Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sponsorerna tvingade bort Seppo Vaihela

Seppo Vaihela får gå.Foto: Lennart Månsson

GÖTEBORG. I går meddelade IFK Göteborg att klubbdirektören Seppo Vaihela hoppar av på grund av "privata skäl".

Nu kan GT avslöja att flera av klubbens sponsorer krävt att han lämnar uppdraget.

- Det har skett saker som ligger till grund för att han lämnar posten. Det är allt vi vill säga nu, säger IFK-ordföranden Kent Olsson till GT.

5 ORSAKER TILL IFK GÖTEBORGS JÄTTEFIASKO

 ÖDESDIGER START

I och med alla nyförvärv haussades Blåvitt något enormt. Och på försäsongen bjöd laget stundtals på drömfotboll - det sänkte knappast förväntningarna. Men när laget gick bet i början av allsvenskan pös luften ur den malliga ballongen. Med ny tränare och en rad nya spelare fanns ingen grund att falla tillbaka på när spelet havererade. IFK Göteborg fick fiaskostämpel direkt - och de invärvade stjärnorna började tvivla på sig själva.

 

 MITTFÄLT I OBALANS

Det tog för lång tid att hitta rätt mix på mittfältet. Först mot slutet av säsongen hittade Blåvitt ett fungerande innermittfält, med Pontus Farnerud och Jakob Johansson. Tidigare hade laget försökt med en rad olika kon­stellationer - ofta med ­spelartyper som trampade varandra på tårna. Pontus Farnerud och Nordin Gerzic vill båda hålla boll och dirigera. Först när ­vildhunden Jakob Johansson blev ordinarie hittade Blåvitt balansen.

 

 OTRYGGT FÖRSVAR

Hjalmar Jonsson och Mikael Dyrestam missade majoriteten av säsongen, skadade. Dessutom försvann Kjetil Waehler efter att ha blivit stenad av Djurgårdsfansen på Stadion. Blåvitt fick en lång period spela med två mittfältare som mittlås, och det fungerade inte. Först när Mattias Bjärsmyr återvände och Kjetil Waehler blev skadefria hittade IFK Göteborg ett naturligt mittbackspar. Tillsammans med Jakob Johansson och Pontus Farnerud som innermittfältare hade laget plötsligt en stabil grund framför John Alvbåge.

 

HYSÉNS SVACKA

Det ska sägas direkt - Tobias Hysén var en av IFK Göteborgs bästa spelare, match efter match, hela 2012. Men för att Blåvitt ska fungera måste fixstjärnan göra mål, och det har han inte gjort. "Tobbe" saknade flytet framför målet och missade jättelägen på löpande band. Flera gånger skrek kaptenen ut sin frustration och det blev symptomatiskt för hela Blåvitt. Utan en harmonisk lagkapten är det svårt för resten av laget att spela just harmoniskt.

 

SANA STACK

Under vår­säsongen hade IFK Göteborg det extra kämpigt. Ljuset i mörkret var en viss Tobias Sana. Den vindsnabbe ­teknikern låg bakom nära nog varje målchans ­Blåvitt skapade. Han spelade så bra att Ajax plockade honom under augustifönstret, till storsponsorn Prioritet finans besvikelse. Sen, när IFK som lag blev snäppet vassare, ­saknades det där lilla extra som Tobias Sana hade varit om han ­stannade.

IFK-Ordförande. Kent Olsson.Foto: Foto: Daniel StillerNordin Gerzic, Pontus Farnerud, John Alvbåge, Daniel Sobralense och guldtränaren Mikael Stahre - Håkan Mild värvade ihop ett guldsatsande drömlag inför säsongen.

Men efter en usel vår var Blåvitt avsågat från toppstriden redan innan EM-uppehållet.

Med en sista kraftansträngning räddade laget sjundeplatsen - tredje raka - men långt ifrån nog för kräsna Göteborgssupportrar. Och nu kräver fansen att huvuden rullar.

I går kom första offret. Klubbdirektören Seppo Vaihela - som suttit på posten sedan september 2007 och dessförinnan var styrelseledamot i föreningen - lämnar sitt uppdrag, enligt Blåvitts pressmeddelande har han sagt upp sig av privata skäl.

"Har skett saker"

Men enligt flera av varandra oberoende källor som GT har pratat med har några av klubbens sponsorer framfört kritik till IFK Göteborg mot Seppo Vaihelas kontakt med dem. Droppen blev resan till Berlin i oktober. Representanter för IFK Göteborg åkte med ett 50-tal sponsorer för att se Tyskland-Sverige i VM-kvalet.

IFK Göteborgs ordförande Kent Olsson vill inte uttala sig i detalj kring varför Seppo Vaihela lämnar sitt jobb, men bekräftar att saker har hänt som föranlett att han lämnar.

- Det har skett saker som ligger till grund för att han lämnar posten. Det är allt vi vill säga nu, säger Olsson till GT.

Väckte uppmärksamhet

Enligt GT:s källor, som själva har deltagit på sponsorresan till Berlin, ska klubbdirektörens sätt att bemöta sponsorer ha väckt uppmärksamhet bland deltagarna.

- Självklart känner jag igen det här, säger en av sponsorerna som var med på Berlinresan till GT.

GT har sökt Seppo Vaihela för en kommentar, utan resultat.