Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet: ”Obeskrivligt – har fått sms dagligen”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Bara en månad efter att Degerfors säkrat en plats i allsvenskan drabbades tränaren Andreas Holmberg av cancer.

Nu berättar han för första gången om sjukdomstiden.

– Det har varit jäkligt tufft, det måste jag säga. Det är något som jag inte kan beskriva, säger han till NA.

Andreas Holmberg, 36, som tillsammans med kollegan Tobias Solberg tränar Degerfors, fick i februari beskedet att han drabbats av testikelcancer.

– Det kommer att bli en tuff behandling för mig, men det rör sig om en lindrigare cancerform och prognoserna ser bra ut, sa Andreas Holmberg till klubbens hemsida då.

I en längre intervju med NA berättar han för första gången om sjukdomen och vägen tillbaka.

– Jag kände att min ena testikel var stenhård och jag förstod att det var något som inte var som det skulle och att jag behövde söka vård, säger Andreas Holmberg, till tidningen.

Tio dagar efter första besöket på sjukhuset opererade han bort ena testikeln. Men cancern hade spridit sig till flera organ.

”Varit väldigt påfrestande”

Cellgiftsbehandling väntade samtidigt som coronapandemin fortsatte härja i världen. Det innebar att Andreas Holmberg, som har nedsatt immunförsvar, stängde in sig med familjen.

– Det har varit jäkligt tufft, det måste jag säga. Det är något som jag inte kan beskriva, för jag har aldrig känt det förut. Både mentalt och fysiskt har det varit väldigt påfrestande under just de behandlingsveckorna, säger han till NA.

När Degerfors spelade mot Elfsborg i Svenska cupen hyllade laget sin sjuke tränare. Det är bara en del av stödet tränaren fått.

– Det är obeskrivligt. Jag trodde inte att jag hade så många vänner, men jag har fått sms dagligen från folk som kollar hur det är och säger att de tänker på en. Som det laget gjorde med t-shirtarna mot Elfsborg, det var en jättefin gest som gav otroligt mycket energi. Jag är överväldigad av allt stöd jag har fått.

I dag är Holmberg färdigbehandlad, spridningen har gått tillbaka och provsvaren ser bra ut. På måndag väntar allsvensk premiär med Degerfors.

– Det är fantastiska känslor, det här har man väntat ett helt liv på. Det ska bli helt underbart att få dra i gång. Sjukdomen har gjort att man uppskattar det ännu mer.