Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Raseri efter derbyt: "Det är sorgligt för fotbollen"

Publicerad

AIK var starkast i Stockholmsderbyt och snuvade därmed ärkerivalen Djurgården på andra raka derbyseger efter 2–0-vinsten.

Och matchen avslutades under vilt tumult.

Djurgårdens debutant Yura Movsisyan skallade Daniel Sundgren och fick syna det röda kortet på stopptid.

Efteråt gick Movsisyan hårt mot Daniel Sundgren som han menade dök alldeles för lätt.

– Det är sorgligt för fotbollen, säger Movsisyan till SportExpressen.

Djurgården lyckades bryta den dystra derbysviten tidigare i år när AIK besegrades med 2–0 i cupsemifinalen.

Men det blev ingen andra raka derbytriumf för Dif.

Rasmus Lindkvist gav AIK ledningen efter kvarten spelad. Framspelad av Henok Goitom bredsidade Lindkvist in bollen med högerfoten - vänsterbackens första allsvenska mål för säsongen.

– Jag är väldigt nöjd. Det känns skönt att det var just mot Djurgården. Jag var ju och spelade där i pojk- och juniorallsvenskan. Så det var skönt, säger Rasmus Lindkvist.

På frågan om han blev ratad i Djurgården, svarar Lindkvist:

– Lite grann. 

Och den andra halvleken började mardrömslikt för Djurgården.

Jonas Olsson nickade en boll rakt i gapet på Tarik Elyounoussi. Efter väggspel med Henok Goitom kunde norrmannen placera in tvåan bakom Andreas Isaksson.

– Det var skönt, fantastiskt ordentligt bra revansch från sist när jag missade en straff. Jag behövde göra mål i dag, säger Elyounoussi i Expressen TV:s sändning efter matchen.

Goitom hyllade samarbetet med Elyounoussi efter matchen.

– Det var skönt att få 2-0 så tidigt. Rent mentalt gick Djurgården ner sig efter det. Det är väldigt lätt att spela med Tarik Elyounoussi och spelar alltid bollen i rätt tidpunkt. Det är skönt för vårt samarbete att vi kan skapa målchanser på egen hand.

Straffsituationer i fokus: "Mindre bra försvarsspel"

Djurgården hade svårt att få till några ordentliga målchanser i sin forcering, men väl inne i straffområdet blev det farligt vid ett par tillfällen.

Först tryckte sig Haris Radetinac igenom och revs ner av Alexander Milosevic, utan åtgärd från Jonas Eriksson.

– Min spontana känsla är jättestraff. Radetinac är tydligt först på bollen. Mindre bra försvarsspel, han ansvar för sin egen fot, säger C Mores expert Jon Persson.

Bara minuter senare uppkom nya straffdiskussioner.

Felix Beijmos inlägg seglade över AIK-försvaret och träffade Robert Lundströms hand. Inte heller den här gången blåste Eriksson.

– Det luktade rejält med hands på Lundström. Enligt mig ska det där också vara straff, säger Jon Persson.

Movsisyan skallade Sundgren i slutet: "Oförsvarligt"

Djurgårdens nyförvärv Yura Movsisyan kom in i matchen med knappa kvarten kvar.

Och hans debut i allsvenskan kunde ha börjat bättre.

På stopptid skallade han Daniel Sundgren och fick syna det röda kortet.

– Det är oförklarligt av en sådan rutinerad spelare, säger C Mores expert Jon Persson. Persson menade också att Sundgren inte var helt oskyldig.

– Ingenting att säga om det röda kortet. Men Sundgren provocerar. Han gör vad som krävs för att vinna matcher, fortsätter Persson.

Egna tränaren Özcan Melkemichel är mindre nöjd med anfallarens agerande efter att ha sett situationen i efterhand.

– Jag har sett situationen efteråt nu i C-More. Jag tycker inte att det är en så kraftig rörelse från Yura och att Daniel Sundgren kanske spelar på det och vill ha honom utvisad. Men Yura är så pass rutinerad att han inte ska utsätta sig för en sådan situation. Det är inte okej, säger han till SportExpressen.

Hur ser du på att ni får klara er utan honom nu?

– Vi hade så klart velat ha honom tillgänglig. Jag tycker han visar sin kvalitet vid ett par tillfällen när han kommer in. Nu vet jag inte hur länge han blir borta men han får träna på hårt nu i stället.

Movsisyan går hårt åt Sundgren: "Sorgligt"

Efteråt var Yura Movsisyan bedrövad.

– Det är bara känslor. Uppenbarligen är jag så klart besviken över förlusten och över att ha svikit mitt lag, säger armeniern.

Movsisyan går också hårt åt Daniel Sundgrens agerande vid den kaosartade situationen.

– Men också… Filmningar är inte okej. Det är bara inte okej. Det är sorgligt för fotbollen.

Rörde du honom?

– Nej, det gjorde jag inte. 

– Han skrattade åt mig när jag gick därifrån. Men jag är besviken över att ha svikit mitt eget lag. Jag har så mycket erfarenhet... Det kommer inte hända igen, säger Movsisyan.

Armeniern tycker inte att det borde ha varit ett rött kort.

– Du måste bli träffad för att gå ner i gräset, men jag träffade honom inte. Jag blev däremot träffad innan, vi borde haft frispark där.

Sundgrens svar: "Idioti av Yura"

Daniel Sundgren tycker inte att det är något snack om saken gällande Dif-anfallarens röda kort.

– Jag tycker det är idioti av Yura. Jag får inte världens smäll, men han är där med huvudet. Han träffar mig, absolut. Det är inga konstigheter. Det är dumt av Yura. Han drar på sig det röda. Jag sa inget till honom, säger Sundgren.

Du filmade inte med andra ord?

– Nej, han träffade mig. Jag förstärker. Det är något jag står för. Det skulle alla gjort, Lionel Messi och alla spelare. Jag hörde inte vad han sa senare.

Yura sa att du skrattade när du gick därifrån.

– Vem sa det?

Yura.

– Mycket möjligt, säger Sundgren.

Milosevic: "Det ska vara tufft i derby"

AIK:s mittbacksbjässe Alexander Milosevic ville inte kommentera kaoset på slutet.

– Jag vet inte vad som hände. Det är vad det är. Är det derby ska det vara tufft, säger Milosevic som är nöjd med AIK:s start.

– Det är viktigt med bra start, vi vet hur det varit förut i AIK att vi börjat dåligt och sen kommit i gång som ett ånglok. Det var lite negativt efter Malmö men vad ska man säga. Ett kryss borta mot regerande mästaren tar vi, säger Milosevic i Expressen TV.

AIK tar därmed sin andra seger för säsongen och står på sju poäng efter tre omgångar.

Djurgården inkasserade sin första förlust för säsongen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag