Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan bröt säsongen efter broderns bortgång

Foto: Privat / Privat
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSK:s Jake Larsson avbröt den allsvenska säsongen i oktober förra året. 

Nu berättar han om broderns bortgång som låg bakom beslutet. 

– Alla de känslorna i kombination med att man ska prestera och träna på en hög nivå som elitidrottare… Till slut orkade inte min kropp, säger han.

Jake Larsson var enligt honom själv i sin absolut bästa form när han oväntat avbröt den allsvenska säsongen i oktober förra året. För Nerikes Allehanda har han berättat om anledningen, sin storebrors plötsliga bortgång. 

– Jag fick ett samtal på natten och så var det bara så liksom. Det kom helt från ingenstans, det var ingenting som vare sig jag eller någon annan i min familj var beredd på, säger 22-åringen när SportExpressen pratar med honom. 

– Det var jävligt tufft för mig och min familj.

Det var i början av september som samtalet kom mitt i natten, och dagen efter berättade han för tränaren Axel Kjäll. Sedan körde han på, med träning och matcher, ännu hårdare än vanligt.

– Jag ville inte tänka på det, så det blev att jag körde på. Jag tränade hårdare och sprang mer på matcher och träningar för att komma ifrån verkligheten att han hade gått bort. För mig var det omöjligt, jag kunde inte acceptera det, det kunde inte ha hänt tänkte jag. 

– Han var min storebror, min bästa vän och min största supporter. Det var som att en väldigt stor del av mig själv dog från ingenstans. Alla de känslorna i kombination med att man ska prestera och träna på en hög nivå som elitidrottare… Till slut orkade inte min kropp.

Tog beslut om paus med tränaren

Han klev av efter 40 minuter mot Mjällby den 21 september, sedan var han inte med i truppen mot Sirius några dagar senare. Mot Elfsborg den 3 oktober gjorde han 19 minuter och det var Jake Larssons sista framträdande i allsvenskan 2020. 

Han berättar att han sov omkring tre till fyra timmar per natt, om ens det.

– Jag orkade inte fortsätta bära på den här tunga bördan och sorgen och fortsätta med den hårda träningen och det täta matchspelet som det var. Så till slut sa kroppen ifrån och gav upp, jag klarade inte av det. 

– Jag och Axel har haft en kontinuerlig dialog hela tiden och han har funnits där som ett stöd och tagit hand om mig på ett bra sätt. 

När han och tränaren tog beslutet att han skulle ta ledigt resten av säsongen berättade de också för lagkamraterna varför, och Larsson kommer aldrig glömma det stöd han har fått av alla som haft vetskap om sorgen han burit på.

– Killarna i laget har varit extremt förstående och alla har funnits där för mig när jag har behövt dem. Det är någonting som jag kommer att bära med mig under resten av mitt liv och jag är oerhört tacksam för alla som har visat sitt stöd för mig, det betyder oerhört mycket. 

https://www.instagram.com/p/CHyrdVsB8To/?utm_source=ig_web_copy_link

”Jag gav det ett försök, men det gjorde det värre”

Anledningen till att han nu väljer att berätta, först för Nerikes Allehanda och sedan för SportExpressen är att han vill vara öppen om varför han har varit borta, eftersom han vet att folk har undrat.

– Jag ville förmedla till alla att jag har mått dåligt ett tag och att det är därför jag har varit borta. Och att ibland finns det saker som är viktigare än fotboll i livet. Jag kände att jag ville få ut det. För jag mådde inte bra, jag gav det ett försök att inte tänka så mycket på det, men i slutänden förvärrades allt bara för mig själv. 

Hur mår du i dag? 

– I dag mår jag mycket bättre. Jag har fått bra hjälp och stöd från många utomstående, jag har pratat med väldigt mycket folk och nu är allt mycket enklare att kontrollera. Nu har jag fått sörja och jag har fått svar på alla frågor som jag har velat ha svar på kring olika saker som hände. Så nu känner jag att jag ändå mår bra, men det har varit väldigt tuffa månader.

Under tiden han var borta följde han sitt lag på tv. Av säsongens nio avslutande matcher vann ÖSK sex stycken och slutade på en sjundeplats. 

– Jag tyckte att det var svinkul att se grabbarna ta så många poäng och jag är jävligt glad att de gjorde det grymma jobbet de gjorde. Det ska de ha all kredd för.

Hur mycket ser du fram emot att komma i gång igen själv?

– Jag är jättetaggad. Jag längtar efter det nu när jag har varit borta ett tag. Om vi kan bygga vidare på formen vi hade i höstas och få med oss det självförtroendet tror jag absolut att vi ska kunna vara med och fajtas om Europa-platserna, det tror jag starkt på.

Oroar sig inte för framtiden

För egen del nämnde Larsson för NA att det är svårt att vara elitspelare och behöva ta en paus, men han är inte orolig över att hitta tillbaka till den form han hade innan.

– Det är bara att njuta av fotbollen och fortsätta försöka bygga vidare på den form jag hade innan jag var tvungen att avbryta säsongen. Enligt mig själv var jag i extremt bra form, jag kände mig i bättre form då än vad jag gjort tidigare i ÖSK. Så kan jag hitta tillbaka till det relativt snabbt är jag inte speciellt orolig.

Han är inte heller stressad över att gå miste om en eventuell utlandsflytt, någonting det rapporterades intensivt om under sommaren.

– Jag vill bara spela fotboll och göra det så bra som möjligt, händer det så händer det, det är inte mer än så. Jag ska njuta av varje dag jag kan spela fotboll. Alla har så klart en dröm om att testa vingarna utomlands, men jag fyllde 22 nyss så jag är inte särskilt stressad över att bli utlandsproffs i morgon, min tid kommer när den kommer.

Det låter sunt. Att inte stressa alltså.

– Ja, jag tänkte mycket så förut, att jag måste bli proffs tidigt, men jag har ändrat mitt mindset. Det är nog bättre att bara försöka njuta av fotbollen i stället för att det ska bli en stress. Sedan när jag slutar med fotboll och ser tillbaka på karriären vill jag känna att jag gjorde någonting jag verkligen älskade att göra och jag gjorde det så länge jag kunde. 

– Mitt mål är ju så klart att bli bland de bästa i världen, det har det varit sedan jag var liten och det är ingenting som jag skäms över att säga. Det är mitt mål och jag står för det, sedan får folk tycka vad de vill om att ha sådana mål, om det är rimligt eller orimligt.

”Kommer bära med mig det resten av livet”

Du har beskrivit det som att fotbollen blev destruktiv för dig när du var mitt i sorgen, ett sätt att slippa tänka. Tror du att fotbollen kan bli positiv för dig i stället nu när du har fått tid att landa och sörja utan den?

– Ja, jag tror att fotbollen i år kommer att hjälpa mig att ta ännu större steg för att klara av allt, för det är en stor grej i ens liv när ens nära och kära går bort. Oavsett vem det är kommer det vara en bearbetning under en lång tid, men jag tror att fotbollen nu kan hjälpa mig oerhört mycket. 

Larsson säger också att han har lärt känna sig själv på ett djupare plan än tidigare, och att han nu vet hur han ska hantera liknande situationer senare i livet.

– Förhoppningsvis uppstår det inte någon mer gång under min karriär, men någon gång i livet kanske det händer igen. Och då är jag förhoppningsvis bättre förberedd på att kunna tackla det än vad jag var nu när jag var 21 år gammal och aldrig hade upplevt det tidigare.

– Det är erfarenheter som jag kommer att bära med mig för resten av mitt liv.