos som ny huvudansvarig duo. Den sistnämnde gjorde nio matcher i Champions League när regerande allsvenska mästarna HIF tog sig hela vägen till gruppspelet i klubblagsfotbollens gräddhylla år 2000. Men trots brassens storslagna tid i klubben har Almadjed dålig koll.

– Jag minns ingenting faktiskt, jag var nog för ung... eller så förstod jag mig bara inte på fotboll då. Jag har i alla fall förstått att han har hög status och att han är älskad av supportrarna. Det kan nog vara en fördel för honom som tränare här nu.

– Personligen gillar jag Álvaro väldigt mycket. Jag tror det kan bli riktigt bra med honom och Mattias som tränarduo, jag tror jättemycket på dem.  

Tv: Robin Olsen om eventuell återkomst i allsvenskan.