Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora konflikten som skakar allsvenskan

Djurgårdens fans tänder bengaler i derbyt mot AIK. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
AIK-supportrar med banderoll under derbyt. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

En brinnande konflikt skakar just nu allsvenskan.

Det är fansen mot polisen.

Och allting började med en tillståndstrappa.

Tio minuter in i derbyt mellan Djurgården och AIK utspelades smått unika scener. De rivaliserande kortsidorna började plötsligt samarbeta.

AIK-fansen skrek: ”Snutjävlar!” Djurgårdens supportrar svarade: ”Fotbollsmördare!”

Ramsan dånade inne på Tele2 Arena under flera minuter.

Samtidigt nere i Malmö var klacksektionen helt tom under de första tio minuterna i Malmö FF:s match mot Elfsborg. Sen vällde fansen in och hissade en enorm flagga med texten: ”Brottsverktyg”.

https://twitter.com/Fotbollsdamp/status/1127656593284321281

Vad det här handlar om? Polisens tillståndstrappa.

Den har egentligen varit i bruk sen 2016, men inte med samma tillämpning som nu. Inför den här säsongen höll polisen en säkerhetskonferens på Lidingö i Stockholm där de berättade att nya tag var att vänta.

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson var där.

– Ordning och reda på torpet, det är deras budskap där. Pyrotekniken är huvudkärnan. Man vill pröva och se om något annat än dialog och samverkan fungerar bättre nu. Man offrar dialog och samverkan för att gå rakt på sak, säger Jonsson.

– Nu får det vara slutsnackat, nu ska man ta i med hårdhandskarna och sätta hårt mot hårt. I värsta fall förbjuda att fotbollsmatcher får genomföras.

”Pyrotekniken innebär en säkerhetsrisk”

Polisen vill alltså få bort den illegala pyrotekniken, de så kallade bengalerna. Och för att lyckas med det har man tagit till flera åtgärder.

En av de mest uppmärksammade är att så kallade OH-flaggor har förbjudits.

OH-flaggor är flaggor som täcker delar av publiken. Polisen bedömer att de används för att dölja personer som använder bengaler och har stämplat dem som ”brottsverktyg”.

Visiteringen har också skärpts kraftigt, för att bengaler inte ska komma in på arenorna.

- Pyrotekniken innebär en säkerhetsrisk på arenorna. Vi måste hantera den. Den ingår i en riskbedömning som polisen gör, säger Ola Österling på polisens kommunikationsavdelning.

BENGALER. Djurgårdens klack eldade ordentligt under derbyt mot AIK, som del i protesterna mot polisen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

I jakten på bengaler har det uppstått oroligheter. I samband med matchen mellan Helsingborg och AIK på Olympia försökte polisen identifiera en person som de misstänkte hade en bengal – och det blev rejält stökigt. 

- Supportrarna ville inte lämna ut den här personen till ordningsmakten och tumult uppstod, säger John Skärlund som är SLO (Supporter Liaison Officer) i AIK, alltså den som ansvarar för kommunikationen mellan klubben och supportrarna.

Enligt honom drog polisen batong och han fick själv ett slag.

- Jag hamnade mitt i det här och jag tycker att den misstankegrad som fanns inte står i proportion till polisens tillvägagångssätt i att försöka få fast personen. Det finns andra sätt.

https://twitter.com/SLO_AIK/status/1128766634175401984

Efter derbyt mellan Djurgården och AIK var det också en sammandrabbning mellan polisen och supportrar. I flera videoklipp som sprids i sociala medier kan man se hur poliser delar ut batongslag – och en av dem ropar ”ska jag bryta fingret på dig?” åt en supporter som beordrats att ta undan sin mobiltelefon.

Enligt uppgifter till SportExpressen kom de utpekade poliserna från regionala ordningsgruppen (ROG), en enhet som beskrivs som både ökänd och ifrågasatt inom polisen.

Anders Myrén, biträdande chef för Operativ sektion 1, där ROG, säger att polisernas agerande efter matchen var korrekt:

– Vi anser inte att det är något som är felaktigt som gjorts. De har agerat i linje med gällande lagstiftning.

Goitom: ”Stämningen kommer dö”

En annan följd av polisens tillståndtrappa är att ståplatssektionerna har reducerats på flera olika arenor i allsvenskan. Och de kan komma att reduceras ytterligare om det fortsätter att tändas bengaler i samband med matcher.

– Vi har ju den här tillståndstrappan att förhålla oss till, så beroende på utvecklingen kan det bli fler matcher och vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar vid senare tillfällen också, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i en intervju med supportermagasinet Nr Tolv.

Flera spelare är oroliga över utvecklingen.

– Jag står bakom våra supportrars protest. Allsvenskan är inte en toppliga i Europa men våra supportrar är det och stämningen är det, säger MFF:s lagkapten Markus Rosenberg.

AIK-kaptenen Henok Goitom:

– Det känns som att stämningen kommer att dö ut i framtiden om det hela tiden kommer nya lagar och förbud. Från en spelares perspektiv vet man när man är i tunneln att när man går ut är det tifo som gäller. Man har funderat på vad det ska bli för tifo, hur stort, hur litet, vad är det för kreativitet? Och det är synd att det ska bli lagar och lagar och lagar som rubbar det.

STÖTTAR FANSEN. Markus Rosenberg står bakom MFF-supportrarnas protester mot polisen. Han tycker inte att kortsidorna ska reduceras. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad, har nu bjudit in både supportrar och polis till stadshuset för att försöka få till en dialog.

I nästa vecka ska också svenska fotbollsförbundet och SEF (Svensk Elit Fotboll) sätta sig i ett krismöte med polisen.

– Vi är djupt oroade över den utveckling som följt av polisens nya hårda villkorskrav, säger Mats Enquist, generalsekreterare i SEF till FotollDirekt.

– Vi ser för första gången på länge en ökad polarisering och stigande irritation i breda supporterled, med ökad risk för ordningsstörningar och till och med våldsamheter. Vi har haft en mycket positiv utveckling i Sverige med den satsning vi genomfört på det goda supporterskapet.

– Att skapa söndring och splittring genom tuffa åtgärder mot den breda supporterbasen för att komma åt en liten minoritet är en väg vi inte tror på eller stöttar.

 

LÄS MER: Malmös drag efter våldet – använder GoPro-kameror