Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan pikar Dif: ”Det kom från ingenstans”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hammarby mot Puskas Akademia i Europa League.

Då vill Bajen-spelarna inte göra samma misstag som andra svenska lag gör i Europaspelet: att ha för stor respekt för motståndet.

– Djurgården körde ju fembackslinje från ingenstans, säger Darijan Bojanic. 


Köp Hammarbys match mot Puskas redan nu på SportExpressen Play! Sändningen startar klockan 17.30 på torsdag. 

På torsdag är det dags för Hammarby att återigen kliva ut i ett stort Europakval när man gästas av ungerska Puskas Akademia i Europa Leagues första kvalrunda.

Darijan Bojanic trycker hårt på en sak: Hammarby måste våga spela sitt spel och inte ändra på spelsättet på grund av motståndet.

– Det blir ett annat möte jämfört med i allsvenskan och jag tror att vi måste lita på det vi är bra på. Vi ska inte göra något vi aldrig har gjort bara för att vi möter ett lag från ett annat land. Vi ska fortsätta spela vårt spel, om det inte räcker, så har vi i alla fall gjort vårt som vi är bra på, säger han inledningsvis.

Hammarbys mittfältsmotor tycker att svenska lag generellt visat lite för stor respekt för motståndarlagen i Europakvalen och att det i slutändan stjälpt lagen i kvalrundorna.

Han tar Djurgårdens om ett exempel i Champions League-kvalet mot Ferencvaros.

– Jag tycker att svenska lag generellt har för stor respekt för motståndarlagen i Europa. Jag kollade när Djurgården spelade i Champions League-kvalet, de körde ju fembackslinje från ingenstans och de har aldrig gjort det tidigare på det sättet. Det är säkert svårt för alla klubbar men jag tycker att man ska köra på det man är bra på och lita på det. Man ska inte ändra på sitt spel för vilka man möter, då blir det ännu mer fel. 

”Europa är väldigt speciellt”

Abdul Khalili som har rutin från Europaspelet där han tidigare representerat klubbar som Kasimpasa, Gençlerbirliği och Mersin İdmanyurdu är inne på samma spår.

– Man ska göra som Malmö FF, de går ut och spelar sitt spel. Jag tror att många svenska lag fallerar på att man blir rädda och avvaktande, många vågar inte göra sin grej till hundraprocent. Jag tycker att vi ska gå ut och spela som att det vore en vanlig match, vi ska spela vårt spel och inte tänka på motståndarlaget för mycket, säger han.

Khalili ser det som en härlig utmaning att mätas mot utländska lag.

– Det ska bli intressant att se var vi håller nivåmässigt. Jag tycker vi har ett bra lag men Europa är väldigt speciellt, förklarar han.

Vad är det speciella med Europamatcherna?

– Det är tuffare, det går snabbare och det är mer hunger. Vi måste vara mentalt förberedda på att det kommer smälla på extra och det kommer gå snabbare.

Vilka signaler vill ni skicka i kvalet?

– Att vi håller i Europa. Men det är första matchen och den säger inte så mycket. Om vi går längre i kvalet visar vi att Hammarby är på riktigt.