Stahre tippar guld för Hammarby eller Djurgården – underlaget en fördel

Mikael Stahre.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Djurgårdens Gustav Wikheim.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Hammarbys Veton Berisha.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Först tog Hammarby en tung seger mot IFK Göteborg på bortaplan.

Sen hyllades laget av Blåvitts tränare Mikael Stahre – som samtidigt tror att underlaget på Tele 2 blir avgörande i guldstriden.

– Jag tror att Hammarby eller Djurgården vinner, säger Stahre.

Hammarby besegrade IFK Göteborg på Gamla Ullevi under måndagskvällen i en sprakande och jämn tillställning. Stor matchhjälte blev Bubacarr Trawally, 27, som avlossade ett skott i krysset med kvarten kvar att spela.

Efteråt hyllades Stockholmslaget av Blåvitts tränare Mikael Stahre, som tror att antingen Hammarby eller Djurgården drar det längsta strået i kampen om SM-guldet.

– Bra trupper, bra coacher, bra tryck, säger han och fortsätter:

– Jag tror att deras hemmaplan och underlag... Konstgräs är en sak, men det är ett väldigt speciellt konstgräs de har. Det är en stor, stor fördel.

Davor Blazevic.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Går mycket snabbare”

Hammarbys målvakt Davor Blazevic, 29, stod för en matchavgörande straffräddning i segern mot IFK Göteborg. Han håller med Mikael Stahre om fördelen med konstgräset på Tele 2.

– ”Micke” har rätt. Det är speciellt och vi drar säkert en fördel av det, absolut, säger han och utvecklar:

– Sen skulle jag säga att det är det i kombination med ett massivt publikstöd. Då blir det en utmaning för bortalag att komma dit.

Samtidigt anser Blazevic att Hammarby hade kunnat ha en ännu större fördel av Tele 2:s konstgräs om de hade tränat på samma underlag dagligen.

– Vi tränar så klart mer än motståndarna där, men huvudverksamheten bedrivs på Årsta och där är det inte samma underlag. Vilket egentligen är dåligt för vår del då vi borde ha samma underlag. Men det är klart att vi har en liten fördel av det.

– Men det får inte bli att vi blir för specialiserade på det heller, då biter det dig i arslet när du kommer till en annan plan.

Hammarby på Tele 2.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Blazevic är den stora skillnaden på Tele 2:s konstgräs och andra konstgräsplaner att det går fortare på Hammarby och Djurgårdens hemmamatta. Framför allt när den är ordentligt vattnad. Dessutom är den aningen hårdare.

– Det kan den vara om den slits ner och det är svårt att borsta upp den. Har du haft en konsert där med 45 000 som står och hoppar, det är klart att det påverkar. Men främst är det speeden, att det går mycket snabbare.

”Då kan vi börja prata...”

Med tolv allsvenska omgångar kvar att spela ligger Hammarby på en tredjeplats i tabellen – endast två poäng från förstaplacerade Häcken.

– Jag kan säga så här: vår absoluta målsättning är att när det är fem matcher kvar av säsongen, då vill vi vara med där uppe. Då kan vi börja prata om spelschema och form och skador och hela den biten, säger Davor Blazevic och fortsätter:

– Där är vi inte än. Vi har ett antal matcher kvar att spela innan dess. Vi kan både spela bort oss och vi kan spela in oss i en bättre situation.