Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor kritik efter dom – vill nu träffa klubbarna

Khennet Tallinger, disciplinnämndens ordförande.

Klubbarna ska få mer att säga till om i Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

Det kan SPORT-Expressen avslöja efter den massiva kritik som uppstod i samband med Hammarbys dom.

– Vi sätter oss gärna ner efter säsongen och styr upp ett möte med svensk elitfotboll, säger Khennet Tallinger, disciplinnämndens ordförande.

Huliganincidenten där ett antal maskerade Hammarby-anhängare tog sig över till bortalagets kortsida, samtidigt som en sektion kastade föremål på Gais-klacken, blev dyrbar.

I går kom disciplinnämnden med sitt utlåtande. Klubben döms till att spela två hemmamatcher utan publik och att betala sammanlagt 290 000 kronor i böter, efter att klubben även fällts för en incident med knallskott under en match mot Landskrona.

"Beslutet korkat"

Hammarby ska överklaga beslutet - och säkerhetschefen Göran Rickmer är mäkta upprörd.

– Jag förstår inte hur man kan resonera så här i disciplinnämnden. Beslutet är korkat och nämnden straffar inte enskilda personer som betett sig illa utan alla andra som är oskyldiga, säger han och fortsätter:

– Jag förstår inte heller hur vi kan få hårdare straff än IFK Göteborg. I cupfinalen kastades bengaler upp på läktaren och det blev 100 000 kronor i böter.

"Ska vara ett hårt straff"

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger står dock fast vid beslutet.

– Det ska vara ett hårt straff när det är en allvarlig händelse och vi anser att detta var allvarigare än det som hände i Svenska cupen, säger han.

Förutom gårdagens beslut känner Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer allmänt att disciplinnämnden undvikit att diskutera systemet som helhet.

– Det känns som att nämnden lever långt ifrån vår vardag och vi vill diskutera upplägget som i nuläget inte känns trovärdigt. Varje år blir de ifrågasatta men när vi vill ha ett möte med dem så blir svaret nej. Detta gäller inte bara vår klubb utan svensk fotboll generellt.

Välkomnar SEF

Disciplinnämnden och besvärsnämnden har ett utvärderingsmöte efter varje säsong och nu öppnar de för att fler ska få delta.

– Vi har inget emot att en representant från Svensk elitfotboll närvarar och tar med synpunkter från klubbarna, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.

Varför har ingen representant varit med tidigare?

– Vi har gjort så här de senaste fem åren men de har aldrig väckt frågan om att delta. Vi har inga hemliga möten och vill sträva efter ett samarbete, så de är välkomna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!