Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna vädjar: ”Ta ert förnuft till fånga”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Fotbollsstjärnor vädjar till polisen i förhoppning att rädda den svenska supporterkulturen.

Spelare som Henok Goitom, Ola Toivonen, Mikael Lustig och Marcus Berg har alla skrivit under det öppna brevet –vars budskap är tydligt.

”Ta ert förnuft till fånga. Slopa den förhatliga villkorstrappan”.

Under den allsvenska säsongen 2019 sjösattes polisens så kallade villkorstrappa i ett försök att via en offensiv strategi stävja ordningsstörningar i samband med fotboll.

Något som med tiden har resulterat i flaggförbud, tomma ståplatssektioner och frustrerade fotbollssupportrar.

Villkorstrappan förstör svensk supporterkultur, enligt många av våra allra största spelare. Det framgår i ett öppet brev, som bland annat signerats av landslagsspelarna Mikael Lustig, Pontus Jansson och Marcus Berg, samt allsvenska profiler som Ola Toivonen och Henok Goitom.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och i stället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skriver man i ett öppet brev.

Svenska stjärnorna vädjar till polisen

Brevet fortsätter:

”Vi som skriver detta är ett gäng fotbollsälskare: spelare och supportrar. Vi värnar om det viktigaste och största den svenska fotbollen har: läktarna. Vi har allihop spenderat ohälsosamt mycket tid på våra svenska fotbollsplaner och -läktare. Och sett hur den här kulturen vuxit fram till en av Europas starkaste och mest omtyckta”.

Brevets avsändare medger att det finns problem inom den svenska supporterkulturen. Samtidigt tycker man inte att åtgärderna står i proportion till hur det ser ut i samband med fotbollsmatcherna.

”Vi vädjar nu till den svenska polisen att ta sitt förnuft till fånga, och sätta sig ner med Sef (Svensk elitfotboll) och SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och föra ett konstruktivt samtal om hur den fantastiska svenska fotbollskulturen återigen kan få växa och leva, när pandemin väl är över”.

Bohlin: ”Jag tycker det är fantastiskt”

Sofia Bohlin är ordförande i SFSU. Hon hoppas att spelarnas brev ska leda till en efterlängtad kommunikation mellan polisen och supportrarna.

– Jag tycker det är fantastiskt att de går ut och visar sin syn på det som har skett de två senaste åren i fotbollen och att det visar tydligt hur mycket det påverkar sporten också. Det är inte bara det runtomkring läktaren utan sporten och spelet på plan och hur viktig även supporterkulturen är för spelarna. Och det visar också på hur fotbollen är ett. Fotbollen är enad i det här, säger hon och avslutar:

– Vi har inte haft någon dialog med polisen överhuvudtaget de senaste åren. Dock är det något som vi väldigt gärna vill ha. Vi tror att det är enda vägen att kunna skapa ett bättre klimat kring fotbollen och skapa liksom ett starkare tillvägagångssätt för att ha trygga, stämningsfulla och säkra fotbollsmatcher.


https://www.instagram.com/p/CLrLs-klXOr/