Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succén: 44 år gammalt rekord slaget i derbyt

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Aldrig förr har så många sett ett allsvenskt derby mellan AIK och Djurgården.

45 367 personer på Friends arena.

Och ett 44 år gammalt tvillingrekord är slaget.

– Fantastiskt att få spela inför så många. Jag älskar våra fans, säger Enoch Kofi Adu. 

Ettan mot tvåan i ett stekhett derby.

Då letade sig 45 367 personer till Friends arena för att bevittna seriefinalen mellan AIK och Djurgården.

Något som innebär ett nytt rekord när det kommer till de allsvenska huvudstadsrivalerna. Det tidigare rekordet låg på 40 669, på Råsunda, och stod sig från 1975 till 2019 – alltså i 44 år.

”Älskar våra fans” 

Det är dock inte det största derbyt genom tiderna publikmässigt. Så sent som förra säsongen såg 49 034 personer matchen mellan AIK och Hammarby - vilket är den högsta siffran någonsin inom Stockholmsfotbollen.

– Det är fantastiskt att spela inför våra fans, jag har sagt det hela tiden jag älskar dom. Dom skapar en fantastisk stämning, säger Enoch Kofi Adu. 

Marcus Danielson, Djurgårdens lagkapten hyllade också lagets supportrar, som inte slutade att sjunga och stötta laget trots underläge. 

– Det var en magisk stämning och våra supportrar var fantastiska. En härlig inramning och en kul match att spela. Den hade blivit ännu roligare om vi vunnit, det känns så klart tungt att vi förlorar mot AIK, säger han. 

Larsson avgjorde

Alla tiders allsvenska rekord är från 1959 då IFK Göteborg och Örgryte möttes i ett minst sagt stekhett derby på nybyggda Ullevi. Örgryte vann den matchen med 3-0.

Publiksiffran? 52 194.

AIK vann söndagens derby mot Djurgården med 1-0, efter att Sebastian Larsson gjort 1-0 på straff i den 23:e minuten , efter att Marcus Danielson fällt Henok Goitom. 

Larsson gjorde inga misstag och säkrade derbysegern med ett välplacerat skott.