Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan kan stanna: ”Vill köpa loss mig”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Sead Haksabanovic gör succé i IFK Norrköping.

Nu siktar mittfältaren på att föra laget till en Europaplats - och öppnar för att stanna i ”Peking.”

– Jag har hört att de vill köpa loss mig och jag trivs bra. Vi får se vad som händer, säger han.

Sommaren 2017 köptes Sead Haksabanovic loss från Halmstad BK av Premier League-laget West Ham för dryga 35 miljoner kronor. Där blev mittfältaren då klubbkamrat med stjärnor som Marko Arnautovic, Felipe Anderson, Pablo Zabaleta, Joe Hart och Javier ”Chicarito” Hernandez. 

Det blev svårt att ta en plats i West Hams stjärnspäckade lag och när Slaven Bilic fick sparken och Manuel Pellegrini tog över klubben kom tränaren och spelaren överens om att Haksabanovic skulle gå på lån till Malaga FC i spanska andraligan. Där gick inget som han tänkt sig och inför den allsvenska säsongen blev det klart med en utlåning till IFK Norrköping, trots intensiva rykten om en flytt till AIK. 

Efter en trög start på allsvenskan har nu 20-åringen kommit i gång rejält och gjort fyra mål och åtta framspelningarna och sett till så att IFK Norrköping har häng på en Europaplats. 

– Min säsong började väl efter sommaren kan man säga. Det var då jag kom in i det och kom i gång på allvar. Sedan har det gått riktigt bra nu. Jag har fått tillbaka spelglädjen och självförtroendet. 

– För mig har det varit det viktigaste, säger han. 

Vad är det som gjort att du fått tillbaka glädjen? 

– Jag hade inget flyt i början av säsongen, jag fick inte mycket med mig och det kändes som jag behövde jobba stenhårt, nästan dubbelt så hårt på träningarna, för att jag skulle lyckas. Det gjorde jag och det är nu jag får resultat av det. 

– Nu kommer belöningen. Jag har fått göra mycket mål, poäng och går som tåget. Det visar att man aldrig ska sluta tro på sig själv och jobba hårt. 

Vad är det som gör att det tar lite tid att anpassa sig till allsvenskan för många spelare som kommer från utlandet och vänder hem? 

– Oftast är det ju så att vi som kommer tillbaka inte fått spela på länge och då saknar man matchtempo och självförtroendet kanske inte är på topp direkt. Sedan är allsvenskan en bra liga, det är inte bara att komma hit och dominera direkt. Jag är tacksam gentemot Jens Gustavsson och klubben att jag fick komma hit och har fått förtroendet och spelat mycket. 

– Då växer man och det har som sagt gett utdelning. 

Du är på lån från West Ham fram till sommaren. Om du blickar tillbaka på när du gick dit 2017 och sedan utlåningen till Malaga, hur ser du på det då?

– Det har varit lärorika år. Jag har vuxit både som människa och som fotbollsspelare. Framför allt har jag blivit starkare mentalt och vet vad som krävs för att lyckas i de stora ligorna och hur folket jobbar i till exempel Premier League. 

– Först när jag kom till West Ham var det bara, wow. Att jag tränade med alla stjärnor där och var i samma klubb tog ett tag att smälta. Men sedan blev det vardag det också. 

Fick du närmare kontakt med någon spelare i West Ham då när du kom?

– Ja, Marko Arnautovic och jag klickade direkt. Han blev som en storebror för mig, nästan från första dagen. Han tog hand om mig, bjöd hem mig till sig flera gånger och vi spenderade ganska mycket tid med varandra. Vi hade samma intressen. 

– Ja, han blev som en storebror som sagt. 

Vad gjorde ni när ni hängde?

– Det blev mycket gaming. Tv-spel, Fortnite och Call of Duty. Lyssnade på musik och så. Han var hemma hos mig ibland, jag var hemma hos honom. Han är en nära vän. 

Och tiden i Malaga då, hur ser du på den?

– Jag började ju andra säsongen i West Ham rätt bra. Fick spela en del på försäsongen. Men sedan värvade klubben många bra spelare och konkurrensen blev stenhård. Jag hade ett snack med Manuel Pellegrini då och vi kom överens om att jag skulle gå på lån till Malaga. Det kändes bra då, eftersom jag trodde jag skulle få mycket speltid och utvecklas där och spela mycket matcher. 

Men så blev det inte?

 – Nej, det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Sportchefen och alla var med på att jag skulle få chansen , men tränaren gav mig aldrig en ärlig chans. Han hade helt andra tankar om mig, hur aget skulle spela och så. Jag fattade ingenting. Jag vet inte vad som gick snett eller vad han tänkte. 

– Vi hade inte mycket dialog. Även de andra spelarna i laget undrade varför jag inte gick chansen, samma sak med fansen som undrade vad som hände. Tränaren kanske hade något emot mig som person eller min speltid, för jag fick inte chansen. 

– Än i dag vet jag faktiskt inte vad det var som gjorde att han inte gillade mig. Han sa godmorgon till mig ibland, så mycket mer var det inte. 

Sedan kallade West Ham tillbaka dig och det blev Norrköping på lån i ett och ett halvt år? 

– Ja, jag är väldigt glad att jag tog det steget. Jag är som sagt tacksam till Norrköping och Jens och ska göra allt nu för att ge tillbaka i form av poäng. Förhoppningsvis kan vi nå en Europaplats, även om det kommer bli svårt. 

- Men jag trivs verkligen i laget, i klubben och med min roll. 

Du har på lån fram till sommaren, vill du stanna längre?

– Just nu tänker jag bara på att hjälpa laget att vinna nästa match. Men jag har fått höra att de vill köpa loss mig, men allt sånt får de ta med West Ham och min agent. 

Kan du tänka dig att stanna längre i IFK Norrköping?

– Ja, just nu är jag nöjd här.  

Hur ser du på matchen mot Gif Sundsvall?

– En match som alla andra, som vi ska vinna. Det är tre poäng som gäller så att vi kan fortsätta hoppas på en Europaplats till nästa år. 

15 bästa värvningarna innan fönstret stängde

Johan Svensson rankar • ”Kommer avgöra mycket” • ”Enskilt viktigast” • ”Coolt efternamn”

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

Hoppas han slipper gå samma öde till mötes

MATS OLSSON: Vi har Isak, vi har Quaison - men det finns alltid en norrman.