Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelet bakom Malmö FF:s segerdrag: ”Vissa fnittrade lite”

Pontus Jansson.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Henrik Rydström.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

– Ska vi köra?

– Det gör vi.

Och visst körde Malmö FF mot Hammarby IF.

En offensiv taktik gav en imponerande seger.

– Vissa fnittrade lite när vi fick elvan, säger Pontus Jansson.

Elva raka matcher utan seger på Tele 2 arena. Under söndagen klev Malmö FF ut mot Hammarby IF för att skrämma bort ett spöke.

De valde att använda en offensiv taktik i jakten på lycka. Formationen: 3-4-3. Taha Ali och Sebastian Nanasi agerade wingbacks.

– Vi valde att spela med offensiv uppställning för vi ville gå för segern. Vi backar inte. Ska vi vinna ska vi gå för det, inte hoppas att vi får en seger, säger huvudtränaren Henrik Rydström som diskuterade igenom den taktiska planen med Pontus Jansson kvällen före matchen.

– ”Henke” (Henrik Rydström) pratade med mig i går kväll. ”Ska vi köra?”. Då sa jag: ”Det gör vi”. Sedan fick vi elvan och det var offensivt. Vi tittade på varandra, vissa fnittrade lite, säger Jansson.

Brukar han alltid bolla taktik med dig?

– Nej, absolut inte. Men vi hade ett bra snack. Vi tog en kaffe på kvällen, hade tid för att göra det. Snackade om matchen och bollade lite hur vi skulle spela. 

Draget gav resultat. Malmö FF vann med 3–1.

Varför kändes det rätt att göra det i den här matchen, Pontus Jansson?

– Varför inte? Det är det jag gillar med ”Henke”, att han hela tiden vill se nya möjligheter och gå nya vägar. Eloge till honom och hans team.

Besara: Inget förvånad

Blir ni bättre av att släppa bromsen?

– Onekligen. Vi gjorde en bra halvlek mot Göteborg på liknande sätt och i dag tycker jag att vi gjorde en bra bortainsats mot Hammarby. 

Vad tror du att de andra lagen i toppen känner när de ser er?

– Ingen aning. Jag bryr mig faktiskt inte. Vi har allt i egna händer fram till att vi tappar poäng. Det är fokus på Degerfors i nästa.

Är det så här ni ska fortsätta spela?

– Det får du ta med tränaren …

Han tar ju det med dig.

– Ja.

Pontus Jansson ler.

– Jag har inga problem med det. Ett fräsch val av honom.

Hammarby IF:s Nahir Besara var dock inte överraskad över den offensiva Malmö FF-taktiken.

– Det var exakt det laget som Martí (Cifuentes, huvudtränare) sa att de skulle spela med redan för några dagar sedan. Det var inget vi var förvånade över, konstaterar Besara.

– Jag tycker att vi började matchen bra. Jag tycker att det var vi som förde matchen, skapade det första laget, vi som var där. Sedan var de effektiva. Berg (Oliver) fick ett läge och det var mål direkt. Det är sådant som avgör matcher.